به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معاون اول رییس جمهوری، اسحاق جهانگیری روز دوشنبه در نشست با مدیران ارشد وزارت نیرو با اشاره به قطعنامه اخیر شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی علیه کشورمان تاکید کرد: این جلسات و قطعنامه هایی که در ادامه آن صادر می شود، نقش تعیین کننده ای ندارند و کشور ما که سخت ترین فشارهای ناشی از تحریم ها را در ابعاد مختلف انرژی، تجارت، حمل و نقل و بانکی تحمل کرده ارزشی برای آن قائل نیست و این قطعنامه ها تاثیر جدی بر شرایط کشور نخواهد داشت.
جهانگیری افزود: کشورهای غربی اصرار عجیبی دارند که فضای روانی را علیه ملت و کشور ایران ناامن نشان دهند، آنها میخواهند بار روانی تحریمها را همچنان زنده نگه داشته تا به نوعی مردم، سرمایه گذاران و تولید کنندگان کشور را نگران کنند.
معاون اول رییس جمهوری در عین حال با بیان اینکه باید همواره واقعیت ها را به مردم اطلاع داد، گفت: شرایط کشور سخت، پیچیده و دشوار است اما به معنای بن بست نیست و ما می توانیم از این مرحله به فضل الهی با سربلندی عبور کنیم.
وی با اشاره به شیوع کرونا بعنوان بیماری عالم گیر در سطح جهانی و ناشناخته بودن ابعاد آن با وجود گذشت ماه ها از زمان شیوع آن، گفت: درگیر شدن چین بعنوان کشور مبدا این بیماری برای بار دوم با کرونا و تداوم پیامدهای منفی آن در همه کشورها نشان میدهد که آثار این بیماری فراتر از چیزی است که تصور می شد و همانگونه که بسیاری از کشورهای جهان با کرونا و پیامدهای آن روبرو هستند، کشور ما نیز با تبعات منفی این بیماری مواجه است. البته ما شاهد حوادث طبیعی و غیرمترقبه ای در کشور نظیر زلزله، خشکسالی های دراز مدت چندین ساله و مسائلی از این دست نیز هستیم که علاوه بر اینکه رنج بسیاری برای مردم ایجاد کرده، دستگاه های مدیریتی کشور را نیز با چالش های جدی روبرو ساخته است.
جهانگیری در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر اینکه دو حوزه برق و آب پیشنیازهای اصلی توسعه هستند، گفت: اگر می خواهیم توسعه در کشور سرعت پیدا کند باید کاری کنیم که دو صنعت برق و آب، پیشتاز سایر بخش ها باشند تا توسعه شکل بگیرد.
معاون اول رییس جمهوری گفت: برق و آب مساله امروز و فردای ایران در این دولت و دولت های دیگر است و نمی توان از آن غفلت کرد زیرا مردم با برق و آب زندگی می کنند و باید برای تامین آن تلاش شود و مسائل فردای کشور و مردم نیز به نگاه ما به این دو صنعت گره خورده است.
وی در ادامه با تشبیه بیماری های مزمن تاریخی اقتصاد کشور نظیر تورم دو رقمی در ۴ ـ ۵ دهه گذشته و رشد متناوب و پایین اقتصاد در سالهای گذشته، گفت: این مسئله در صنعت برق و آب نمود بیشتری پیدا کرده است به طوری که با وجود تولید ۸۳ هزار مگاوات برق همچنان دغدغه مسئولان کشور و وزارت نیرو جلوگیری از خاموشی در پیک مصرف و تامین آب شرب مورد نیاز مردم است.
جهانگیری با قدردانی از تلاش دست اندرکاران وزارت نیرو که در سالهای اخیر با مدیریت صحیح مانع از وقوع خاموشی در کشور شدند، گفت: باید راجع به اقتصاد آب، بهای تمام شده آن و قیمت دریافت شده از مصرف کننده فکر اساسی کرد زیرا متاسفانه کسی برای آب ارزش واقعی را قائل نیست و فکر می شود که منابع آب فراوان است و می توان هر اندازه که می خواهیم آن را مصرف کنیم.
