آفتابنیوز : آفتاب: دبیر شورای نگهبان با اشاره به اهمیت صیانت از آرای مردم در انتخابات، ویژگیهای ناظران را تبیین كرد. آیتالله جنتی در همایش جمعی از ناظران این نهاد ضمن تاكید بر اهمیت و جایگاه شورای نگهبان در قانون اساسی گفت: شورای نگهبان جایگاه رفیع و سنگینی دارد. پایهها و اركان این نظام را این جایگاه حفظ میكند. هیچ كشوری چنین قانون اساسیای ندارد و در قانون اساسی هیچ كشوری نهادی مانند شورای نگهبان منظور نشده است.
وی تصریح كرد: در برخی كشورها نهادی به نام «دادگاه قانون اساسی» وجود دارد كه حافظ قانون اساسی این كشورهاست اما این نهادها، ظرفیتها و امتیازهای شورای نگهبان را ندارد و ما افتخار میكنیم كه چنین نهادی در ایران و چنین قانون اساسیای در جمهوری اسلامی وجود دارد.
آیتالله جنتی با تجلیل از تلاش بنیانگذار انقلاب اسلامی (ره) و مردم كشورمان برای تاسیس جمهوری اسلامی گفت: مردم نقش تعیینكننده در این نظام دارند و حتی رهبر خود را هم كه ولایت الهی و اسلامی دارد به واسطه خبرگان رهبری انتخاب میكنند.
وی با اشاره به سیطره احزاب بر آرای مردم در برخی كشورهای مدعی دموكراسی، افزود: در جمهوری اسلامی ایران، هیچ حزبی بر آرای مردم حاكمیت نمیكند.
وی با اشاره به توجه مردم ایران به شعائر اسلامی و اهمیت پیاده شدن اسلام از دیدگاه مردم كشورمان گفت: مردم میخواهند نظام رنگ اسلامی داشته باشد و در همه شئون این مملكت با رنگ و لعاب اسلامی حاكمیت قوانین الهی باشد بنابراین همانطور كه در قانون اساسی هم آمده است قانون مصوب مجلس شورا نیز باید اسلامی باشد حتی هر دستورالعمل و بخشنامهای باید رنگ اسلامی داشته باشد. مدیریت كشور باید رنگ اسلامی داشته باشد.
دبیر شورای نگهبان، منزلت و جایگاه شورای نگهبان را در پاسداری از آرای مردم و نیز نگهبانی از شرع مقدس و قانون اساسی مورد تاكید قرار داد و یادآور شد: با درایت و حكمت حضرت امام (ره) قانون اساسی تدوین شد و با رای مردم به تصویب رسید و مردم در قانون اساسی خواستار آن شدند كه شورای نگهبان از این مردمی بودن و اسلامی بودن نظام جمهوری اسلامی پاسداری كند.
آیتالله جنتی بعد از تبیین كاركرد شورای نگهبان در بررسی مصوبات مجلس و نیز تصویبنامههای دولت افزود: شورای نگهبان باید با نظارت بر انتخابات مردمی بودن انتخابات و جمهوریت نظام را هم تضمین كند و تلاشش این باشد كه در انتخابات ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی، كسانی كه ذیصلاح نیستند، این مشاغل را اشغال نكنند بنابراین شورای نگهبان هم جنبه مردمی بودن نظام را تضمین میكند و هم جنبه اسلامی بودن آن را.
دبیر شورای نگهبان یادآور شد: ناظران انتخابات در سراسر كشور بار سنگینی بر دوش دارند زیرا تنها 12 عضو شورا نمیتوانند، بر انتخابات نظارت كنند.
آیتالله جنتی با تشریح ویژگیهای ناظران انتخابات گفت: اگر ناظران ما وظیفه شناس، قانونشناس و دارای شرایط لازم باشند، این نظارت به خوبی انجام میگیرد و افراد واجد شرایط به مجلس شورای اسلامی یا ریاست جمهوری راه مییابند اما اگر در كار نظارتی ما عیبی پیدا شود به اسلام و قانون اساسی و مردمی بودن نظام، آسیب وارد میشود.
وی با اشاره به محدودیتها و فشارهایی كه جریانهای سیاسی از آغاز برای شورای نگهبان ایجاد میكردند، گفت: حضرت امام (ره) بالاترین حمایتها را از شورا داشتند همان اوایل عدهای میخواستند هر كسی را كه دلشان میخواهد به مجلس بفرستند یا هر قانونی كه خود میپسندند تصویب كنند، امام دیدند كه توطئه به انزوا كشاندن مجتهدان تراز اولی كه در قانون اساسی مشروطیت بنا بود ناظر بر مجلس شورای ملی باشند، ممكن است تكرار شود بنابراین در برابر این فشارها محكم ایستادند و فرمودند: «هیچكس حق ندارد نظر شورای نگهبان را رد كند» حتی به صراحت میفرمودند: «تو كه میگویی این نظر شورا درست نیست تو درست نیستی».
