کد خبر: ۶۵۲۷۹۵
تعداد نظرات: ۱۵ نظر
تاریخ انتشار : ۰۵ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۰:۳۶

شروط بازنشستگی سخت و زیان‌آور

مشاغل سخت و زیان آوریک شغل می تواند زمان بازنشستگی و استراحت یک فرد را آسان ترکند، اما عده ای به دلیل عدم اطلاع از شرایط سخت و زیان آوربودن شغل خود با مشکلاتی روبرو می شوند.
آفتاب‌‌نیوز :

مطابق قانون مشاغل سخت و زیان‌آور مورد توجه قرار گرفته و ضوابط مشخصی درباره آنها وضع شده است. مشاغل سخت و زیان‌آور مشاغلی هستند که در آنها عوامل فیزیکی، شیمیایی، مکانیکی و بیولوژیکی محیط کار، غیراستاندارد بوده و در اثر اشتغال کارگر تنشی به مراتب بالاتر از ظرفیت‌های طبیعی (جسمی و روانی) در وی ایجاد شود که نتیجه آن بیماری شغلی و عوارض ناشی از آن است. آنطور که قانون مشخص کرده شاغلان مشاغل سخت و زیان‌آور در صورت پرداخت 20سال حق بیمه متوالی یا 25سال حق بیمه متناوب بازنشسته می‌شوند.

اما حرف و حدیث هایی که در این زمینه وجود دارد و کارگران شبهه هایی دارند. اگر شغل شما جزء مشاغل سخت و زیان آور باشد، می‌توانید با 20 سال سابقه کار متوالی و یا 25 سال سابقه کار متناوب در کار سخت و زیان آور بازنشسته شوید و در دوره بازنشستگی با وجود 20 سال کار، حقوق شما کامل محاسبه می‌شود. اما چند سوال همواره برای کارگران مطرح است.

شروط بازنشستگی سخت و زیان‌آور

چه مشاغلی جزء مشاغل سخت هستند؟

تعریف مشاغل سخت و زیان آور: کارهای سخت و زیان آور کارهایی است که در آنها عوامل فیزیکی، شیمیایی، مکانیکی و بیولوژیکی محیط کار غیر استاندارد بوده که در اثر اشتغال کارگر (بیمه شده) تنشی به مراتب بالاتر از ظرفیت های طبیعی (جسمی و روانی ) در وی ایجاد می گردد که نتیجه آن بیماری شغلی و عوارض ناشی از آن می باشد.

لیست مشاغل سخت و زیان آور چگونه تهیه می شود؟

تعیین سخت و زیان آور بودن مشاغل بر حسب درخواست کارگر، کارفرما، تشکل ها، وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی، وزارت تعاون-کار و رفاه اجتماعی و سازمان تامین اجتماعی در هر کارگاه با بررسی سوابق، انجام بازدید و بررسی شرایط کار توسط کارشناسان بهداشت حرفه ای وزارت بهداشت-درمان و آموزش پزشکی و بازرسان کار وزارت تعاون-کار و رفاه اجتماعی و با تایید توسط کمیته های بدوی و تجدید نظر استانی موضوع این آیین نامه انجام می گیرد.بنابراین برای تعیین اینکه یک شغل جزء مشاغل است یا خیر نیاز به رای کمیته ذکر شده است.

کار در معادن اعم از تحت الارضی یا سطح الارضی که ایجاب می نماید کارگران در تونل ها و راهروهای سر پوشیده به استخراج بپردازند.

کار استخراج شامل جدا کردن یا منفجر ساختن مواد از سطح کار، حمل مواد عملیات مربوط به انفجار، اداره تأسیسات آب و برق در داخل معدن و به طور کلی هر گونه مباشرت و نظارتی که ایجاب نماید کارگر در تونل ها، راهروها یا میله های معدن انجام وظیفه نماید، می باشد.

حفر قنوات و چاه ها و فاضلاب ها و تونل های زیر زمینی و کار در مخازن سر بسته.

تخلیه و حمل مواد مذاب از کوره های مشغول به کار و کار مستمر در مجاورت کوره های ذوب به نحوی که کارگر در معرض مستقیم حرارت یا بخارات زیان آور متصاعد از کوره باشد.

کارگرانی که ‎مستقیماً و مستمراً در امرتولید درکارگاه های دباغی، سالامبورسازی و روده پاک کنی اشتغال دارند و کار مستمر در گندابروها، جمع آوری، حمل و دفن زباله شهری.

کار کارگرانی که مستمراً به امر جمع آوری و انتقال و انبار کردن کود (نظافت مستمر طویله، اصطبل، سالن های پرورش طیور) در واحدهای دامداری و طیور اشتغال دارند.

کار مستمر و مداوم در فضای باز و در ارتفاع بیش از پنج متر از سطح زمین بر روی دکلها، اتاقک های متحرک، داربست ها و اسکلت ها.

کار مداوم برروی خطوط و پستهای انتقال برق با فشار شصت و سه کیلوولت و بالاتر.

مشاغل شن پاشی، پخت آسفالت دستی، قیرپاشی و مالچ پاشی.

عملیات جوشکاری در داخل مخازن.

کارهایی که استمرار آنها موجبات ابتلا به بیماری ها حاصل از اشعه را فراهم می آورد، نظیر کار با مواد رادیواکتیو و قرار گرفتن در معرض پرتوهای یونساز به تشخیص مراجع ذی صلاح و به استناد قانون حفاظت در برابر اشعه مصوب جلسه مورخ بیستم فروردین ماه 68 مجلس شورای اسلامی.

کار در محل های با فشار محیط بیش از حد مجاز از قبیل غواصی.

کار مستمر در محیط هایی که با وجود رعایت مقررات حفاظتی و ایمنی موجبات بیماری های گوشی و یا کری کارگر را فراهم سازد.

کار در امور سمپاشی باغات و اشجار و مزارع و ضدعفونی اماکن و طویله ها و آشیانه های مرغداری در زمان سمپاشی.

کار کارگرانی که مستقیماً در امر تولید و ترکیب سموم و حشره کش ها اشتغال دارند در زمان انجام کار.

کار با وسایل دارای ارتعاش درحدی که برای سلامتی کارگر زیان آور باشد.

مستند به ماده 11 آیین نامه اجرایی تبصره (2) الحاقی ماده 76 قانون تامین اجتماعی، موضوع تصویب نامه هیات وزیران در سال 86، شغل خبرنگاری صراحتاً به عنوان مشاغل سخت و زیان آور عنوان شده است و مصادیق آن طی مصوبات هیات وزیران در سال 83 تصریح شده است.

طبق اصلاحیه مجلس شورای اسلامی، رانندگان حمل و نقل بار و مسافر درون و بین شهری، راهداران و رانندگان وزارت راه و شهرسازی در جاده های کشور مشمول مشاغل سخت و زیان آور می شوند. طبق این مصوبه، قانون بیمه اجتماعی رانندگان حمل و نقل بار و مسافر بین شهری مصوب 1379 اصلاح گردید. توجه شود که مشمولان این قانون مکلف به پرداخت چهار درصد سهم کارفرما به صورت نقد و اقساط هستند.

در صورتیکه شغل کارگر جزء مشاغل سخت باشد، چه شرایط دیگری باید احراز شود؟

شرط ذیل به منظور ارائه درخواست متقاضی جهت بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان آور الزامی است:

بیمه شدگانی که حداقل 20 سال سابقه کار متوالی یا25 سال سابقه کار متناوب و پرداخت حق بیمه در کارهای سخت و زیان آور را دارا باشند، بدون شرط سنی می توانند درخواست بازنشستگی از سازمان تامین اجتماعی نمایند.

منظور از توالی و تناوب اشتغال در مشاغل سخت و زیان آور چیست؟

1- ایام زیر چنانچه در فواصل اشتغال به کارهای سخت و زیان آور واقع شود، به عنوان سابقه اشتغال در کارهای سخت و زیان آور محسوب می گردد:

تعطیلات هفتگی

تعطیلات رسمی

ایام استفاده از مرخصی استحقاقی

ایام استفاده از مرخصی بابت ازدواج یا فوت همسر، پدر، مادر و فرزندان به مدت3 روز با دریافت دستمزد در مورد مشمولان قانون کار

ایام استفاده از مرخصی استعلاجی یا استراحت پزشکی اعم از اینکه حقوق ایام مزبور توسط کارفرما پرداخت شود و یا اینکه بیمه شده از غرامت دستمزد ایام بیماری استفاده کرده باشد.