معاون اول رییس جمهوری با اشاره به بازدید خود به همراه وزیر سابق نیرو در زمان آغاز به کار دولت تدبیر و امید از سدهای اطراف تهران، گفت: وضعیت سدها در آن مقطع بسیار نگران کننده بود و ما درباره تامین آب شرب مردم تهران دغدغه داشتیم. امروز به فضل الهی سدهای کشور لبریز از آب است اما در آن مقطع، آب با پمپ از سطح سدها به کانال ها انتقال پیدا می کرد. البته ما در آن مقطع به مردم اطمینان می دادیم که آب مورد نیاز تامین خواهد شد.
وی با اشاره به سیلاب های مخرب در فروردین سالهای ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹، گفت: وزارت نیرو در سالهای اخیر بخاطر تحریم ها، بیماری کرونا، خشکسالی و سیلاب ها تحت فشار فوق العاده ای بوده است و با این وجود توانسته اقدامات موثر و ارزشمندی در خدمت به مردم انجام دهد.
جهانگیری با تاکید بر اینکه باید با نوآوری و همفکری به دنبال خلق فرصت ها از دل تهدیدها باشیم، گفت: ما بعنوان مدیران جمهوری اسلامی ایران باید از دل تهدیدها افق های تازه ای را پیش روی مردم بگشاییم تا دشمنان موفق نشوند مردم را نسبت به آینده کشور مایوس کنند.
معاون اول رییس جمهوری با اشاره به گزارش یکی از معاونین وزیر نیرو در خصوص دستاوردهای حاصل شده در بخش فناوری اطلاعات و دولت الکترونیک در این وزارتخانه، خاطر نشان کرد: خوشبختانه ارائه خدمات نظیر درخواست انشعاب از طریق فضای مجازی و دولت الکترونیک به خوبی قابل انجام است و تلاش وزارت نیرو این است که رفت و آمدهای مردم به وزارتخانه و نیز مراجعات مردم از استان ها به مرکز را به حداقل و در صورت امکان به صفر برسانند که جای تقدیر دارد.
وی اظهار داشت: اقتصاد دیجیتال که در کشور شکل گرفته زمینه های جدیدی در تولید ثروت و سرمایه گذاری به خصوص برای قشر تحصیلکرده بوجود آورده که این نشان می دهد می توان از دل تهدیدها فرصت خلق کرد.
جهانگیری افزود: چه کسی تصور می کرد که می توان ساختار قدیمی و کهنه اعطای تسهیلات را تغییر داد. تا پیش از شرایط کرونا برای دریافت اندک مبلغ تسهیلات، متقاضیان باید بارها به نظام بانکی مراجعه می کردند اما در مدت اخیر برای ۲۰ میلیون خانوار بدون حتی یک بار مراجعه و ارائه وثیقه، یک میلیون تومان وام قرض الحسنه ظرف مدتی کوتاه پرداخت شد
معاون اول رییس جمهوری با بیان اینکه یکی از الزاماتی که شرایط کرونا پیش روی ما قرار می دهد تلاش برای اصلاح ساختارها، سازوکارهای مدیریتی و حکمرانی بهتر است، تصریح کرد: در دوران پساکرونا هیچ یک از تحولات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دیگر همانند گذشته نخواهد بود و قطعا با تحولات جدی روبرو هستیم و اینکه می گویند در شرایط پساکرونا همه مسائل جهانی متغیر می شود، یک موضوع جدی است که باید به آن توجه کنیم.
وی با تاکید بر اینکه دیگر نمی توان با روش ها و روندهای قدیمی در تحولات پیش رو نقش ایفا کنیم، گفت: اگر به این ضرورت برسیم که باید روش ها و ساختارها را اصلاح کنیم، حتما در سطح سیاستگذاری، قانون گذاری، اجرا و نظارت باید تغییراتی ایجاد شود تا بتوانیم راهکارهایی جدید در پیش بگیریم و از دل سختی ها، آینده ای پر نشاط و پرامید برای کشور به ارمغان آوریم و البته پیشنیاز این اتفاق این است که همه بخش ها از جمله بخش های مختلف حکومت، نخبگان و دانشگاهیان به این ضرورت مهم باور داشته باشیم.
