آفتابنیوز : آفتاب: محمد البرادعی در برابر اعضای شورای حكام یك بار دیگر تاكید كرد كه آژانس تحت نظارتش قادر است عدم انحراف مواد هستهای اعلام شده در ایران را تایید كند و نیز اظهار داشت سوالات آژانس درباره آزمایشات گذشته پلوتونیوم در ایران به طور رضایت بخشی پاسخ داده شده و این مساله حل شده است.
همچنین وی افزود كه سوالات مربوط به وجود و منشا ذرات اورانیوم بسیار غنی شده در تاسیسات نگهداری زباله هستهای در كرج نیز حل شده است و ایران اطلاعات بیشتر و دسترسی لازم برای حل تعدادی از مسایل باقی مانده را ارایه كرده است.
با این حال مدیركل آژانس گفت كه به رغم درخواست های مكرر شورای حكام و شورای امنیت از ایران، آژانس تاكنون قادر نبوده است برخی وجوه مهم در رابطه با دامنه و ماهیت برنامهی هستهای ایران را راستی آزمایی كند.
متن كامل اظهارات محمد البرادعی، مدیركل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره اجرای پادمانها در ایران در نشست فصلی شورای حكام به شرح زیر است:
« گزارشی كه در برابر شماست به روز شدهی اطلاعات مربوط به اجرای پادمانهای آژانس در جمهوری اسلامی ایران است. این گزارش چهار نكته مهم دارد.
اول، آژانس قادر بوده است عدم انحراف مواد هستهای اعلام شده در ایران را تایید كند. ایران به ارایه دسترسی و ارایه گزارشات لازم برای قادر ساختن راستی آزمایی آژانس در این زمینه ادامه داده است.
دوم، ایران اطلاعات بیشتر و دسترسی لازم برای حل تعدادی از مسایل باقی مانده را ارایه كرده است. به ویژه سوالات آژانس درباره آزمایشات گذشته پلوتونیوم در ایران به طور رضایت بخشی پاسخ داده شده است و این مساله حل شده است. سوالات مربوط به وجود و منشا ذرات اورانیوم بسیار غنی شده در تاسیسات نگهداری زباله هستهای در كرج نیز حل شده است.
سوم، برخلاف تصمیمات شورای امنیت كه از ایران میخواهند برخی اقدامات اعتمادساز را انجام دهد، این كشور فعالیتهای مربوط به غنیسازی را تعلیق نكرده است و به ساخت و عملیات كارخانه غنی سازی سوخت در نطنز ادامه می دهد.
ایران همچنین به ساخت و ساز راكتور آب سنگین در اراك ادامه میدهد. این باعث تاسف است.
چهارم، به رغم درخواست های مكرر شورا و شورای امنیت از ایران آژانس تاكنون قادر نبوده است برخی وجوه مهم در رابطه با دامنه و ماهیت برنامهی هستهای ایران را راستی آزمایی كند.
این موقعیت بود كه ماشه بحران اعتماد نسبت به ماهیت برنامهی هستهای ایران را كشید كه این امر به یك سری از اقدامات شورای امنیت سازمان ملل منجر شد. با این حال در نشستی كه من با دكتر لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران داشتم توافق شده كه ایران به همراه آژانس برای توسعه طرح كاری به منظور حل همه مسایل راستی آزمایی باقیمانده با آژانس همكاری كند. نسخهای از طرح كار حاصل شده میان ایران و دبیرخانه به گزارش من پیوست شده است.
این اولین بار است كه ایران با طرحی برای پاسخگویی به همه مسایل باقی مانده با جدول زمانی تعریف شدهای موافقت كرده و بنابراین گامی مهم در مسیری صحیح است.
طبیعتا كلید محك زدن تعهد ایران، ارادهاش برای اجرای كامل و به موقع این طرح كاری خواهد بود. این مستلزم همكاری فعال ایران و تعهدش به اقدامات شفاف سازی است كه برای بازسازی سابقه برنامهی هستهای ایران لازم است - اقداماتی كه در پروتكل الحاقی و فراتر از آن لحاظ شده و شامل دسترسی به اماكن، اسناد و افراد و نیز پاسخ هایی به همه سوالاتی است كه ممكن است آژانس در راستای رسیدن به نتیجهی فنی در خصوص مسالهای خاص نیاز داشته باشد. حل مسایل راستی آزمایی باقی مانده در دو یا سه ماه آینده، پس از بنبستی طولانی، راهی دراز را به سوی ایجاد اعتماد جامعه بین المللی نسبت به ماهیت صلحآمیز برنامهی هستهای گذشته ایران طی خواهد كرد.
اما همچنین این مساله اهمیت دارد كه ایران قطعا لازم است به اعتمادسازی نسبت به دامنه و ماهیت برنامهی هستهای كنونیاش از جمله ارایه دسترسی دوباره آژانس به اطلاعات مربوط به تحقیقات در خصوص سانتریفیوژ پیشرفته ادامه دهد برای رسیدن به این هدف و با توجه به تاریخ خاص برنامهی هستهای ایران برای ایران ضروری است كه پروتكل الحاقی را همانطور كه شورای امنیت و شورای حكام درخواست كردهاند تصویب و به اجرا گذارد. این امر آژانس را قادر خواهد ساخت نه تنها درباره مواد هستهای اعلام شده بلكه در خصوص نبود مواد و فعالیتهای هستهای اعلام نشده در ایران تضمینهایی را ارایه دهد.
و آخر اینكه من همچنان امیدوارم كه به زودی شرایطی برای ممكن ساختن ازسرگیری مذاكرات میان ایران و همه طرفهای مربوطه ایجاد شود. من همچنان باور دارم كه راه حل با دوام فقط از طریق مذاكره می تواند حاصل شود – راه حلی كه سطح لازم از تضمین را در اختیار جامعه بین المللی قرار دهد و ایران را قادر سازد از حقوقش تحت ان. پی. تی بهرهمند شود. در راستای رسیدن به این هدف تكرار میكنم كه تایم اوت دو سویه، همه فعالیتهای مربوط به غنی سازی و تحریمها میتواند فضای تنفسی را برای ازسرگیری مذاكرات فراهم كند. هرچه زودتر از رویارویی و بیاعتمادی به سوی گفتوگو و اعتماد سازی حركت كنیم برای ایران و جامعه جهانی بهتر خواهد بود. »