طرح جمع آوری نوروزی معتادان متجاهر که قرار بود از ابتدای اسفندماه تا پایان فروردین ماه اجرا شود به دلیل شیوع بیماری کرونا در کشور در همان روزهای آغاز شیوع این بیماری لغو و به زمان دیگری موکول شد. بر اساس این طرح قرار بود، ۵ هزار معتاد متجاهر از سطح شهر تهران جمعآوری شوند که به دلیل جلوگیری از شیوع ویروس کرونا در مراکز تجمعی نگهداری معتادان متجاهر ملغی شد.
در روزهای ابتدایی سال نو «سید مالک حسینی» سرپرست سازمان رفاه، خدمات و مشارکت های اجتماعی شهرداری تهران با انتشار عکس هایی از محله های شوش و هرندی از حضور معتادان متجاهری در این منطقه خبر داد که برای خرید و فروش و مصرف مواد در ساعات پایانی شب تجمع کرده بودند پس از آن در یک جلسه اضطراری استاندار تهران دستور جمع آوری معتادان متجاهر را اعلام کرد، اما این اقدام پس از گذشت بیش از یک هفته همچنان انجام نشده است.
«سرهنگ عبدالوهاب حسنوند» رییس پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران بزرگ در گفتوگو با خبرنگار درباره آمادگی پلیس برای جمعآوری معتادان متجاهر از سطح شهر تهران گفت: باید آمادگی پلیس برای جمعآوری معتادان متجاهر از سطح شهر تهران مد نظر قرار گیرد و برای همین منظور نیز با توجه به اینکه ممکن است این معتادان بیمار بوده یا ناقل بیماری کرونا باشند، تجهیزاتی که برای نیروهای پلیس حاضر در طرح جمع آوری لازم است از جمله گان، شیلد، ماسک، دستکش و ... تهیه شده است تا در هنگام جمع آوری این معتادان هیچ مشکلی برای ماموران پلیس پیش نیاید و بیماری آنها را تهدید نکند.
وی ادامه داد: همچنین یکی دیگر از الزامات ما برای جمع آوری معتادان متجاهر و انتقال آنها به مراکز ماده ۱۶ خودروهای ون و اتوبوس هایی است که بعد از استفاده کاملا ضدعفونی شوند و ما این موضوع را در پروتکل هایی مشخص کرده ایم و این خودروها را درخواست کردیم که قرار است تهیه شده و در اختیار پلیس قرار داده شود، چراکه نمی خواهیم از هر خودرویی برای جمع آوری معتادان متجاهر استفاده کنیم.
پلیس آمادگی لازم برای جمع آوری معتادان متجاهر از سطح شهر تهران را دارد
رییس پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران بزرگ با بیان اینکه پلیس آمادگی لازم برای جمع آوری معتادان متجاهر از سطح شهر تهران را دارد، گفت: ما آماده و منتظر ابلاغ ستاد ملی مقابله با کرونا هستیم تا معتادان متجاهر را در اسرع وقت جمع آوری کنیم.
سرهنگ حسنوند درباره جمعیت معتادان متجاهر رها شده در سطح شهر تهران تصریح کرد: برآورد ما این است که در حال حاضر ۱۰ هزار معتاد در سطح شهر تهران حضور دارند. ۵ هزار معتاد در سطح شهر تهران قبل از شیوع بیماری کرونا بود و ما قصد داشتیم در طرح نوروزی این معتادان را جمع آوری کنیم که متاسفانه به دلیل شیوع بیماری کرونا متوقف شد، ۵ هزار معتاد هم زمان حضورشان در کمپ ها به پایان رسیده و براساس قانون ترخیص شدند، بنابراین در مجموع در حال حاضر ۱۰ هزار معتاد متجاهر در تهران حضور دارند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا این معتادان به مرکز مهر سروش منتقل می شوند، ادامه داد: ظرفیت مهر سروش تکمیل است و ما هیچ آزادی در این ایام نداشتیم. این معتادان در صورت جمع آوری به مراکز بهزیستی و فشافویه منتقل می شوند. این را هم بگویم که معتادان در صورت جمع آوری در دو مرحله غربالگری می شوند و همزمان از آنها تست کرونا و تست اعتیاد گرفته می شود، البته تمام این موارد به پروتکل و تصمیمات ستاد مقابله با کرونا بستگی دارد.
«علیرضا زالی» فرمانده مقابله با کرونای تهران چند روز قبل با اشاره به اینکه معتادان متجاهر بدون سرپناه ضمن عدم رعایت دستورات بهداشتی و پیشگیرانه باعث شیوع و گسترش بیماری میشوند، خواستار جمع آوری و بازگشت آنان به مراکز قبلی نگهداری آنان نظیر بازپروریها و ... شده است و در حالی که پلیس آمادگی کامل برای جمع آوری معتادان متجاهر از سطح شهر تهران را دارد، اما نهادهای متولی مانند سازمان بهزیستی و شورای هماهنگی ستاد مبارزه با مواد مخدر استان تهران می گویند، باید از سوی ستاد ملی مقابله با بیماری کرونا دستور جمع آوری معتادان متجاهر اعلام شود.
سازمان بهزیستی تابع مقررات ستاد مبارزه با مواد مخدر است
«امین شاهرخی» مدیرکل بهزیستی استان تهران گفت: سازمان بهزیستی تابع مقررات ستاد مبارزه با مواد مخدر است. ستاد مبارزه با مواد مخدر هم قطعا با مدیریت ستاد ملی مقابله با بیماری کرونا اقدامات لازم را انجام میدهد.
وی ادامه داد: در راستای جمع آوری معتادان متجاهر شهر تهران هفته گذشته جلسه شورای مبارزه با موادمخدر در استانداری تشکیل و در آنجا مقرر شد با تمهیدات لازم برای جلوگیری از شیوع این بیماری در خصوص جمعآوری معتادان متجاهر اقدام کنیم.
مدیرکل بهزیستی استان تهران تصریح کرد: همچنین مقرر شد مصوبات این جلسه توسط استاندار که یکی از اعضای ستاد ملی مقابله با کرونا است در آن ستاد اعلام شده و دستور جمع آوری معتادان متجاهر از ستاد ملی مقابله با کرونا صادر شود.
شاهرخی با بیان اینکه ستاد مبارزه با مواد مخدر از سه سازمان بهزیستی، سازمان زندان ها و شهرداری تهران خواست تا برای جمع آوری ۶ هزار معتاد متجاهر از سطح شهر تهران ظرفیت لازم را آماده کنند، خاطرنشان کرد: براساس مصوبات ستاد مبارزه با مواد مخدر استان بهزیستی نیز موظف است یک ظرفیت هزار نفری برای جمع آوری معتادان متجاهر آماده کند از همین رو ما نیز در مرکز اخوان حدود ۵۰۰ نفر و همچنین یک ظرفیت ۳۰۰ نفره در ورامین و یک ظرفیت ۲۰۰ نفره در شهر تهران برای جمع آوری این معتادان آماده و به ستاد مبارزه با مواد مخدر اعلام کردیم.
وی با تاکید براینکه این مصوبات هنوز به تایید ستاد ملی مقابله با کرونا نرسیده است از همین رو قابل اجرا نیست، تصریح کرد: چنانچه ستاد ملی مقابله با کرونا این مصوبات را تایید کند همه آمادگی ها برای جمع آوری معتادان متجاهر وجود دارد، البته جمع آوری معتادان متجاهر بر عهده سازمان بهزیستی نیست و پلیس باید در این زمینه اقدامات خود را انجام دهد. همچنین آزادی معتادان با نظر بهزیستی نیست بلکه توسط قاضی صادر می شود، ما در بهزیستی فقط از معتادان متجاهر نگهداری میکنیم و آمادگی خود را در این زمینه نیز اعلام کردهایم.
اخذ تست اعتیاد و کرونا از معتادان متجاهر بعد از جمعآوری
مدیرکل بهزیستی استان تهران گفت: معتادان متجاهر بعد از جمعآوری و اخذ تست اعتیاد و کرونا از آنها قطعا ۱۴ روز قرنطینه می شوند و برای این منظور نیز مرکز باهنر در شهرری را در نظر گرفته ایم.
شاهرخی افزود: اغلب این معتادان متجاهر در شب های گذشته در گرمخانه های شهرداری بوده اند و در هیچکدام از این گرمخانه ها گزارشی از بیماری این افراد ارائه نشده است. همچنین در این مدت نیز موبایل ون ها و تیم های سیار در پاتوق های معتادان آموزش های لازم به همراه بسته های بهداشتی را به معتادان ارائه داده اند و یکی از اقدامات معاونت پیشگیری این است که با حضور در پاتوق ها افراد مشکوک را شناسایی کرده و با هماهنگی به مراکز درمانی اعزام می کنند. تاکنون نیز موارد مشکوکی داشتهایم اما هیچ مورد ابتلایی گزارش نشده است.
«مصطفی هادیزاده» دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان تهران در گفت وگو با خبرنگار ایلنا گفت: ما مصوبات خودمان را اعلام کرده ایم و منتظر هستیم که ستاد ملی مقابله با کرونا مجوز لازم را در خصوص جمع آوری معتادان متجاهر اعلام کند، البته وزارت بهداشت هم براساس صلاحدید تصمیمات لازم را اتخاذ می کند و قطعا تصمیمات آنها مدبرانه است. در استان تهران زیرساخت ها و مقدمات آماده شده است، اما باید شرایطی که مد نظر وزارت بهداشت و ستاد ملی مقابله با کرونا است ابلاغ شود و ما منتظر هستیم تا آنها مصوبات مورد نظرشان را ابلاغ کنند.