معاون اول رییس جمهوری با اشاره به جلسه اخیری که در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با حضور مدیران ارشد این وزارتخانه و روسای دانشگاه ها برگزار شد، اظهار داشت: در آن جلسه از روسای دانشگاه ها خواستم که دانشگاه ها موضوعاتی را که به پایان نامه ها و مقاله ها تبدیل می کنند، مسئله محور باشد به گونه ای که راهکارهایی برای حل چالش های اصلی کشور و تجزیه و تحلیل شرایط پس از کرونا ارائه دهند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه در بخش آب در دو سال اخیر به دلیل نزولات آسمانی وضعیت بهتری پیدا کرده ایم، تصریح کرد: سال ۹۳ در شورای عالی آب اعلام شد که ۵۷۰ شهر کشور دچار تنش آبی هستند که به فضل الهی امروز آن شرایط سخت را پشت سر گذاشته ایم.
جهانگیری همچنین با اشاره به ارائه گزارشی تصویری در یکی از جلسات شورای عالی آب در خصوص وضعیت نامطلوب آب شرب در برخی روستاهای کشور خاطر نشان کرد: این گزارش تصویری در خصوص نحوه آبرسانی به ساکنین برخی روستاها به قدری تکان دهنده و ناراحت کننده بود که اعضای جلسه را به شدت تحت تاثیر قرار داد.
معاون اول رییس جمهوری گفت: در سالهای گذشته ۶۰۰۰ روستا در شرایط سخت آبرسانی قرار داشتند و با تانکر به ساکنین این روستاها آبرسانی می شد اما خوشبختانه امروز شرایط تغییر کرده و وزارت نیرو کارهای مهم و اساسی در حوزه آبرسانی به روستاها به انجام رسانده است که جای تشکر و قدردانی دارد.
وی با تاکید بر اینکه باید سیاست های مرتبط با نقش آب به مردم توضیح داده شود گفت: یکی از موضوعاتی که مردم باید بدانند این است که در ایران حتی در شرایط ترسالی نیز باید موضوع صرفه جویی در منابع آب جزو مهمترین برنامه ها باشد و این موضوعی است که بخش های فرهنگی و کسانی که نفوذ کلام دارند و نیز در بخش اقتصادی و دستگاه های اجرایی باید برای آن وقت بگذارند.
جهانگیری با یادآوری اینکه ۹۰ درصد میزان مصرف آب در بخش کشاورزی است، ایجاد کمیته سازگاری با خشکسالی را یکی از اقدامات مفید و موثر توصیف کرد و گفت: این کمیته با حضور وزارتخانه های جهاد کشاورزی، نیرو و سایر دستگاه های مرتبط برگزار می شود و براساس گزارش های اعلام شده برنامه سازگاری با خشکسالی برای ۱۵ استان تهیه و تدوین شده است که باید اجرایی شوند.
معاون اول رییس جمهوری همچنین تدوین الگوی کشت را از برنامه های در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی برشمرد و گفت: براساس این برنامه باید طرح ها و پروژه هایی که با میزان آب کمتر و بازدهی بیشتر همراه هستند در دستور کار باشند. البته دولت نیز در این بخش کمک های خوبی را ارائه کرده به گونه ای که در برخی طرح ها به دلیل اثربخشی و اهمیت آن در بهره وری منابع آب، تا ۸۵ درصد کمک بلاعوض انجام می دهد.
وی با تاکید بر اهمیت توجه به مناطق ساحلی جنوب کشور خاطر نشان کرد: درد بزرگی است که مهمترین سواحل آبی را در جنوب کشور در اختیار داریم اما فقیرترین مردمان کشور در این مناطق ساکن هستند و این در حالی است که اگر هر کیلومتر از این سواحل در اختیار کشورهای دیگر بود، بهترین طرح های صنعتی و توسعه ای را اجرا می کردند.
جهانگیری ادامه داد: وزارت صنعت، معدن و تجارت و نیز وزارت نیرو باید این موضوع را با جدیت دنبال کنند و طرح های صنعتی نیازمند منابع آب نظیر طرح های فولاد را در این گونه مناطق ساحلی اجرا کنند.
معاون اول رییس جمهوری مساله آب را یک موضوع پراهمیت منطقه ای، ملی و جهانی توصیف کرد و گفت: کشورهای مختلف باید از طریق گفتگو به راهکارهای مشترک متناسب با جایگاه پراهمیت منابع آب دست پیدا کنند.
وی افزود: در منطقه ما نیز موضوع آب جدی تر است و باید با کشورهای منطقه نظیر افغانستان، عراق، ترکیه، ترکمنستان و سایر کشورهای اطراف در خصوص آب گفتگو و به راهکارهای مشترک دست پیدا کنیم.
جهانگیری با تاکید بر اینکه باید در داخل کشور نیز درباره مسئله آب گفتگو کنیم، تصریح کرد: اینکه موضوع انتقال آب بین حوضه ای فقط برای آب شرب پذیرفته شده است یک موضوع راهبردی است که در شورای عالی آب به تصویب رسیده که براساس آن انتقال آب بین حوضه ای فقط باید در صورت ضرورت و برای مصرف شرب انجام شود تا به مردم این اطمینان را بدهیم که آب شرب مورد نیاز آنها را تأمین خواهیم کرد.
معاون اول رییس جمهوری با اشاره به برنامه ریزی های انجام شده برای استفاده از آب شیرین کن جهت تبدیل آب دریا به آب شرب، افزود: دلیلی ندارد که تا فاصله ای مشخص، آب شرب مورد نیاز را از مرکز به سواحل انتقال دهیم. باید در این مناطق از آب شیرین کن استفاده شود و دولت باید به تضمینی که به بخش خصوصی برای شیرین کردن آب می دهد، متعهد باشد.
وی با تاکید بر اینکه خوش قولی دولت با مردم دستاوردهای فراوانی به همراه دارد، گفت: یکی از این دستاوردها این است که امسال که قرار است دولت بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت عرضه کند، به دلیل اطمینانی که مردم نسبت به پرداخت های دولت دارند، کمترین دغدغه ای نسبت به فروش این اوراق وجود ندارد.
جهانگیری افزود: در هفته های گذشته به میزان ۱۰ هزار میلیارد تومان اوراق دولتی عرضه شد و بانک مرکزی اعلام کرد که برای این اوراق به میزان ۲۲ هزار میلیارد تومان متقاضی وجود داشت و این در حالی است که عرضه اوراق در سالهای گذشته با نرخ سود ۲۶ تا ۲۷ درصد بود اما اوراق عرضه شده اخیر با نرخ سود ۱۵ درصد عرضه شد.
معاون اول رییس جمهوری با تاکید بر اینکه خوش قولی دولت با مردم سرمایه مهمی برای دولت محسوب می شود، تصریح کرد: بخش خصوصی باید احساس کند دستگاهی که مسئولیت پذیرفته و قول داده، خود را به آب و آتش می زند تا به تعهدات خود عمل کند. البته ممکن است گاهی دولت با محدودیت هایی روبرو شود اما با اندکی تاخیر به تعهدات خود عمل می کند.
وی با اشاره به اینکه وزارت نیرو سالانه گاهی به چند هزار روستا آبرسانی می کند، گفت: گاهی نظیر آنچه در استان خوزستان رخ داد ممکن است تاخیر در انجام برخی تعهدات تبدیل به مسئله سیاسی شود که نمونه آن مشکل آب شرب غیزانیه بود که البته باید از تاخیری که در این زمینه صورت گرفته از مردم عذرخواهی کنیم.
جهانگیری افزود: البته بهترین اقدام که از سوی وزارت نیرو و مسئولین ذیربط در استان انجام شد همین بود که به مردم این منطقه قول دادند که در مدت زمان مشخصی مشکل آب شرب را حل کنند که خوشبختانه در موعد مقرر این مشکل مرتفع شد.
معاون اول رییس جمهوری با تاکید بر اینکه دستگاه های بخشی در حوزه آب باید بسیار فعال عمل کنند، گفت: شورای عالی آب و شوراهایی که برای کارون، ارومیه و زاینده رود ایجاد شده اند باید جلسات خود را بصورت مستمر برگزار کنند.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه در بخش برق با وجود محدودیت منابع کارهایی که وزارت نیرو انجام داده شاهکار است، گفت: چندی پیش اعلام کردم که درآمد نفت در سال ۹۸ حدود ۸ میلیارد دلار بوده و در سالهای گذشته این درآمدها بعضا تا ۱۰۰ میلیارد دلار نیز رسیده بود که عده ای با انتقاد از طرح این موضوع گفتند که می خواهید به دشمن علامت دهید.
جهانگیری ادامه داد: این نحوه برخورد در واقع پاک کردن صورت مسئله است. وقتی درباره محدودیت منابع سخن می گویم و اعداد و ارقامی را به کار می برم هدف اصلی این است که پیام دیگری به جامعه بدهم اما برخی افراد با حاشیه سازی و منحرف کردن موضوع اجازه نمی دهند که پیام اصلی به جامعه منتقل شود.
معاون اول رییس جمهوری اضافه کرد: پیام اصلی این سخنان این است که باید شاخص های خدمت رسانی در بخش های مختلف را در سالهای پردرآمد و کم درآمد بررسی و مقایسه کنیم و این موضوع را مدنظر قرار دهیم که تعداد طرح ها و پروژه های مختلف در زمان درآمدهای سرشار نفتی چقدر بوده و حالا که این منابع با محدودیت مواجه شده چقدر است؟ باید به مدیران فعلی کشور افتخار کرد که با وجود محدودیت ها در اقصی نقاط کشور طرح های بزرگی را اجرا کردند.
وی با اشاره به گزارش وزیر نیرو مبنی بر سرمایه گذاری ۵۵ هزار میلیارد تومان برای بهره برداری از ۲۵۰ طرح در سال جاری گفت: این در شرایطی است که درآمدهای نفتی سال جاری محدود است اما مشخص است که ابتکار، تدبیر و مدیریت به خرج داده شده تا بتوان با منابع ورودی بسیار محدود، خروجی افتخار آمیز حاصل کرد.
جهانگیری با تاکید بر اینکه دولت فقط به دنبال اجرای طرح های بزرگ نبوده و به طرح های کوچک نیز توجه دارد، به اقدامات صورت گرفته در روستاها طی چند سال اخیر اشاره و خاطرنشان کرد: در زمان آغاز به کار دولت تدبیر و امید تعداد روستاهای برخوردار از گاز ۱۴ هزار روستا بود که امروز این عدد به بیش از ۳۰ هزار روستا رسیده است.
معاون اول رییس جمهوری با اشاره به توانمندی های فراوان متخصصین و مهندسین وزارت نیرو در حوزه برق، گفت: خوشبختانه به توانمندی بالایی در ساخت نیروگاه دست یافته ایم و امروز کشور ما سرآمد صدور خدمات فنی و مهندسی در بخش برق و ساخت نیروگاه در منطقه است و اگر شرکت های ایرانی در پروژه های مناقصه بین المللی حضور پیدا کنند، اگر مانعی برای آنها ایجاد نکنند، قطعا برنده مناقصه خواهند بود.
وی افزود: ایران می تواند با توانمندی های ایجاد شده در بخش برق، به هاب انرژی منطقه تبدیل شود چرا که ظرفیت های فراوانی در کشور وجود دارد و کشورهای اطراف نیز به برق ایران نیازمند هستند.
جهانگیری با یادآوری اینکه ایران از نظر منابع طبیعی، منابع اقتصادی و دارایی های دولت جزو کشورهای ثروتمند است، گفت: ایران کشوری است که می تواند از شرایط سخت عبور کند و فقط نیازمند استفاده مناسب از مدیریت، سرمایه اجتماعی و اقتضائات همبستگی ملی است
معاون اول رییس جمهوری ادامه داد: البته گاهی سوء تفاهم ها باعث شکاف ها و گسست های بیشتر می شود که باید تلاش کنیم با کمک نخبگان این مسائل را از پیش رو برداریم.
وی افزود: اقداماتی که کادر درمانی کشور در دوران کرونا انجام دادند نشان داد اگر قشر تحصیلکرده جامعه برای حل مشکلات کشور به صحنه بیایند قادر خواهیم بود مشکلات را پشت سر بگذاریم.