آفتابنیوز : آفتاب: طی روزهای اخیر سخنان غیرمتعارف و تهاجمی رئیس جمهور ایالات متحده علیه کشورمان باعث شده تا شایعات مربوط به حمله نظامی احتمالی به تاسیسات هستهای ایران دوباره جای خود را در رسانههای غربی باز کند. این در حالی است که مقامات سیاسی و نظامی جمهوری اسلامی ایران همواره بر آمادگی نیروهای مسلح کشورمان در پاسخگویی به نیروهای مهاجم خارجی تاکید کردهاند.
درک ساندز تحلیلگر خبرگزاری یونایتدپرس در تحلیلی که روز یکشنبه منتشر شده به بررسی این موضوع پرداختهاست که ترجمه آن با اندکی تلخیص از نظرتان می گذرد:
«ممکن است یک حمله هوایی فراگیر از جانب آمریکا بتواند تاسیسات هستهای ایران را تا مرز نابودی پیش ببرد، اما وقتی شما با کشوری به گستردگی جغرافیایی و پراکندگی جمعیتی ایران مواجه هستید مطمئنا باید نگرانیهای زیادی از شدت عکسالعمل احتمالی آن کشور داشته باشد.
ممکن است تجهیزات جنگی متعارف در اختیار ارتش ایران و به خصوص نیروی دریایی این کشور در مقایسه با تسلیحات ارتش آمریکا کهنه به نظر برسند، اما مطمئنا ایران حمله احتمالی ایالات متحده به تاسیسات هستهاش را با روشهای متعارف پاسخ نخواهد داد، یک حمله سریع و گسترده موشکی به ناوگان عظیم آمریکا در خلیج فارس و تحریک شبهنظامیان ضدآمریکایی شیعه در عراق میتواند آغازگر یک کابوس واقعی در خاورمیانه باشد.
با اینکه توافق ایران و IAEA برای گسترش همکاریها چشمانداز امیدوارکنندهای از حل مسالمتآمیز پرونده هستهای ایران پیش رو گذاشته است ولی به عقیده بسیاری کاخ سفید هرگاه احساس کند که مسیر فعلی حل بحران اتمی ایران اهداف موردنظرش را تامین نمیکند برای یک حمله ناگهانی یکجانبه به تاسیسات هستهای این کشور آماده خواهد شد.
این در حالی است که به عقیده بسیاری از تحلیلگران مستقل آمریکایی چنین حملهای می تواند تاثیر معکوس برروی برنامه هستهای ایران داشته و آن را بیشتر به سمت زیرزمینی و نظامیشدن سوق دهد، علاوه بر آن برای ایران گزینههای بسیاری جهت انتقام گرفتن از نیروی مهاجم وجود خواهد داشت.
پیتر بروکس تحلیلگر مسائل امنیت ملی در بنیاد مطالعاتی Heritage در اینباره میگوید: «ایرانیها امکانات بیشماری برای عکسالعمل دارند که برخی از آنها برای ایالات متحده غیرمعمول و غیرمنتظره خواهد بود، ایران میتواند یک جنگ موشکی گسترده را در سراسر خاورمیانه علیه نیروهای آمریکایی آغاز کنند».
بروکس با اشاره به آنچه که «جاهطلبیهای تسلیحاتی ایران نامیده» اضافه میکند: «ایرانیها به نسل جدید و پیشرفته موشکهای ضدکشتی و نیز راکتهای بسیار قدرتمند ضدتانک ساخت چین دست یافتهاند. از این گذشته باید منتظر حملات انتحاری به کشتی هایمان نیز باشیم».
آنتونی کوردسمن کارشناس برجسته مرکز مطالعات بینالمللی استراتژیک در واشنگتن نیز با اشاره به تواناییهای موشکی ایران میگوید: «موشکهای شهاب 3 ایران با 1500 کیلومتر برد میتواند به راحتی تلآویو را هدف قرار دهند، اما مسئله مهمتر این است که منافع آمریکا در سراسر خاورمیانه و حتی اروپا به هدف ثابت دوستداران بیشمار حکومت ایران در میان شهروندان مسلمان تبدیل خواهند شد».
کوردیزمن همچنین با اشاره به ارتباط نزدیک ایران با شیعیان عراق می گوید: «اغلب احزاب سیاسی شیعه متحد ایران هستند، آنها نسبت به حمله آمریکا به قلمرو ایران بیتفاوت نخواهند ماند».
پیتر بروکس با اشاره به احتمال مسدود شدن تنگه هرمز از سوی ایران میگوید: «به عقیده من آنها نخواهند توانست کنترل عبور و مرور کشتیها را در این تنگه در دست گیرند ولی مطمئنا توان غرقکردن تانکرهای عظیم نفتکش را دارند، کافی است که ترافیک نفتی خلیج فارس دچار اختلال شود، آن وقت خواهید دید که بازار نفت تا چه حد دچار وحشت خواهد شد».
بروکس همچنین در ادامه میگوید صرفنظر از مشارکت کشورها در حمله نظامی احتمالی آمریکا به ایران هر دولتی که از این حمله حمایت کند برای تهران یک هدف بالقوه خواهد بود و تردیدی وجود ندارد که اسرائیل در راس فهرست مقابله به مثل ایران خواهد بود».