آفتابنیوز : آفتاب: آنگونه که آژانس بینالمللی انرژی در آخرین گزارش ماهیانه خود آوردهاست طرح سهمیهبندی مصرف سوخت که از تیرماه گذشته در ایران آغاز شده با توقیق همراه نبوده و علیرغم انتظار اولیه مقامات دولتی برای 30 درصد کاهش در مصرف بنزین در بهترین حالت تنها دهدرصد صرفهجویی در مصرف این فرآورده انرژی را به همراه داشتهاست.
به گزارش روزنامه گلفنیوز چاپ ابوظبی در آخرین گزارشی که آژانس بینالمللی انرژی (IEA) در باره تحولات بازار نفت در ماه آگوست به چاپ رسیده آمدهاست: «مقامات دولت ایران رویکردی دوپهلو را درخصوص سهمیهبندی در پیش گرفته و سعی میکنند روبرو شدن مصرفکنندگان با ضربه ناشی از اتمام اعتبار کارتهای سوخت را به تعویق بیاندازند».
تحلیلگران آژانس بینالمللی انرژی برای نمونه به اختصاص یک سهمیه ویژه صدلیتری از سوی دولت به مصرفگنندگان جهت انجام سفرهای تابستانی اشاره کردهاند.
آنگونه که در گزارش انتشاریافته از سوی آژانس بینالمللی انرژی بدان اشاره شده طرح سهمیهبندی «مطابق پیشبینیهای قبلی» به رشد بازار سیاه بنزین در شهرهای ایران تبدیل شدهاست. این گزارش همچنین به افزایش نرخ تاکسیها در تهران اشاره کرده و آوردهاست که به دلیل فروش سوخت از سوی برخی رانندگان، از تعداد تاکسیهای مسافربر معمولی در خیابانهای پایتخت به شکل محسوسی کاسته شدهاست».
در ادامه گزارش IEA آمدهاست: «برخلاف توافق قبلی (میان مجلس و دولت) تعیین نرخ فروش بنزین آزاد که قرار بود در ماه سپتامبر (شهریورماه) صورت پذیرد هنوز انجام نشده است. آنگونه که برخی مقامات رسمی در ایران اشاره کردهاند این نرخ احتمالا بالغ بر 6000 ریال خواهد بود که معادل 6 برابر نرخ رایانهای بنزین در ایران است».
مطابق برآوردهای نهادهای اقتصادی بینالمللی دولت ایران سال گذشته بیش از پنج میلیارد دلار برای واردات بنزین بودجه اختصاص دادهاست.
تحلیلگران آژانس بینالمللی انرژی در گزارش قبلی خود پیشبینیکرده بودند ادامه طرح سهمیهبندی بنزین به کاهش چشمگیر قاچاق این فرآورده به کشورهای همسایه ایران، شکلگیری یک بازار سیاه گسترده برای مصرفکنندگان ثروتمند و نهایتا کاهش مصرف عمومی سوخت در بلندمدت منجر شود. همچنین به این موضوع اشاره شده بود که برای رانندگان تاکسی فروش سهمیه سوختشان در بازار آزاد احتمالا سودآورتر از جابجایی مسافران بوده و گسترش بازار سیاه فروش بنزین به افزایش احساس نابرابری اجتماعی در ایران دامن خواهد زد.
گفتنی است آژانس بینالمللی انرژی یا IEA که مقر آن در پاریس قرار دارد اقدام به تدوین راهکارهای بلندمدت برای رفع مشکلات انرژی در کشورهای مختلف جهان مینماید و ارائه مشاورههای تخصصی به 26 کشور صنعتی جهان در زمینه مسائل مرتبط با تامین سوخت را بر عهده دارد.