وی افزود: امام(ره) به دلیل اهمیت این جایگاه از آن، چنین حمایت میكردند چون میدیدند اگر این نهاد آسیب ببیند جمهوری اسلامی آسیب میبیند. با حمایتهای حضرت امام (ره) در برابر این مخالفتها، شورای نگهبان از بدو تاسیس محكم و استوار ایستاد.
جنتی با تاكید مجدد بر حسن فعالیت نظارتی شورای نگهبان در امر انتخابات گفت: باید تلاش شود، خدای نكرده بیجهت كسی رد یا تائید نشود. ناظران ما باید مسلط به قانون و در سطح بالایی از آموزش، اخلاق، تعهد و هماهنگی باشند تا بتوانند به درستی از آرای مردم پاسداری كنند.
وی با خوب توصیف كردن امر نظارت بر انتخابات مجلس خبرگان گفت: اگر ناظران مسلط به قوانین انتخاباتی باشند و شرایط اخلاقی لازم و تعهد را دارا باشند مورد اعتماد مردم و مسوولان انتخاباتی خواهند بود چنانكه در انتخابات خبرگان بخش قابل توجهی از مجریان انتخابات به دلیل جدید بودن دولت سابقه كاری نداشتند و قوانین را از ناظران ما میپرسیدند.
وی یادآور شد: ناظران باید به مسایل كاری شورا و اهمیت جایگاه آن در قانون اساسی، مومن باشند، همكاری كه ایمان به كارش نداشته باشد، با علاقه و تعهد كار نمیكند. همچنین باید با شرایط زمان آشنا باشند و توطئهها و نقشههای دشمنان را بشناسند و از تلاش دشمن برای اعمال تفرقه بین اقوام و فرقهها غفلت نكنند.
آیتالله جنتی با مروری بر تلاش دشمنان اسلام برای ایجاد تفرقه بین فرق و مذاهب اسلامی در یمن، عربستان، عراق و پاكستان گفت: آنان در یمن شیعهها و سنیها را به جان هم انداختهاند در عربستان سلفیها را تقویت میكنند و به زوار ایرانی توهین میكنند. در عراق با حربه سلفیگری فعالیت میكنند و شیعه را تحقیر میكنند تا شیعیان نیز خونشان به جوش آید و درگیری درست شود. طبق خبری كه شنیدم میخواهند در مدینه سقیفه بنی ساعده را از نو بسازند تا مركزی برای ایجاد عداوت نسبت به شیعه كنند. كسانی كه با اسراییل هم فالوده میخورند برادران فلسطینی خود را میكشند؛ در داخل ایران هم تلاش برای تقویت این اختلافها جدی است و مردم و مهمتر از آحاد مردم ناظران ما باید بدانند كه چگونه در چارچوب قانون فعالیت كنند تا این اختلافات هم تشدید نشود.
وی افزود: به روز بودن ناظران هم لازم است. دشمنان در انتخابات ممكن است نقشههایی داشته باشند تا افراد ناباب را به مجلس بفرستند.
وی تصریح كرد: شورای نگهبان به جناحهای چپ و راست كاری ندارد و همانطور كه مقام معظم رهبری هم فرمودند این دستهبندیها ساختگی است ناظران باید به گونهای باشند كه این جناحبندیها برای آنان مهم نباشد و همه جریانهایی كه مسلمانند و به قانون اساسی و نظام و انقلاب اسلامی و ولایت فقیه پایبند هستند و نامزدهایشان شرایط لازم و قانونی را برای حضور در انتخابات دارند، میتوانند در انتخابات شركت كنند و برای ما هم تفاوتی ندارد كدامیك وارد مجلس میشوند.
وی افزود: ناظران شورای نگهبان باید دارای حسن سابقه و خوشنامی و پرهیز از حب و بغضها باشند زیرا بخشی از اعتبار شورای نگهبان به موقعیت مردمی همكارانش است. مردم شورای نگهبان را تا حدودی در چهره ناظران میبینند. اگر ناظرانی انتخاب شوند كه امین مردم باشند و موقعیت مردمی خوبی داشته باشد، مردم به شورای نگهبان بیشتر اعتماد میكنند.