کد خبر: ۶۳۳۷۵
تاریخ انتشار : ۰۲ مرداد ۱۳۸۶ - ۱۸:۴۰

خاتمی: آنها که نیمه شعبان 56 مقابل امام ایستادند می‌خواهند نظام را مصادره کنند

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: رئیس‌جمهور پیشین ایران گفت: زمانی كه امام خمینی(ره) در نیمه شعبان 56 فرمان دادند مردم جشن نگیرند، عده‌ای مقابل امام ایستادند، آنها همان افراد تندرویی هستند كه تنها بر روی گفتمان نادرست خود پافشاری می‌كنند؛ این تفكر امروز هم وجود دارد، منتها بعد از پیروزی انقلاب اسلامی می‌خواهد نظام و جامعه را به نفع اوهام خود كه دارای تضاد بنیادی با افكار امام و جامعه است مصادره كند که باید هوشیار بود.

وی افزود: قانون اساسی ما دارای چارچوب و نظام خاصی است و در آن هم دین، هم آزادی و هم پیشرفت و حق مردم و هم حد حكومت جایگاه خود را دارد؛ ولی به دلیل ضعفی كه در اجرای بعضی از امور وجود دارد، به بسیاری از مسائل قانون توجه نمی‌شود.

خاتمی در ادامه افزود: اصلاح‌طلبی كه سابقه‌ای دیرینه دارد به دلیل اصیل‌بودنش خواستار تحول است؛ كسانی بودند كه چه در زمان امام(ره) و چه بعد از آن تفكرات غلطی داشتند كه آن نگاه‌های نابه‌جا می‌تواند در درازمدت تهدیدی برای اصل انقلاب و نظام باشد.

براساس گزارش روابط عمومی بنیاد باران رییس این بنیاد افزود: امام خمینی (ره) بزرگترین اصلاح‌طلب بودند كه توانستند از دل انقلاب قانون اساسی و جمهوری اسلامی را بیرون بیاورند. در قانون اساسی ما آزادی، امنیت و تمامیت ارضی در كنار هم مطرح شده و می‌توان مرز آزادی را امنیت و تمامیت ارضی دانست. اما تفكری وجود دارد كه اصلاحات اصیل رانیز براندازی قلمداد می‌كند و هرگونه تحول خواهی را الحاد می داند؛ اتفاقا ما می‌خواهیم در مقابل براندازی و الحاد بایستیم و لازمه این كار بسط آزادی‌های اساسی است .

رئیس جمهور پیشین ایران گفت: مسوولان باید پیگیر رفع نگرانی‌های جدی دانشجویان از وضعیت به‌وجود آمده در دانشگاهها باشند. محمد خاتمی در دیداربا تعدادی از اعضای شورای مركزی و شورای عمومی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران وعلوم پزشكی تهران تاکید کرد: روز 16 آذر 83 یكی از روزهای پرافتخار من بود و هیچ‌گاه آن روز را فراموش نمی‌كنم؛ چرا كه از گذشته آرزو داشتم در این كشور كسی در طرف مقابل كسانی‌كه در قدرتند بایستد و حرف خود را با پرخاش بیان كند؛ اما هیچ‌گونه تهدیدی برای او وجود نداشته باشد، البته من تحمل آقای احمدی‌نژاد را در آذر 85 تایید می‌كنم و به عقیده‌ی من این روش درستی است.

به گزارش ایسنا رییس موسسه بین المللی گفت و گوی فرهنگ‌ها و تمدن‌ها با تاکید بر شركت دانشجویان و جوانان در انتخابات گفت: جوانان باید در انتخابات شركت كنند؛ چرا كه اگر بدرستی اندیشه و برنامه‌ای اعتقادی داریم، باید از حق قانونی خود برای بدست آوردن ابزار اجرای آنها نیز استفاده كنیم كه البته این حضور به شرط تامین زمینه های آن از سوی مسوولان یعنی عدم اعمال قیومیت بر مردم و فراهم آمدن زمینه‌های آزادی انتخاب و حضورهمه سلیقه‌ها و برنامه‌ها درعرصه است.