2- ایام و موارد زیر چنانچه در فواصل اشتغال بیمه شده به کارهای سخت و زیان آور واقع شود موجب زایل شدن توالی اشتغال وی در کارهای سخت و زیان آور نمی گردد:

ایام خدمت وظیفه سربازی (دوران ضرورت و احتیاط) مشروط بر اینکه بیمه شده حداکثر تا دو ماه پس از پایان خدمت به کار سابق خود برگشته و یا اینکه در کار دیگری که سخت و زیان آور شناخته شده مشغول به کار شده باشد و همچنین ایام آماده به خدمت

دوران توقیف بیمه شده در صورتی که منتهی به محکومیت وی نگردد و یا اینکه کارفرما بر اساس تکلیف قانونی حقوق دوران مزبور را به بیهم شده پرداخت نماید

ایام حالت تعلیق که به واسطه عوامل قهریه طبیعی و یا حوادث و مخاطرات اجتماعی (مانند سیل، زلزله، جنگ و آتش سوزی) که خارج از اراده کارفرما و بیمه شده بوده و در نتیجه آن کارگاه به طور موقت تعطیل می گردد

ایام استفاده از مقرری بیمه بیکاری مشروط بر اینکه بیمه شده قبل از اتمام و یا بلافاصله پس از اتمام دوره مزبور در مشاغلی که سخت و زیان آور شناخته شده مشغول به کار شده یا طبق این آیین نامه بتواند بازنشسته شود

ایام خدمت در جبهه که به تایید مراجع ذی صلاح رسیده باشد

دوران اسارت یا محکومیت سیاسی که بیمه شده براساس آن به عنوان آزاده شناخته شده باشد

ایام بلاتکلیفی بیمه شده که مستند به آرای صادره از سوی هیات های حل اختلاف و یا سایر مراجع قانونی منجر به پرداخت حقوق ایام مزبور شده باشد

ایام استفاده از غرامت دستمزد ایام بیماری که در فاصله زمانی 1354.10.5 تا 1359.4.1 واقع شده باشد

غیبت غیرموجه حداکثر به مدت 10 روز در سال در مورد کارگاه های مشمول قانون کار یا براساس مقررات انضباطی، تخلفاتی و یا استخدامی مربوط در کارگاه های غیرمشمول قانون کار که منجر به اخراج، انفصال موقت و یا دایم نشده باشد.

3- ایام و موارد ذیل چنانچه در فواصل اشتغال بیمه شده به کارهای سخت و زیان آور واقع شود توالی اشتغال او را از بین برده و موجب تناوب اشتغال وی می گردد:

استفاده از مرخصی بدون حقوق به هر منظور و تحت هر عنوان

اخراج، استعفاء، انفصال و بازخریدی

غیبت غیرموجه بیش از (10) روز در هر سال در کارگاه های مشمول قانون کار یا براساس مقررات انضباطی، تخلفاتی و یا استخدامی مربوط در کارگاه های غیرمشمول قانون کار که منجر به اخراج، انفصال موقت و یا دایم شده باشد

