آفتابنیوز : اروپا در تلاش است مشوق های خود را برای برطرف کردن نگرانی های تهران ارائه کند و اگر در مقابل، ایران این مشوق ها را رد کند، تقصیر شکست مذاکرات بر گردن ایران خواهد افتاد.
این مشوق ها احتمالا شامل ضمانت های تامین سوخت هسته ای برای ایران، کمک فنی و تشویق عقد قرارداد میان ایران و کشورهای همسایه خواهد بود تا به کاهش دغدغه های امنیتی ایران کمک کند.
یک دیپلمات فرانسوی می گوید: «این پیشنهادها خیلی جدید نیستند اما ابعاد جهانی و جزیی تری هم یافته اند.»
جلسه وزرای خارجه کشورهای مذکور که ماه گذشته در ژنو برگزار شد، اختلافات طرفین را کاملا نمایان کرد. اکنون هم سه کشور اروپایی می گویند تلاش آنها برای حل و فصل این مسأله از طریق مذاکره، جامعه جهانی را به نوعی هماهنگی رسانده و ایران را نیز به تعلیق فعالیت های غنی سازی وا داشته است.
برخی از دیپلمات های اروپایی می گویند این شرایط به ایران کمک کرده است منتقدان خود را ساکت کند اما جامعه جهانی همچنان نگران است. چین به تقویت روابط خود با تهران مشغول است در حالی که آمریکا انتقاد از ایران را شدت بخشیده است.
مقامات اتحادیه اروپا در عین حال می گویند احتمال آنکه احمدی نژاد نقش گسترده ای در شکل دادن به سیاست هسته ای ایران داشته باشد وجود ندارد اما به هر حال، انتخاب وی موجب تغییر رویکرد آمریکا در قبال مذاکرات هسته ای شده است .
برخی از کارشناسان معتقدند این شرایط، موجب کمرنگ شدن حمایت آمریکا از مذاکرات می شود. یک دیپلمات اتحادیه اروپا نیز می گوید: «اکنون، متقاعد کردن آمریکایی ها برای ادامه راه، خیلی سخت می شود.»
اگر ایران پیشنهاد سه کشور اروپایی را رد کند و به ادامه غنی سازی و نقض موافقتنامه پاریس روی آورد،اتحادیه اروپا اعمال فشار بر ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی و نهایتا ارجاع این پرونده به شورای امنیت سازمان ملل متحد تلاش خواهد کرد.
در مرحله اول، از ایران خواسته می شود بار دیگر فعالیت های غنی سازی خود را به حال تعلیق درآورد که در چارچوب آژانس بین المللی انرژی اتمی انجام خواهد گرفت. بنا به اعلام یک دیپلمات اروپایی، اساس بحث در این خصوص در شورای حکام و شورای امنیت، موافقتنامه پاریس خواهد بود.
موفقیت اروپا در جلب نظر اعضای شورای حکام چندان قطعی به نظر نمی رسد زیرا در این شورای سی و پنج نفره، کشورهایی مانند چین، روسیه و ونزوئلا نیز حضور دارند. اما نگرانی هایی نیز در این راستا مطرح است. چنین بن بست دیپلماتیکی ممکن است تندروهای آمریکایی و اسرائیلی را به انجام حمله هوایی به ایران ترغیب کند و این همان چیزی است که اروپا درصدد مقابله با آن برآمده است.
با همت ايرانيان اروپاييان فريب خورده هم مثل امريكا هيچ غلطي نمي تواند بكند.