وی با تاكید بر نقش انجمن‌های اسلامی در دانشگاه اظهار داشت: انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران وعلوم پزشكی تهران با سابقه استقامت، استقلال و دلبستگی به اصول و موازین انقلاب، در عین حال هویت روشنفكری و دانشجویی و وفاداری به امام خمینی(ره) و راه او، همواره سعی داشته چارچوب اصول را بشناسد وحفظ كند ؛ با وجود آنكه فشارهای زیادی بر آن وارد شده، همیشه تحمل كرده و با سعه‌ی صدر به كار خود ادامه داده است.

رییس بنیاد باران افزود: زمانی كه این انجمن اسلامی با این سابقه و پایگاه از وضعیت به وجود آمده برای دانشگاه‌ها نگران است، نشان‌دهنده‌ی آن است كه مشكلات جدی به وجود آمده و مسوولان باید پی‌گیر باشند تا نگرانی‌های دانشجویان و مشكلات پیش‌آمده از بین برود؛ امام خمینی (ره) همیشه معتقد بودند دانشجویان باید در عرصه‌ی سیاسی كشور حاضر باشند و در مواقع لازم نقد درست انجام دهند؛ همان گونه كه رهبر معظم انقلاب همواره بر سیاسی بودن دانشگاه، استقلال جریانات دانشجویی و حضورشان در عرصه تاكید داشته‌اند و طبعا مراكز قدرت نیز باید با درك این واقعیت زمینه حضور امن و فعال دانشجو و حركتهای دانشجویی را فراهم آورند.

خاتمی ادامه داد: لازم است دانشجویان آزادی داشته باشند و در زمینه‌های سیاسی فعالیت‌های خود را به درستی ایفا كنند. سیاست یعنی اداره تدبیر امور جامعه و سیاسی‌بودن یعنی حساس‌بودن نسبت به جامعه وتدبیر امور كشور؛ اگر این انجمن نگران باشد و جامعه دانشگاهی را میان دو مرز خطرناك بریدگی و انزوا‌طلبی یا روی‌آوردن به حركت‌های رادیكال ببیند، خیرخواهان جامعه باید جدا به این موضوع توجه و مشكلات به وجودآمده را قبل از آنکه دیر شود، حل كنند.

وی با بیان این‌كه اگر مشكلی در جریان دانشجویی وجود دارد، راه حل آن اصلاح از درون است، تصریح كرد: اگر نسبت به تحلیل نادرست در بخشی از جامعه دانشگاهی آسیب‌هایی ایجاد شود، نباید به جامعه بسط داده شود. برخوردهای تند می‌تواند اثرهای عكس داشته باشد و روش نادرست باعث می‌شود اشتباهات بسط پیدا كند. وقتی محدودیت در میان تشكل‌های دانشجویی ایجاد شود و آنها كناره‌گیری می‌كنند؛ در واقع نقد اصولی صورت نمی‌گیرد.

رییس جمهور سابق کشورمان با اظهار تاثر از بازداشت تعدادی ازدانشجویان و كسانی كه فعالیت زیادی در عرصه‌ی دانشگاه داشته اند، افزود: بعضی‌ می‌خواهند حركت سالم دانشجو را به آشوب وصل كنند و جریان دانشجویی را از بین ببرند. به عقیده‌ی من در آستانه 18 تیر نباید چنین برخوردهایی صورت می‌گرفت؛ چرا كه آثار منفی در كل جامعه خواهد داشت.

خاتمی با بیان این‌كه حركت‌های دانشجویی باید دارای ضریب امنیت باشند، خاطرنشان كرد: پرهزینه كردن فعالیت‌های معقول دانشجویان و جلوگیری از پویایی آنها باعث می‌شود برخوردهای جامعه دانشگاهی به گونه‌ای دیگر ظهور كنند و حركت تند تر و بینش‌ها رادیكالی‌تر شود.

رییس‌جمهور سابق كشورمان با بیان این‌كه جامعه‌ی ایرانی یكی از پویاترین جوامع شرقی و اسلامی باسابقه ترین آنها در جهت تحول مثبت بوده است، اظهار داشت: خواست‌های زیادی درجامعه وجود دارد كه باید آنها را شناخت و مسیر تحول را با توجه به خواست‌های اصولی ملت با سعه صدر طی كرد.

خاتمی با بیان این‌كه بارها گفته‌ام " مبدا هویت ما انقلاب اسلامی و چارچوب هویت ما جمهوری اسلامی است" یادآور شد: ما مسلمانیم و اعتقاد داریم و معتقدیم مصالح ملت ایران آن است كه در این مسیر حركت كنند.

رییس موسسه بنیاد باران با اشاره به عملكرد انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشكی تهران اظهار داشت: انجمن اسلامی از انقلاب اسلامی دفاع كرده و به آرمان‌های ملت ایران كه همواره از سوی روشنفكران واقع بین و اصلاح‌طلبان راستین مطرح شده است، وفادار است. آزادی، استقلال، پیشرفت از آرمان‌های اصیل مردم و از اصولی است كه این تشكل به آن وفادار است و این موضوع باعث استمرار و پیشرفت آن شده است.

خاتمی با اشاره به موضوع جامعه‌ی مدنی گفت: من جامعه‌ی مدنی را مطرح كردم و به آن باور دارم، مگر می‌توان جمهوری را پذیرفت اما جامعه‌ی مدنی را قبول نداشت؟! جمهوری اسلامی لازمه اش جامعه‌ی مدنی است. اگر جامعه‌ی مدنی در تفكر جدید مطرح شد مقتضای وضعیت تاریخ امروز است كه بشریت به آن رسیده است؛ ما جمهوری را شیوه حكومت انتخاب كرده ایم ، تفكیك قوا را پذیرفته ایم ،آزادی‌های اساسی را تایید كرده ایم؛ اینها هم با جامعه مدنی لازم و ملزوم یكدیگرند و ما از مبدا اسلام به آن رسیده‌ایم.

خاتمی افزود: این‌كه دموكراسی را در جامعه‌ی مدنی، در مقابل اسلام قرار می‌دهند، یك فاجعه است. دموكراسی به تعداد فرهنگ‌ها، آیین‌ها و نگرش‌ها متفاوت است ولیبرال دموكراسی تنها یك تجربه از دموكراسی است نه عین آن . پای بندی به مردم سالاری غیر از تسلیم در برابر لیبرالیسم است كه تجربه غربی است و ما دموكراسی‌ای را خواهانیم كه با اسلام، انقلاب و فرهنگ ما سازگار است و كشور ما را نجات می دهد؛ البته در جامعه مردم سالار و سازگار با اسلام ، حق شهروندی و حرمت همه افراد از هر آئین و مسلك محفوظ است.

رییس‌جمهور سابق كشورمان ادامه داد: امام خمینی(ره) از موضع اسلام خواستار جمهوری اسلامی شدند . مطمئن باشید از قدیم تا كنون دو طرز تفكر وجود داشته است. پیش از انقلاب، امام خمینی (ره) در جامعه‌ی ما مظلوم بودند؛ اما با عنایت خدا، تفكر امام به صحنه آمد و دانشجویان مومن و روحانیون روشن بین در استقرار و پیروزی اندیشه امام نقش داشتند . رفتار حضرت امام باعث شد كه توده‌ی مردم و نخبگان در كنار هم باشند و بخش‌هایی از روحانیت و دانشگاهیان به این امور كمك كنند و این موضوع باعث به وجود آمدن انقلاب اسلامی شد. 

وی گفت : تا می گوییم آزادی می گویند اینها طرفدار ولنگاری هستند در حالیكه ما طرفدار همان اصل درخشان قانون اساسی هستیم كه انسان را حاكم بر سرنوشت اجتماعی خود دانسته است ؛ لازمه این اصل آزادی اندیشه و بیان است كه در سایه آن هم جامعه تحول می‌یابد و هم جلو دیكتاتوری را می‌گیرد.