اشتغال در کارها و مشاغل عادی

اشتغال در حرف و مشاغل آزاد

بیمه اختیاری

بیکاری بدون دریافت مقرری بیکاری

سایر موارد مشابه

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۱۵
بلوچستانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
0
1
کارگران فصلی مثل صیادان چرا بحساب نمیاد باید جز مشاغل سخت محسوب بشه خواهشا رسیدگی شود
ناشناس
|
United States of America
|
۰۵:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
0
0
با عرض سلام وخسته نباشید من کارگر خدمات شهری شهرداری هستم ایا شغل ما جز مشاغل سخت است
ناشناس
|
Russian Federation
|
۱۱:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
0
2
خسته شدیم از این همه وعده وعید ...
toki
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
0
3
سلام شاطرای نونوایی چی
چراهیچی ب اونانمیرسه کنارتنورداغ خداروخوش نمیاد
خطیب
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
0
3
پرستاری چی شد؟اونم جز کارهای سخت و زیان آور اعلام شده بود.چرا اسمی ازش در این خبر نیامده؟
محمدرضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
0
2
من25سال بیمه پرداختم کارفرمای من کارگاه تعمیرتراکترداشت که به خاطربعضی مساله کارگاهش راتعطیل کردومن 25 سال بیمه پرداخت کرده بودم که چهارسال و وماه بیمه بیکاری به من تعلق گرفت دوسال شو استفاده کردم ولی متاسفانه مابقی قطع کردن ودیگر وسل نشد حالا بعد27سال سابقه بیمه ویک تن مریض وبه خاطرسنگینی کار الان چهارده سال که تومارنخا ع دآرم حالا نه بیمه ای نه حقوقی میگن بایدبری بیمه آزاد بشی برای سختی کارم اقدام کرم میگن باید کارگاه با باشه ولی کارفرمای ماکارگاهش جمع کرده حالا من چه باید بکنم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
0
0
ایا کشتیرانی هم جز مشاغل سخت و زیان اور شناخته شده است میزان حقوق چقدر میباشد با تشکر
محسن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
1
0
سلام من درآموزش وپرورش مشغول بکارم درسمت خدمتگذاری ویکی دوسالی هم درکارخانه نساجی کارکرده ام آیا سختی کارشامل من میشود
م. ن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
0
1
من 24 سال برای شرکت لوله و اتصالات کار کردم در یزد درخواست بازنشستگی که دادم اخراج شدم دولت هم طرف کارفرما را گرفت در کل همه این شرایط بالا هم فرمالیته هست کارفرما قرارداد سفید امضا ازت میگیره حرف بزنی تمام اینه قانون
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
0
1
آیا شغل بهیاری جزو مشاغل سخت وزیان آور محسوب میشود؟
فرامرز
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
1
1
ایا به رانندهای تاکسی سختی کار وزیان اور تعلق میگیرد
م.اهواز
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۸
0
4
سلام به مردم ایران.من پرسنل(بازرس) سازمان تاکسیرانی شهر اهواز هستم.
قراره از تاریخ۹۹/۳/۸ تایم کاری ما از ساعت ۷نیم صبح الی۱/۳۰ظهر و عصر از ساعت۵تا ۱۰سی دقیقه شب سرکار باشیم.در صورتی که هوای اهواز گرم و روزهای قرمز کرونایی رو داریم سپری میکنیم.مدیرعامل .... اهواز .... به فکر هیچ کدام از پرسنل گشت تاکسیرانی نیست.انصاف و انسانیت کجاست که ما باید روزی ۱۱ساعت سرکار بریم کاری که نه اتاقی در آن هست نه کولری و نه سرویس بهداشتی.گرمای ۵۰درجه اهواز جایی برای ماندن در خیابان نیست.مردم دنیا شما رو بخدا صدای من و مابقی همکارانم باشید.ما از دست مسئول بی وجدان به ستوه آمده ایم.از ما میخواهند سرکاری بریم که جز مشاغل سخت و زبان آور است و حقوق ما رو سرموقع نمیدن و تعطیل کاری و اضافه کاری و مابقی که دیگر بماند.خواهش میکنم صدای ما باشید.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۹
1
2
شیرین عسل جز سختکاری هست ولی چهار در صد را کارفرما نمیریزد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۰
0
1
کارگر ساختمانی جز مشاغل سخت محسوب میشه
..
پدرام
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۲
0
0
کارمندان ادارات نواحی ثبتی که روزانه با ده ها ارباب رجوع و صدها پرونده در روز سر و کار دارند و با خاک و میکروب های پرونده هایی که بیش از هفتاد سال آلودگی را بمرور زمان در خود جذب کرده اند در ارتباطند و روزی ده ها نفر از هریک از آنها انتظار دارند فشار روحی وارد می کنند و در طول روز اگر _ببخشید_ دستشویی هم بخواهند بروند ، چند نفر ارباب رجوع دنبال آنها راه می افتند و کار خود را مطالبه می کنند ، بیش از چندنفر کارمند معمولی کار می کنند و در آخر ، اضافه کار و دریافتی ناچیز دارند ، آیا مشمول سختی کار محسوب می شوند .؟

این قوانین کار و اعمال سختی کار مصداق ضرب المثل زیر است :
هر کسی از ظن خود شد یار من ...

چقدر حق و ناحق در هم شده است .
یک کارمند ثبت اسناد در نواحی ثبتی براحتی نمی تواند از مرخصی استحقاقی خود بهرمند شود مگر آنکه همکار دیگری تعهد کار او را بنماید ووقتی از مرخصی استحقاقی یا استعلاجی برگردد ، باانبوهی از پرونده های ارجاع شده مواجه می شود و روزها باید کار اضافه انجام دهد تا به روال معمول برگردد . در این میان چقدر ، مراجعین با دعوا و تنش و اوقات تلخی می خواهند زودتر به خواسته خود برسند ، بماند .

آیا ریاست قوه قضائیه و یا ریاست سازمان ثبت اسناد و یا مدیر کل محترم ثبت استان ، در جریان این تضییع حقوق هستند ؟
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین