آفتابنیوز : آفتاب: یک اقتصاددان با اشاره به اظهارات طهماسب مظاهری در همایش بانکداری اسلامی مبنی بر حذف سود تسهیلات بانکی تصریح کرد: پذیرش به صفر رساندن سود تسهیلات بانکی برای اقتصاددانان دشوار است.
دکتر بهمن آرمان در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی آفتاب افزود: در تصمیم اخیر دولت نیز در مورد کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی همانطور که اقتصاددانان پیشبینی کرده بودند، شاهد بودیم که سرمایه از بانکها خارج و به سمت فعالیتهای غیر مولد سوق یافت. این موضوع باعث شد تا قیمت مسکن نزدیک به دو برابر افزایش یابد.
وی افزود: نمیدانم منظور آقای مظاهری در مورد به صفر رساندن نرخ سود تسهیلات بانکی دقیقا چیست!
دکتر آرمان تصریح کرد: باید توجه داشت که نرخ بهره با نرخ سود بانکی تفاوت دارد. چرا که هر کالایی دارای یک قیمت است و نرخ بهره در واقع به عنوان قیمت پول محسوب میشود.
وی با طرح این سؤال که اگر نرخ سود بانکی صفر شود تکلیف سپردهگذارها چه خواهد شد؟ گفت: سپردهگذاران همواره انتظار دارند بیش از نرخ تورم سود دریافت کنند، در غیر این صورت انگیزهای برای سرمایهگذاری نخواهند داشت.
آرمان در عین حال به سوابق طهماسب مظاهری در وزارت اقتصاد اشاره کرد و افزود: من در زمان وزارت آقای مظاهری در وزارت اقتصاد نماینده او در هیأت امنای حساب ذخیره ارزی بودم بنابراین شناخت کاملی از وی دارم. آقای مظاهری فردی بسیار پرکار است که در بسیاری از موارد شخصا دخالت میکند.
این استاد اقتصاد تصریح کرد: تصور میکنم که منظور آقای مظاهری بازگشت سیستم بانکی به گذشته پیش از انقلاب باشد. به این ترتیب که سیستم بانکی به بانکهای توسعهای مثل بانک صنعت و معدن، کشاورزی و صادرات اجازه دهد تا تسهیلات را با نرخهای یارانهای به سرمایهگذاران برای سرمایهگذاری در کشور ارائه کند.
وی ادامه داد: چنین تجربهای در عربستان وجود دارد. در این کشور صندوقی به نام صندوق توسعه صنعتی به متقاضیان سرمایهگذاری در فعالیتهای صنعتی، وام با نرخ بهره صفر با دوره بازپرداخت 10 ساله ارائه میشود.
آرمان گفت: پیش از انقلاب نیز در ایران وام یارانهای به سرمایهگذاران پرداخت میشد.
وی افزود: به نظر میرسد منظور آقای مظاهری احیای مجدد بانکهای توسعهای و کاهش نرخ سود تسهیلات برای فعالیتهای تولیدی باشد. زیرا به صفر رساندن سود تسهیلات برای همه بانکها، بسیار زیانبار خواهد بود.
آرمان گفت: مظاهری به عنوان مدیرعامل بانک توسعه و صادرات در همایش بانکداری اسلامی عنوان کرد که برای رسیدن به رشد اقتصادی 8 درصدی، تمرکز اقتصاد باید بر صادرات غیرنفتی باشد و کالاهای ایرانی با قیمت و کیفیت مناسب در بازارهای خارجی رقابت کنند. لازمه این مسأله کاهش هزینه تسهیلات بانکی در قیمت تمام شده کالاهای تولید داخل است.