وی افزود: باید دانست چرا دانشجو نقد خود را با عصبانیت بیان می‌كند؛ ما باید علت این پرخاش و عصبانیت را بشناسیم و در صدد رفع آنها باشیم؛ از سوی دیگر كسانیكه اهل فكر و خواستار آزادی هستند نیز باید یاد بگیرند كه نقد با ناسزاگویی با تحریف و با تهمت فرق دارد. امیدوارم شما ثابت‌قدم و افتخارآمیز به سمت جلو حركت و همیشه روال متعادل خود را در جامعه حفظ كنید.

وی با تمجید از انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران وعلوم پزشكی تهران بیان كرد: انجمن دانشگاه تهران یكی از ثابت‌قدم‌ترین، معتدل‌ترین و هزینه پرداخت‌كننده‌ترین انجمن‌های سراسر كشور است.

خاتمی دراین دیدار به انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشكی تهران توصیه کرد:"من به شما توصیه می‌كنم تعاملتان را با دیگر تشكل‌ها قطع نكنید و سعی داشته باشید هیچ گاه دانشگاه ابزار دست و پلی برای كسانی كه از بیرون خط می‌دهند، نشود." 

وی با اشاره به بسیج دانشجویی دانشگاه‌ها اظهار داشت: بسیج عزیزماست؛ اما بسیج دانشجویی باید مغزخود رامتعلق به دانشگاه بداند و دانشگاهی و مستقل بیاندیشد. چقدر زیبا بود كه اگر بسیجمان نیز به بازداشت دانشجویان و پاره ای برخوردهای نادرست اعتراض می‌كرد. 

دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران وعلوم پزشكی تهران در دیدار با سیدمحمد خاتمی، رییس جمهور سابق كشورمان با اشاره به سابقه‌ی انجمن اسلامی این دانشگاه اظهار داشت: این تشكل بیش از 65 سال سابقه فعالیت دارد و یكی از نهادهای مستقل و مدنی است كه در دانشگاه همیشه رفتار متعادلانه داشته و پشتوانه‌ای برای فعالیت دانشجویان دانشگاه تهران بوده است.

«حسین نقاشی» در این دیدار اظهار داشت: ما به عنوان دانشجویان مذهبی سعی كرده‌ایم همواره گفتمان اسلام و دین رحمانی باشیم و آن را تبلیغ كنیم. آن چه امروز اعضای شورای مركزی به آن پایبند هستند در سه قالب دین‌باوری، عدالت‌طلبی و دموكراسی خواهی قرار گرفته است و اعتقاد و اهتمام این مجموعه و هم‌چنین اسلامیت آن، او را به سمت اوج پیش می‌برد.

وی افزود: بنده در موضع انجمن اسلامی تهران می‌گویم كه این مجموعه با تمام فشارهایی كه بر آن وارد شده سعی داشته همواره مشی متعادل را در پیش بگیرد و در خط اعتدال حركت كند.

این فعال دانشجویی با بیان این‌كه در یك سال اخیر فضای دانشگاه‌ها دچار تغییر و تحول شده است، خطاب به خاتمی اظهار داشت: در دوران اصلاحات دانشجویان فضای باز را احساس می‌كردند و تشكل‌های متعدد سیاسی، فرهنگی در سطح دانشگاه‌ها ظهور کردند. سیاست‌های تكثرگرا مجال فعالیت را به همه گروه‌ها و اقشار می‌داد و تشكل‌های مختلف می‌توانستند شما را كه رییس‌جمهور كشور بودید، نقد كنند.

وی با بیان این كه این فضای باز باعث شده بود توقع دانشجویان سیاسی بالا برود و از سوی دیگر در دو سال گذشته مسیر بیان حركت‌ها، وزارت علوم و سایر بخش‌ها به سوی دیگر كشیده شد و نگرش‌های تكثرگرا از بین رفت، گفت: احضار متعدد فعالان دانشجویی، پلمپ دفاتر انجمن اسلامی و... در چند سال اخیر بسیار زیاد بوده است.

