آفتابنیوز : آفتاب: دکتر «احمد نقیبزاده» استاد ارشد روابط بینالملل دانشگاه تهران درباره جایگاه وزارت خارجه در سیاستگذاری خارجی جمهوری اسلامی بر این باور است که اساسا وزارت خارجه جایگاه بسیار کمرنگی در سیاست گذاری خارجی دارد و فعالیتهای این وزارتخانه فقط در حد دادن مشورت و اطلاعات به تصمیمگیران است.
این استاد دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار سیاسی آفتاب گفت: در اغلب کشورهای جهان یک شورای سیاستگذاری در وزارت خارجه آنها وجود دارد که این شورا سیاستهای کشورشان را در حوزه سیاست خارجی تدوین میکنند که متاسفانه در کشور ما تاکنون این کار انجام نشده است.
نقیبزاده در خصوص تامین منافع ملی در سیاست خارجی کشورمان معتقد است: بحث منافع ملی بسیار مهم است البته این بحث در حال حاضر در میان گروههای سیاسی تنش ایجاد کرده و موجب سوء تفاهم عمیق شده است. چون بحث مساله ملی که پیش میآید برخی آن را به «ملی گرایی» و ناسیونالیسم تعبیر میکنند در حالی که این بحث به مفهوم تامین منافع ملی و نگاه در سطح ملی است.
وی تاکید کرد: هر چند منافع ملی خیلی قابل تعیین حدود نیست، اما میتوان گفت هر حرکتی که باعث تقویت ما در عرصه بینالملل و قوت و قوام نظامی اجتماعی باشد منافع ملی است.
نقیبزاده با اشاره به پرونده هستهای و مسئولیت و نقش وزارت خارجه در این باره تصریح کرد: نقش وزارت خارجه در این خصوص کمرنگ و دست دوم است و شورای عالی امنیت ملی همیشه حرف اول را زده است و نقش وزارت خارجه در حد دادن مشورت و اطلاعات به تصمیمگیران است. بنابراین، این نهاد تاثیر زیادی در سیاستگذاری خارجی ندارد.
این استاد روابط بینالملل دانشگاه تهران درباره وضعیت وزارت خارجه در دولت نهم گفت: دولت نهم بنبستهایی در سیاست خارجی به وجود آورد که یک دوره ریاست جمهوری لازم است که آثار منفی این رویکرد محو شود.
نقیبزاده تاکید کرد: در حوزه سیاست خارجی، در سالهای گذشته سیاستگذاری در حال شکلگیری به صورت نظاممند بود که متاسفانه این روند در دولت نهم از بین رفت.
وی در عین حال افزود: دولت نهم فرصتهایی نیز ایجاد کرده؛ مانند نیاز آمریکایی به کمک ایران در ایجاد امنیت در عراق و همچنین فرانسه در لبنان و پیشرفتها در انرژی هستهای اما اگر انعطافپذیر نباشیم همه این فرصتها و دستاوردها از بین میرود.
دکتر نقیبزاده همچنین درباره بیانات اخیر مقام معظم رهبری مبنی بر تامین منافع ملی در سیاست خارجی کشورمان گفت: رویکردی که رهبری در خصوص سیاست خارجی تبیین کردهاند و همچنین تشکیل شورای راهبردی و روابط خارجی نشان میدهد که در سطوح بالای مسئولان نظام رویکرد مثبتی به منافع ملی وجود دارد.