خبرگزاری رویترز در خبری مدعی شده "آنتونیو گوترش" دبیر کل سازمان ملل در گزارش 14 صفحهای خود به شورای امنیت که روز پنجشنبه (دیروز) تقدیم این شورا شده، منشا موشکهای مورد استفاده برای حمله به تاسیسات نفتی و فرودگاههای سعودی در سال گذشته را ایرانی دانسته است.
در گزارش گوترش تاکید شده که چندین مورد از سلاحها و اشیایی که آمریکا در نوامبر 2019 و فوریه 2020 توقیف کرده "منشأ ایرانی" داشتهاند.
دبیر کل سازمان ملل در گزارش خود گفته برخی از اقلام کشف شده از نظر طراحی ویژگیهای مشابهی با اقلامی دارند که در یک "واحد تجاری در ایران" نیز تولید میشود یا دارای مارکهای فارسی هستند و برخی نیز بین فوریه 2016 و آوریل 2018 به ایران تحویل داده شدهاند.
گوترش در گزارش خود تاکید کرده این اقلام ممکن است با قطعنامه 2231 شورای امنیت (تصویب شده در سال 2015) درباره ممانعت از توسعه سلاحهای هستهای در ایران در تناقض و مغایرت باشد.
آنتونیو گوترش در گزارش خود تاکید کرده:"ارزیابی دبیرخانه سازمان بر این مبناست که موشکهای کروز یا قطعات دیگری که در این چهار حمله ( حمله به تأسیسات نفتی سعودی در عفیف در ماه مه 2019، فرودگاه بینالمللی ابها در ماههای ژوئن و اوت 2019 و نیز تأسیسات نفتی آرامکو در خریص و عبقوق در ماه سپتامبر) منشا ایرانی داشته است.
گوترش همچنین تاکید کرده پهپادهای مورد استفاده در حملات ماه مه و سپتامبر پارسال نیز منشا ایرانی داشتهاند.
به نوشته رویترز دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل هنوز به این گزارش دبیرکل واکنشی نشان نداده است.
این گزارش در حالی منتشر شده که ایالات متحده میکوشد تحریم تسلیحاتی شورای امنیت علیه ایران که در ماه اکتبر امسال منقضی خواهد شد، بار دیگر به بهانههای مختلف تمدید کند و در این راستا "کلی کرافت" سفیر ایالات متحده آمریکا در سازمان ملل اعلام کرده به زودی پیشنویس قطعنامهای را برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران به شورای امنیت ارایه خواهد کرد.
روسیه و چین اعلام کردهاند با تمدید تحریم تسلیحاتی ایران مخالفاند.
شورای امنیت قرار است محتوای گزارش گوترش را در اواخر ماه جاری میلادی مورد بررسی قرار دهد.
دبیر کل سازمان ملل بر مبنای قطعنامه 2231 شورای امنیت که در تیرماه 1394 و در تایید "برجام" به تصویب شورای امنیت رسیده، موظف به ارایه 2 گزارش سالانه درباره نحوه اجرای تحریم تسلیحاتی شورای امنیت علیه ایران است.