نقاشی با بیان این‌كه مواضع دانشجویان دانشگاه تهران كاملا مشخص است، تصریح كرد: شاید ما منتقد فكری و رفتاری بعضی از دانشجویان باشیم، اما حقوق شهروندی آن ها غیرقابل اغماض است و بازداشت دانشجویان كار درستی نیست.

وی هم‌چنین گفت: پاسخگوبودن حاكمیت، احترام به عرصه‌های عمومی و جلوگیری از حركت‌های خودسرانه در چارچوب قانون باید باشد و اساسا حقوق و قانون ضامن بقای جامعه هستند.

این فعال دانشجویی در ادامه با اشاره به آن چه آن را مواردی از نقض حقوق شهروندی خواند، افزود: با چنین تفاسیری فضای دانشگاه بسته و نامناسب می شود.

وی در همین ارتباط گفت: با وجود آن كه قوه‌ی قضاییه توانسته در چند سال اخیر با شكوه حركت كند، اما عملكرد بخشهایی از آن نسبت به دانشجویان و بازداشت آنها خوب نبوده است.

دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشكی تهران در ادامه خطاب به خاتمی گفت: آقای خاتمی ما به عنوان درد و دل به شما كه روزی رییس‌جمهور كشورمان بودید عرض می‌كنیم این فضاها انزوا و سرخوردگی برای دانشجویان به همراه خواهد داشت و این برخوردها مناسب جمهوری اسلامی نیست. باید به گوش مسوولان برسد كه این گونه برخوردها در نظام مشكل ایجاد می‌كند. با آن كه معتقد هستیم فعالیت‌ها باید در فضای قانونی باشد، همواره تلاش داشته‌ایم به عنوان نهادی مدنی حركت‌های خود را در این مسیر ادامه دهیم؛ اما گویی مصاحبه، بیانیه و... كه همیشه افكار مردم را تحت تاثیر قرار می‌دهد، از سوی برخی مسوولان مورد توجه قرار نمی‌گیرد و هیچ بهایی به صحبت‌های ما نمی‌دهند.

وی ادامه داد: ما تمام تلاش خود را به كار می‌گیریم كه در خط تعادل حركت كنیم اما انگار عده‌ای می‌خواهند فضا را به سمت دیگری ببرند، در واقع ما باید چگونه رفتار كنیم؟ آیا می‌توان در مقابل انحصارطلبی‌ها و رفتارهای ناشایست سكوت كرد؟

در ادامه‌ی این دیدار «داوود دشتبانی» سخنگوی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشكی تهران اظهار داشت: بحث اصلاحات و تفكری كه به عنوان اصلاح‌طلبی در چند سال گذشته شناخته شد، بیش از آن كه سیاسی باشد، فرهنگی است. شما بیش از آن كه وارد مسائل سیاسی شوید، همیشه به عنوان یك چهره‌ی فرهنگی مطرح بوده‌اید و از آن جهت كه جای فعالیت‌های فرهنگی كه بقا و استمرار این فضا را تامین می‌كند، در حال حاضر خالیست، باید در این مسیر تلاش كرد.

وی افزود: بحث‌هایی مثل انتخابات در كوتاه‌مدت مهم هستند، اما منشا تحول خاص نمی‌شوند، به فضاهای فرهنگی بلندمدت نیاز است تا با برنامه‌های صحیح بر جامعه اثر بگذارد. شاید بهترین فرصت برای نهادسازی و كارهای فرهنگی، دوران اصلاحات بود كه متاسفانه غفلت زیادی در آن روی داد.

این فعال دانشجویی با بیان این‌كه به نظر می‌رسد در جبهه‌ی اصلاحات و تفكر اصلاح‌طلبی جای نهادهای خاص، خالیست، تصریح كرد: روند فعلی و درگیرشدن در بحث انتخابات از یك جهت شاید برای جوانان جذابیتش را از دست داده باشد، فضای برخورد، عملكردهای نادرست و فضای دانشگاه و جو متشنج، دانشجویان را از بسیاری از مسائل دل‌زده كرده است؛ از این رو باید تفكر اصلاح‌طلبی به حوزه فرهنگی و برنامه‌های بلندمدت توجه كند تا دانشجویان نیز احساس امید داشته باشند.

