کد خبر: ۶۵۵۳۰
تاریخ انتشار : ۰۵ مهر ۱۳۸۶ - ۱۷:۲۵

خط لوله صلح بدون هند اقتصادی نیست

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب:‌ عضو کمیسیون انرژی مجلس هفتم می‌گوید: در صورت خروج هند از قرارداد خط لوله صلح،‌ بر هدف تعریف شده این قرارداد خدشه وارد خواهد شد. 

غلامحسین نوذری، سرپرست وزارت نفت روز پنجشنبه در ارتباط با احتمال خروج هند از قرارداد خط لوله صلح اعلام کرده که «فضا برای حضور هند در قرارداد باز است، با این حال معطل آنها نخواهیم شد. ایران با پاکستان مذاکرات را جلو می‌برد، اگر هندی‌ها پیوستند قرارداد سه جانبه امضا می‌شود. تلاش بر این است که همه بندهای قرارداد در این دور مذاکرات (مذاکرات تهران) دو جانبه با پاکستان نمایی شود». 

شکرالله عطارزاده درباره این اظهارات به خبرنگار اقتصادی آفتاب گفت: یکی از دلایل شکل‌گیری قرارداد خط لوله صلح رهیافت سیاسی آن یعنی از میان بردن چالش‌ها و اختلافات شدید هند و پاکستان بود و در صورتی که هند از این قرارداد خارج شود عنوان صلح دیگر موضعیت نخواهد داشت. 

وی افزود: در این شرایط تنها پاکستان به عنوان خریدار گاز ما مطرح می‌شود. در این حالت دولت نباید گاز را تنها برای اینکه صادرات داشته باشد با قیمت ارزان به این کشور صادر کند. 

عضو کمیسیون انرژی تأکید کرد: متأسفانه اقتصاد کشور از خام‌فروشی منابع ملی ضربه جبران‌ناپذیری خورده است در مورد صادرات گاز نیز در شرایطی که صنایع داخلی نیاز به خوراک دارند چگونه است که گاز با قمیت ارزان و تنها برای اینکه صادراتی داشته باشیم به کشرهای دیگر فروخته می‌شود. 

وی گفت: تا زمانی که به گاز برای صنایع، تزریق در چاه‌های پیر و قدیمی و همچنین گازرسانی نیاز داشته باشیم صادرات آن کاری عبث، پوچ و اشتباه است. 

این نماینده افزود: در شرایطی که بسیاری از کشورها از تکنولوژی‌های پیشرفته‌ای مانند تزریق هیدروژن برای احیای چاه‌های نفت خود استفاده می‌کنند، ایران از گازی که ارزش آن چند برابر هیدروژن است به این منظور استفاده می‌کند. با این حال اگر گاز به چاه‌های پیر و قدیمی تزریق نکنیم در سال‌های آتی توان تولیدی نفت کشور نزول خواهد کرد. 

عطارزاده در پاسخ به این سؤال که آیا علت خروج هند از مذاکرات خط لوله صلح فشارهای سیاسی آمریکا بر این کشور است؟ گفت: ‌علت اصلی این نیست؛ هند، پاکستان را کشوری مطمئن برای عبور خط لوله گاز نمی‌داند. ناامنی، انفجارات و همچنین آینده کشور با توجه به وقایع اخیر باعث شده است تا تعهدات پاکستان به عنوان یکی از طرف‌های قرارداد آینده مطمئن نداشته باشد. 

وی افزود: تصور هند این است که در صورت عملی شدن قرارداد و وابستگی به گاز ایران، ترانزیت آن از کشوری که رابطه خوبی با آن ندارد، خطرناک خواهد بود. همچنین گاز ایران می‌تواند در مواقع بروز اختلافات به عنوان اهرم فشار بر پاکستان بر علیه هند مورد استفاده قرار گیرد. این مهم‌ترین دلیل خروج هند و عدم تمایل برای ادامه مذاکرات سه جانبه به نظر می‌رسد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین