آفتابنیوز : آفتاب: عاقبت پس از یک ماه حدس، گمانه زنی و شایعه برای ریاست مجلس خبرگان رهبری، آیت ا... اکبر هاشمی رفسنجانی رئیس مجلس خبرگان شد.
در انتخابات روز سه شنبه 13 شهریور ماه آیت ا... هاشمی رفسنجانی با 41 رای از سوی نمایندگان خبرگان رهبری بعنوان ریاست این مجلس انتخاب شد. رقبای وی در این انتخابات آیت ا... محمد یزدی، آیت ا... محمود مصباح یزدی و آیت ا... احمد جنتی بودند. اما نهایتا دو کاندیدای اول به نفع آیت ا... جنتی کناره گیری کردند و رقابت جدی بین هاشمی رفسنجانی و جنتی شکل گرفت. پایان این رقابت پیروزی هاشمی رفسنجانی در برابر آیت ا... جنتی بود.
ناظران آگاه معتقدند این رقابت اگر چه در یک انتخابات داخلی مجلس خبرگان رهبری صورت گرفته است، اما بسیار مهم بوده و معنای خاصی دارد. زیرا جناح حامی رقیب وی در این انتخابات تندروهایی بودند که طی سالهای اخیر خود را نماینده اکثریت روحانیون و علما بلند پایه ایران و حافظان ارزشهای اسلامی و انقلابی معرفی می کردند.
همچنین با صف آرایی و جناح بندی های غیر معمول در مجلس خبرگان تلاش کرده بودند که جایگاه هاشمی رفسنجانی را در بین اعضا این مجلس متزلزل کنند. به همین خاطر برخی از تحلیل گران سیاسی معتقدند که رایزنی های گسترده یک ماه اخیر و طرح نمودن کاندیداهای ائتلافی برای ریاست خبرگان، در واقع تلاش برای ممانعت از حضور هاشمی رفسنجانی در این انتخابات بوده است.
به هرصورت تلاش هایی که طی یک ماه اخیر برای تعیین ریاست مجلس خبرگان و نهایتا در این انتخابات رخ داد را میتوان بزرگترین رویایی تندروهای مذهبی با حامیان اسلام معتدل و مترقی دانست که نهایتا آیت ا... اکبر هاشمی رفسنجانی را انتخاب کرد.
البته این رویایی سنگین به یک ماه اخیر و تلاش برای جایگزینی ریاست خبرگان رهبری محدود نمی شود. بلکه طی سالهای اخیر تقابل جدی با وی وجود داشت. زیرا آیت ا... هاشمی رفسنجانی همواره مشوق مشی اعتدال بوده و یاد آور شده بود که من از میانه روی حمایت خواهم کرد. بنابراین چون وی مخالف تندروها از هر طیف و جناح سیاسی بود، تخریب ها و حملات سنگینی را از سوی تندروهای سیاسی و مذهبی تحمل کرده بود. به اعتقاد برخی از ناظران سیاسی شدیدترین حملات طی انتخابات ریاست جمهوری اخیر در بهار 1384 به وی صورت گرفت.
طی دو سال گذشته نیز تندرو ها از طریق وسائل ارتباط جمعی مانند سایت های اینترنتی و هر وسیله ممکن دیگر سعی در تخریب او داشته اند. اما پیروزی او در انتخابات اخیر خبرگان نشان داد که او هنوز در جامعه سیاسی و مذهبی ایران جایگاه خاص خود را دارد و تخریب های افراطیون از موقعیت او نکاسته است. به عبارت دیگر پیروزی هاشمی رفسنجانی در انتخابات اخیر خبرگان ثابت کرد که جامعه خطر حضور افراطیون درک کرده، و قصد دارد با رای خود مشی اعتدال و ترقی را حمایت کند.
ازسوی دیگر انتخابات اخیر در مجلس خبرگان ثابت می کند که هاشمی رفسنجانی نه تنها قاطبه رای جامعه را کسب کرده است، بلکه از حمایت اکثریت روحانیون برجسته و نخبه کشور که اینک در مجلس خبرگان رهبری حضور دارند نیز برخوردار است. انتخاب او بعنوان رئیس مجلس خبرگان رهبری نشان میدهد که اعضاء این مجلس نیز با نشاندن وی بر کرسی ریاست قصد حمایت از اعتدال و ترقی را داشته و از تحولات و رخ دادهای سیاسی در سالهای اخیر خشنود نیستند. تحولاتی که پایه و اساس آن بر تخریب، افترا و هتاکی در فضای سیاسی کشور استوار بوده است.
به هرصورت انتخاب آیت ا...هاشمی رفسنجانی بعنوان رئیس مجلس خبرگان رهبری عرصه را بر افراطیونی که بطور خاص طی دو سال اخیر شدیدترین حملات را بر وی داشته اند تنگ میکند.
زیرا هم اینک او در جایگاهی بسیار رفیعی قرار داد که تعرض به آن نه تنها پیامدهای حقوقی و قانونی سختی دارد، بلکه بعنوان منتخب اکثریت علما طراز اول دینی کشور نیز دارای موقعیت خاص مذهبی است. بنابراین حلمه و هتاکی به او به سان گذشته نه تنها بسادگی میسر نخواهد بود بلکه پیامدهای بسیار سنگینی را از سوی نهاد روحانیت شیعه کشور بدنبال خواهد داشت.
البته شاهد این مدعا نیز واکنش نزدیکان محافل تندرو به انتخاب او بود که ساعاتی پس از اعلام خبر ریاست او بر مجلس خبرگان رهبری، در سایت های خبری منعکس شد. اکثر او را "انتخاب اصلح" و "فردی شایسته" خواندند. به همین خاطر برخی معتقدند که فضای سیاسی کشور با انتخاب وی به ریاست مجلس خبرگان منعطف و ملایم تر خواهد شد.
اما ازسوی دیگر تجارب گذشته نشان داده است که نقش محوری و اصولی آیت ا... هاشمی رفسنجانی باعث تمرکز اکثریت فاکتورهای موثر سیاسی در اطراف او میشود. با این وجود هیچ گاه افراطیون دست از تخریب و حمله به وی برنداشته اند. و شاید علت پیروزی های اخیر ایشان نیز در همین تقابل بوده است. تقابلی که همواره در ادبیات و فرهنگ کهن ایران ریشه ای عمیق و معنی دار داشته است.