آفتابنیوز : آفتاب: تصمیم کشورهای عضو گروه 1+5 برای به تعویق انداختن اعمال تحریمهای جدید علیه ایران تا دو ماه آینده با استقبال بسیار گرم سیاستمداران آلمانی مواجه شدهاست که نگران تاثیر منفی این تحریمها بر روابط تجاری گسترده میان کشورشان و ایران هستند. به عقیده آنان داشتن روابط تجاری با ایران کمک میکند تا مذاکرات درباره برنامه اتمی این کشور مسیر موفقیتآمیزتری داشته باشد.
بنا به گزارشی که پایگاه اینترنتی صدای آلمان (دویچهوله) روز شنبه به چاپ رسانده سیاستمداران و تجار آلمان با ابراز این عقیده که اعمال تحریمهای اقتصادی علیه ایران «غیر موثر» بوده و تنها به تجارت گسترده کمپانیهای آلمانی با این کشور ضربه میزند خواستار همراهی برلین با چین و روسیه در تعویق فشارها علیه تهران شدهبودند.
دانیل کاسپاری یک عضو بلندپایه حزب دموکرات مسیحی در این باره میگوید: «به جای مجازات شرکتها به خاطر حفظ روابط تجاریشان با تهران، مذاکرات گروه 1+5 باید بر این محور تمرکز کند که چگونه میتوان از روابط اقتصادی با ایران برای متقاعد ساختن این کشور استفاده نمود».
کاسپاری در ادامه ابراز عقیده کردهاست: «من فکر میکنم که ما نیازمند آن هستیم که از روابط خوب تجاریمان جهت گفتگو با مردم، بازرگانان و سیاستمداران ایرانی درباره برنامه هستهای کشورشان استفاده کنیم».
وی ضمن ابراز مخالفت با اعمال تحریم های اقتصادی شدیدتر علیه ایران در مقطع کنونی میگوید: «به نظر میرسد که ایالات متحده و فرانسه میخواهند آلمان را به سمت محدود ساختن روابط تجاری با ایران هل بدهند، ما نباید تسلیم این فشارها شویم».
طی ماههای گذشته تحریمهای سازمان ملل متحد به همراه فشارهای سیاسی فزاینده آمریکا باعث شده تا دویچهبانک و کامرزبانک، بزرگترین بانک های تجاری آلمان، کلیه روابط خود با ایران را به حالت تعلیق درآورند. وزارت اقتصاد آلمان نیز حجم ضمانتنامههای صادراتی برای شرکتهای طرف قرارداد با ایران را از 3/3 میلیارد دلار در سال 2004 به 2/1 میلیارد دلار در سال 2006 کاهش دادهاست.
«مچتیلد روت» نایبرئیس آلمانی پارلمان اروپا با اشاره به اینکه «برنامه هستهای ایران به جایی نرسیده که بر منافع اقتصادی (اتحادیه اروپا) تاثیر منفی گذارد» میگوید: «من فکر میکنم این بسیار مهم است که اتحادیه اروپا روابط خود با تمام کشورها از جمله ایران را حفظ کند. من فکر میکنم مذاکره و گفتگو بسیار بهتر از مقابله است».
«اریکا مان» از اعضای برجسته حزب سوسیال دموکرات آلمان در پارلمان اروپا نیز با حمایت از این اظهارات میگوید: «بستن درهای تجارت به بستن درهای گفتگو منتهی میشود».
این در حالی است که والتر اشتاینمایر وزیر خارجه آلمان روز پنجشنبه حفظ اتحاد جامعه جهانی در برابر ایران را «حیاتی» توصیف کرده و گفتهبود که در صورت عدم همکاری مطلوب ایران با آژانس در دو ماه آینده، شورای امنیت ناگزیر خواهد بود به غیر از تحریمهای عمدتا دیپلماتیک و تسلیحاتی کنونی محدودیتهای اقتصادی را نیز علیه تهران اعمال نماید.