آفتابنیوز : آفتاب: یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: «سیاست پلکانی آمریکا علیه جمهوری اسلامی پس از یک یا دو قطعنامه دیگر به بحث حمله نظامی خواهد رسید و اگرچه این احتمال در شرایط فعلی کمرنگ است اما نباید هوشیاری خود را در این باره از دست بدهیم».
علی احمدی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی آفتاب درباره بحثهای رایج در خصوص آغاز دور جدید تعامل جمهوری اسلامی و آژانس بینالمللی انرژی اتمی و همچنین مذاکرات عراق اظهار داشت: «میان ایران و آمریکا دو نکته مهم وجود دارد. نخست بحث شورای امنیت و موضوع هستهای جمهوری اسلامی و دیگری موضوع عراق که هر دو به نوعی با هم مرتبط شدهاند. این سؤال در اینجا مطرح است که آیا تأخیر دو – سه ماهه برای صدور قطعنامه علیه جمهوری اسلامی تاکتیکی است از سوی غرب یا واقعا سرنخهایی برای حل مسأله پیدا شده است؟»
وی افزود: «من گمان میکنم این امر بیشتر تاکتیکی است برای اعمال فشار بیشتر به جمهوری اسلامی و تجدید انرژی غرب تا در آینده با اجماع و هماهنگی بیشتر قدم بردارند. در منطقه نیز آمریکا و ایران در چهار محور سیاستهای اسرائیلی، موضوع تروریسم، بحث حقوق بشر و موضوع انرژی با هم مشکل دارند. فشارهای سیاسی و اقتصادی در گذشته هرگز منجر به تغییر رفتار ایران نشده است. بنابراین آمریکا میکوشد با توجه به شکست در عراق که توان چانهزنی این کشور در مذاکرات دیپلماتیک را کاهش داده با ایراد اتهاماتی به ایران توان چانهزنی خود را افزایش دهد. دستگیری 5 دیپلمات ایرانی در اربیل و فشارهای هستهای در همین قالب تحلیل میشوند».
احمدی آنچه آمریکا برگهای برنده خود میداند را اقدامات خلاف قانون این کشور علیه جمهوری اسلامی دانست و افزود: «آمریکا میخواهد برای خروج از بنبست عراق در قالب ایراد اتهاماتی به جمهوری اسلامی امتیازاتی را کسب کند. از سوی دیگر ایران از توان چانهزنی خود در این مدت کاملا استفاده نکرده است.»
این عضو کمیسیون امنیت ملی اظهارات متکی درباره احتمال ارتقاء سطح گفتوگوهای دو طرف تا سطح معاون وزیر خارجه را نشانه استقبال ایران از این امر دانست و در عین حال با اشاره به موضوعی مهم و نگرانکننده اضافه کرد: «مذاکرات سیاسی زمینههایی دارد که ما تا به حال از آنها استفاده نکردهایم. در زمان تسخیر سفارت آمریکا این کشور تمام توان خود از جمله فشار به شورای امنیت برای صدور قطعنامه علیه ایران و ... را به کار گرفت تا این افراد بازجویی و محاکمه نشوند حتی دست به عملیات نجات در طبس زد. اما ایران در شرایط مشابه کاملا برعکس آمریکا عمل کرده است. یعنی ما نه تنها زمینههای حقوقی – سیاسی را فراهم نکردهایم بلکه بسیاری از فرصتها را نیز سوزاندهایم. از دست دادن فرصتها بزرگترین تهدید برای ما و بزرگترین چالش در مذاکرات است».
احمدی در ادامه اظهارات خود به فشار ایالات متحده به دولت مالکی برای موضعگیری علیه جمهوری اسلامی اشاره کرد و ادامه داد: «سیاست آمریکا در مسأله هستهای ایران پلکانی است. نخست مذاکرات دیپلماتیک، دوم اقدامات حقوقی (که در آژانس و توسط قطعنامههایی در شورای حکام و همچنین در شورای امنیت سازمان ملل پیگیری میشود)، سوم تحریمهای اقتصادی و سیاسی. اگر این مسیر را پلکانی بدانیم به طور منطقی مرحله بعد از آن، اقدام نظامی است. اما به نظر میرسد در شرایط فعلی مطرح کردن این بحث جنگ روانی است. در عین حال این به معنای نادیده گرفتن مرحله نظامی در یک سیر منطقی نیست».
احمدی تصریح کرد: «آمریکا به یک یا دو قطعنامه دیگر برای رسیدن به این مرحله نیاز دارد. قطعنامههایی که تحریمهای دریایی، اقتصادی و هوایی را به ایران تحمیل کند و در آن عبارت «بازرسی کشتیها با استفاده از هرگونه ابزار ضروری» درج شده باشد. این عبارت دست آنها را برای اقدام نظامی باز میکند.»
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در پایان گفت: «اما اینکه ایالات متحده بتواند در قطعنامههای بعدی این قید را بگنجاند جای بحث دارد. پس از این مراحل است که ما باید احتمال اقدام نظامی را جدی بگیریم».