گروهی از دانشمندان عرصه نجوم در دانشگاه ناتینگهام بریتانیا طی یک تحقیق اعلام کردند که احتمالا دستکم ۳۶ حیات فرازمینی هوشمند در کهکشان راه شیری وجود دارند.
نتایج تحقیق این دانشمندان روز گذشته در نشریه علمی اخترفیزیک منتشر شده است.
این اخترشناسان درباره نحوه محاسبه تعداد تمدنهای بیگانه میگویند نکته کلیدی در برآورد جدید بر این واقعیت بنا شده که تشکیل حیات روی کره زمین، به نحوی که منجر به ظهور تمدن شود، حدود ۴.۵ میلیارد سال طول کشیده است. در نتیجه تشکیل حیات در کرات دیگر نیز دستکم میبایست به همین اندازه طول کشیده باشد.
یک فاکتور دیگر بر این فرض بنا شده است که یک تمدن هوشمند، مشابه آنچه در زمین داریم، حداقل باید ۱۰۰ سال دوام آورده باشد تا بتواند به مرحله ارسال امواج برسد. این امر بخشی جداناپذیر از محاسبات را تشکیل میدهد چرا که شمار تمدنها به شکل زیادی بستگی به این دارد که آنها برای چه مدت امواجی رادیویی، تلویزیونی یا ماهواره ای، که حاکی از وجودشان باشد به فضای بیرونی ارسال کرده باشند.
تعداد تمدنهای فرازمینی هوشمند در کهکشان راه شیری معمولا از معادلهای به نام «معادله دریک» به دست میآید. این معادله شامل متغیرهایی نظیر نرخ متوسط تشکیل ستاره در کهکشان، تعداد ستارههای دارای سیاره، تعداد سیارههایی که امکان تشکیل حیات در عمرشان میرود و طول عمر تمدن میشود.
تام وستبی، استادیار مکانیک آسمان در دانشگاه ناتینگهام و از نویسندگان مقاله، میگوید: «روش کلاسیک برای تخمین شمار تمدنهای هوشمند مبتنی بر حدسهایی درباره متغیرهای مربوط به حیات بود، اما نظرات درباره چنین موضوعی خیلی متنوع هستند. تحقیق جدید ما با استفاده از دادههای تازه این برآوردها را ساده سازی میکند و به ما یک تخمین قابل اطمینان از شمار تمدنها در کهکشان راه شیری میدهد.»
کهکشان راه شیری، که منظومه شمسی ما در آن قرار دارد، شامل حدود ۱۰۰ تا ۴۰۰ میلیارد ستاره است. تخمین زده میشود در کهکشان راه شیری به ازای هر ستاره تقریبا یک سیاره فراخورشیدی وجود داشته باشد.
محققان میگویند فاصله متوسط با یکی از این تمدنهای بیگانه هوشمند به ۱۷ هزار سال نوری میرسد در نتیجه ارتباط با آنها در حال حاضر غیرممکن است.
کریستوفر کونسلیس، پرفسور اخترفیزیک در دانشگاه ناتینگهام که تیم محققان را رهبری کرده است، میگوید: «جستجو برای تمدنهای هوشمند فرازمینی نه تنها امکان وجود تشکیل حیات را آشکار میکند، بلکه به ما سرنخهایی میدهد که تمدن خودمان تا چه زمانی دوام خواهد آورد.»
وی ادامه داد: «اگر حیات هوشمندی را در کهکشان پیدا کنیم، این به ما نشان خواهد داد که تمدن ما میتواند بیشتر از صدها سال دوام بیاورد. اما اگر تمدنی را نیابیم، این به معنای نشانه بدی برای امکان حیات بلندمدت خودمان خواهد بود.»