کد خبر: ۶۴۸۴۰
تاریخ انتشار : ۲۱ شهريور ۱۳۸۶ - ۱۲:۵۷
تحلیل دکتر مطهرنیا از فضای میان ایران و آمریکا

مخالفان مذاکرات بغداد چه می‌خواهند؟

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: دکتر «مهدی مطهرنیا» کارشناس مسایل بین‌الملل در تحلیل مذاکرات ایران و آمریکا درباره مسایل عراق و تاثیر آن بر روابط دو کشور می‌گوید: مساله ایران و آمریکا در فضای گفتمانی شکل می‌گیرد که مولفه‌های آن در رفتارهای ایران و آمریکا و یا بهتر بگوییم جهت‌گیری‌های ایران و آمریکا صورت می‌پذیرد.

این عضو هیات علمی دانشگاه در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی آفتاب در توضیح این فضای گفتمانی گفت: در این فضا دو مساله حیاتی وجود دارد؛ یکی نقطه تلقی ایران و آمریکا و دیگر نقطه تلاقی ایران و آمریکاست که به تبع نقطه تلقی شکل می‌گیرد.

به اعتقاد وی، نوع تلقی ایران و آمریکا نسبت به یکدیگر در نظام بین‌الملل از اهمیت ویژه برخوردار است چرا که فضایی خودساخته و دگر پرداخته را به نمایش گذاشت. به این معنی که اگر چه نطقه عزیمت جهت‌گیری‌های رقابت محور خصمانه‌گرای ایران و آمریکا در تاریخ روابط دو کشور از بعد از انقلاب به واسطه رویکردهای متفاوت ایجاد شده است،‌ اما در صحنه بین‌الملل انعکاسی از دگرپردازی دیگر کنشگران در این فضاست.

وی بر این اساس تصریح کرد: همواره کشورهایی مثل اسرائیل، غالب دولت‌های عربی و حتی بعضی کشورهای همسایه و غالب قدرت‌های بزرگ در پی استفاده از حفره‌ ایجاد شده میان ایران و آمریکا هستند و تلاش می‌کنند به تعمیق و گسترش آن با استفاده از رویکردهای رادیکالیستی بعضی از جناح‌ها در آمریکا و ایران برآیند و این حفره را در وضع موجود حفظ کنند.

این کاشناس مسایل بین‌الملل خاطرنشان کرد: در چنین نگرشی باید بگوییم که این نقطه تلقی نادرست بدون توجه به موقعیت دو ملت و دو دولت در صحنه نظام بین‌الملل زمینه‌ای را ایجاد کرده است که نقاط تلاقی ایران و آمریکا همواره نقاطی باشد که دیوار بی‌اعتمادی و رو در رویی ایران و آمریکا را محکم‌تر و توسط دیگران بلندتر شود.

به اعتقاد مطهرنیا، امروز در محیط عملیاتی عراق شاهد عملکرد دیگر کشورهایی هستیم که نگران حکومت اکثریت معنادار ملت عراق بر اقلیت هستند و اختلالات جدی در محیط عملیاتی عراق ایجاد می‌کنند و از همین حفره میان ایران و آمریکا استفاده کرده و با دادن آدرس اشتباه به افکار عمومی جهان و جهت‌دار کردن تحرکات آمریکا نسبت به ایران منافع خود را دنبال می‌کنند.

وی تاکید کرد: تا نقطه تلاقی ایران و آمریکا در یک فضای گفتمانی مناسب حل نشود، برخوردها در نقاط تلاقی به وضعیتی بهتر گرایش پیدا نخواهد کرد.

مطهرنیا در عین حال تاکید کرد: معتقدم با وجود تمام این معانی، مذاکرات ایران و آمریکا در بغداد و پای میز مساله عراق مثبت است و باید به این حداقل، هم دولتمردان آمریکا و هم دولتمردان ایران نگاهی سازنده داشته باشند.

این کارشناس مسایل بین‌الملل در پایان خاطرنشان کرد: بی‌تردید فروریختن دیوار بی‌اعتمادی که سابقه چندین دهه تقابل جدی ایدئولوژیک، سیاسی، اقتصادی، امنیتی و حتی نظامی غیر مستقیم دارد، به این سادگی صورت نخواهد پذیرفت و نیاز به سعه صدر و خردمندی دارد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین