آفتابنیوز : آفتاب: «ولیالله شجاعپوریان» عضو شاخص فراکسیون اقلیت مجلس در گفتوگو با خبرنگار آفتاب از تاثیرگذاری برخی افراد نزدیک به احمدینژاد و بهویژه «صادق محصولی» در تحولات اخیر کابینه خبر داد. وی که درباره شایعاتی که پیرامون کنارهگیری وزیر نفت شکل گرفته گفتوگو میکرد، نسبت به تاثیرگذاری چهرههای سیاسی در وزارت نفت در آستانه انتخابات مجلس هشتم هشدار داد. متن گفتوگو از این قرار است:
آقای شجاعپوریان! با توجه به اینکه از مدتها قبل بحث تغییر وزیر نفت مطرح بوده و مجلس مخالف تغییر وزیر نفت بود، چرا این اتفاق افتاد؟
تعیین وزیر نفت در دولت نهم از ابتدا با چالش فراوانی روبرو بود. رئیسجمهور به دلیل نگاهی که به وزارت نفت دارد که در حد و جایگاه معاونت اداری و مالی شهرداری برای او عمل کند و به تعبیری قلکی در اختیار او باشد، اولین گزینه او سعیدلو بود که معاونت اداری – مالی او در شهرداری بود. اما این پیشنهاد مورد موافقت نمایندگان قرار نگرفت و سعیدلو نتوانست رای اعتماد مجلس را به دست آورد. بعد هم گزینههای بعدی مانند محصولی که از حامیان و همراهان احمدینژاد بود، مورد موافقت نمایندگان قرار گرفت و در نهایت احمدینژاد به وزارت وزیری هامانه تن داد.
در نهایت، وزیری هامانه چون از کارشناسان قدیمی وزارت نفت بود، علیرغم این که مدیری قوی و برجسته قلمداد نمیشد و در زمان زنگنه جزو مدیران دست دوم تلقی میشد، به عنوان وزیر انتخاب شد.
با وجود اینکه به دلیل شعارهای احمدینژاد در رابطه با وجود «مافیای نفت» یک دلهره و دغدغه گستردهای در جمع مدیران صنعت نفت کشور ایجاد شده بود اما چون وزیری هامانه از درون وزارت نفت بود، یک آرامش نسبی در وزارت نفت ایجاد کرد.
وزیری هامانه گرچه از نظر مدیریتی قابل مقایسه با زنگنه، وزیر سابق نفت نبود، اما به هر حال کم و بیش به دلیل اینکه غالب همکارانی که انتخاب کرد از درون وزارت نفت بود، توانست تا حدودی راه گذشته را بپیماید و وزارت نفت از طرح مسائلی مانند مافیای نفت زیاد آسیب نبیند.
آن چنان که وزیریهامانه در دفاع شجاعانه خود از سلامت مالی مدیران صنعت نفت گفت: «من چیزی به عنوان مافیای نفت پیدا نکردم.» به همین دلیل کمیسیون انرژی یک ارتباط خوبی با هامانه ایجاد کرد و در مجموع علیرغم ضعفهایی که وجود داشت از وزیریهامانه حمایت میکرد. یکی دو بار هم که بحث تغییر هامانه مطرح شد، کمیسیون با این مساله موافق نبود و قرار شد که از طریق رئیس مجلس دیدگاههای کمیسیون به سمع و نظر احمدینژاد برسد. اما متاسفانه سرانجام با تصمیمی که به مصلحت صنعت نفت کشور نیست، رئیس جمهور او را کنار گذاشت.
بههرحال، من بر این باورم که نگاه احمدینژاد به جایگاه وزارت نفت برمیگردد به تنزل دادن وزارت نفت در حد معاونت مالی – اداری یک دستگاه.
بعضیها بر این تحلیلاند که برخی نزدیکان رئیس جمهور که در قراردادهای نفتی حضور دارند، عامل برکناری وزیر نفت بودهاند. تحلیل شما چیست؟ متاسفانه یکی از بدعتهای غلط و خطرناکی که در دولت نهم اتفاق افتاده، وجود یک دولت سایه است که به عنوان حلقه مشاوران امین و نزدیک ریاست جمهوری ظاهرا در اشکال قانونی بازرسی و نظارت در امور وزارتخانهها دخالت میکند.
گاهی اخباری که از حلقه نزدیک به رئیس جمهور و مشاوران رئیسجمهور که در راس آنها مسئول بازرسی نهاد ریاست جمهوری که برادر رئیس جمهور هم هست و کسان دیگری مانند «صادق محصولی» جسته و گریخته به بیرون درز پیدا میکند، حاکی از آن است که در اغلب وزارتخانهها با عناوین و القابی مانند نظارت و بازرسی دخالت میکنند و بعضا شنیده میشود گاهی عامل برکناری وزرا این است که به توصیههای این مجموعه تمکین نمیکنند. درباره برکناری وزیر نفت هم چنین حاشیههایی ایجاد شده، حالا چه قدر درست باشد بحث دیگری است.
تغییر وزیر نفت همزمان با بحثهایی صورت میگیرد که درباره تخفیف در قرارداد گازی هند و ایران شکل گرفته است. فکر میکنید برکناری هامانه با این موضوع ارتباط دارد؟
قرارداد گازی هند و ایران با این موضوع ارتباطی ندارد، چون بحث تغییر وزیر نفت مدتها پیش از این قرار داد بر سر زبانها بود و از اول هم گزینه نخست احمدینژاد آقای هامانه نبود و تلاشهای زیادی شده بود که نیرویی همراه برای وزارت نفت داشته باشند. بر این اساس، من معتقدم که این موضوع ارتباطی با برکناری هامانه ندارد.
بعضیها میگویند به دلیل نزدیکی به انتخابات احتمالا فردی به عنوان وزیر نفت انتخاب خواهد شد که اجماع درون جناحی در طیف اصولگرایان ایجاد کند، تحلیل شما چیست؟
طبیعتا وجود مدیری که از بیخ و بن سیاسی و خطی باشد و اولویت نخست او پرداختن به مسائل سیاسی باشد، در وزارت نفت که کلیدیترین وزارتخانه کشور است و اعتبارات این ملت را در اختیار دارد، وجود فردی با این ویژگی که راحت بتواند در انتخابات حمایت کند میتواند به همگرایی اصولگرایان کمک کند و هم در فرایند انتخابات به صورت پیدا و پنهان تاثیر بگذارد.
به هرحال، باید منتظر بود و دید که گزینه اصلی رئیس جمهور چه کسی خواهد بود و نهایتا میتواند از فیلتر مجلس بگذرد یا خیر؟ آن وقت میتوان شناخت کاملتری روی انگیزه این تغییر و تحول پیدا کرد.