آفتابنیوز : آفتاب: دبیر کل جمعیت فدائیان اسلام با انتقاد از اظهارات رئیس جمهوری قزاقستان مبنی بر اینکه قرارداد ایران و شوروی سابق درباره خزر به تاریخ پیوسته، وی را فردی بیاطلاع از نظام معاهدات بینالمللی خواند.
محمد مهدی عبدخدایی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی آفتاب در این خصوص اظهار داشت: «اصلا اگر قرار باشد که قراردادها به تاریخ بپیوندد، مفهوم قرارداد از بین میرود. هر واژه بار معنایی خاصی دارد. نمیتوان گفت که قراردادها به تاریخ پیوسته است. چرا که در این صورت نظام بینالمللی از بین میرود. در این صورت اصلا چرا قرارداد بسته میشود. هر که زورش بیشتر بود جهان را میگیرد و قانون ماکیاولیستی حاکم میشود».
وی افزودک «متأسفانه دولت لنین در زمان خود کلیه قراردادهای استعماری عصر روسیه تزاری را لغو کرد به غیر از سرزمینهایی که روسیه تزاری از کشورهای دیگر از جمله ایران گرفته بود. چرا که لنین اعتقاد داشت کمونیسم تمام جهان را خواهد گرفت. به طوری که وقتی به تروتسکی میگویند که سیاست خارجی پنجاه سال آینده را برنامهریزی کنیم پاسخ میدهد: "مگر در آن زمان دولتی ضدکمونیستی در جهان وجود دارد؟" آنها در این توهم به سر میبردند که نظریه مارکس جهان را تسخیر خواهد کرد. در حالی که به فرموده امام مارکسیسم به موزه تاریخ سپرده شد. نظریهها به تاریخ سپرده میشوند نه قراردادها».
عبدخدایی تصریح کرد: «رئیس جمهور قزاقستان لابد شوخی میکند. پایه تعاملات بینالمللی مبتنی بر قراردادهاست. او شاید بیاطلاع است از نظام بینالملل. دریای خزر آب بینالمللی ندارد. پس باید تقسیم شود. ما از آستارا تا استان گلستان مرز داریم. ترکمنستان و آذربایجان هم روزگاری جزء سرزمین ایران بوده و من اطمینان دارم اگر از مردم آنها نظرخواهی شود مایلند به ایران برگردند. »
این فعال سیاسی با تأکید بر کوتاه نیامدن در دستیابی به حق ملی ایران در دریای خزر در خصوص اینکه آیا بهتر نبود این اجلاس تا حل پرونده هستهای و کاهش فشارهای جهانی به تعویق بیفتد گفت: «گاهی برخی چیزها به کشورها تحمیل میشود. ما نمیتوانیم جلوی تحمیل را بگیریم. مجبوریم در این تعامل شرکت کنیم. اما این تعامل نباید حیثیت ملی ما را لکهدار کند و منافع ما را به باد دهد».
این عضو هیأت علمی دانشگاه در پایان با تأکید بر معتبر بودن مقاوله نامهها و تعهدات بینالمللی گفت: «حتی اقوام وحشی نیز در گذشته به پیمانهای منعقد شده وفادار بودند چه رسد به اکنون که در هزاره سوم همه داعیه تمدن دارند».