در ادامه‌ی این دیدار، پدرام قدرتی، دبیر سیاسی این تشكل، با ابراز این عقیده كه فشار روی جنبش دانشجویی و انجمن اسلامی زیاد است، گفت: سال گذشته فعالیت‌های زیادی برای محدودكردن انجمن‌های اسلامی صورت گرفت و گویا به ظاهر بسیار موفق عمل شده است؛ولی متاسفانه روندی شكل گرفته است كه می‌خواهد دانشجو سكوت كند و فعالیت سیاسی نداشته باشد؛ در حالی كه شخصیت‌های تاثیرگذاری مثل شما می‌توانند پشتوانه‌ی خوبی برای دانشجویان باشند و در حال حاضر بیشتر از گذشته به شما نیاز است.

وی با بیان این اعتقاد كه دانشجویان و جنبش دانشجویی فضا مناسب نمی‌بینند و این موضوع باعث می‌شود دانشجویان به سكوت روی آورند، افزود: فضای به وجود آمده و حركت‌های صورت‌گرفته یكی از ثمرات محدودیت‌ها و فشارها است. شما به دانشجویان همیشه روحیه می‌دهید؛ از این رو از شما می‌خواهیم سكوت را بشكنید و وارد عرصه‌ی دانشگاه شوید.

در ادامه‌ این دیدار یكی دیگر از اعضای شورای عمومی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشكی تهران گفت: ما از شما خواهش می‌كنیم فاصله خود را با دانشجویان كم كنید؛ چرا كه نقطه‌ی امید دانشجویان شما هستید و این رسالت به عهده شماست كه فضای دانشگاه را متحول گردانید. به گفته خودتان «با آشنا سخن آشنا بگویید.»

در ادامه دیگر عضو شورای مركزی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشكی تهران اظهار داشت: انجمن‌ها امروز از بی‌مهری‌های زیادی در رنجند و ما هم‌چنان تفكر اصلاح‌طلبی شما را ارج می‌نهیم و حاضریم برای آن مایه بگذاریم ؛ چرا كه برای تفكر شما احترام قائلیم و حاضریم همه گونه تلاشی انجام دهیم .

وی افزود: در هشت سال دوران اصلاحات كارهای مفیدی انجام شد، اما متاسفانه فرهنگ‌سازی خوبی صورت نگرفت و نتوانستیم تفكر اصلاح‌طلبی را تداوم بخشیم. یكی از انتقادهای وارد به دوران اصلاحات شكاف بین روشنفكران و عامه مردم است. این موضوع باعث شد بسیاری از مردم از اصلاحات فاصله بگیرند كه البته در دولت فعلی نیز وجود دارد.

در ادامه این دیدار «مریم عباسی‌نژاد» عضو شورای مركزی انجمن اسلامی دانشجویان تهران و علوم پزشكی تهران اظهار داشت: شما همیشه با زبان مردم صحبت كردید و هنر كلام شما همیشه قابل تحسین است، شما شعارهای حداقلی را با قاطعیت مطرح كردید و این موضوع باعث شد توده‌های مردم به سمت شما بیایند.

وی افزود: متاسفانه به خاطر بن‌بست‌هایی كه مقابل اصلاحات ایجاد شد، شعارهای حداكثری مطرح شدند و بعد از مدتی آنها فراموش شدند. مرجع اصلی شعارهای اصلی گذشته بسیار متفاوت با شعارهای فعلی است؛ اما باز هم این احساس نیاز وجود دارد كه شما رهبری همه‌جانبه اصلاحات در عرصه‌ی عمومی و توجه به جامعه‌ی مدنی را در دست داشته باشید. شما به عنوان یك ایرانی مسلمان می‌توانید همواره نمایندگی مردم را برعهده داشته باشید.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین