کد خبر: ۶۶۱۰۲۸
تاریخ انتشار : ۲۴ تير ۱۳۹۹ - ۰۸:۵۶

بیماران کرونایی بهبودیافته ناقل هستند؟

رئیس مرکز عوامل موثر بر سلامت اجتماعی استان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت:اگر ۱۴ روز بعد از پایان علائم کرونا تست دوباره فرد منفی باشد، می‌توان گفت این ویروس به طور کامل از بدن فرد مبتلا دفع شده و جای هیچگونه نگرانی نیست.
بیماران کرونایی بهبودیافته ناقل هستند؟
آفتاب‌‌نیوز :

نشست تخصصی "چگونه با کووید۱۹ سالم زندگی کنیم" به همت معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی و خبرگزاری ایسنا با حضور دکتر قباد مرادی، رئیس مرکز عوامل موثر بر سلامت اجتماعی استان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان برگزار شد.

قباد مرادی در نشست تخصصی "چگونه با کووید ۱۹ سالم زندگی کنیم" به تاریخچه‌ بیماری‌های عفونی در طول تاریخ بشر گریزی زد و اظهار کرد: از زمان خلقت بشر تاکنون بیماری‌های عفونی آلودگی‌ها و مرگ‌ومیرهای بسیاری را برای انسان به ارمغان آورده‌اند.

مرادی عنوان کرد: واقعیت این است که بیماری‌های عفونی هرگز از بین نخواهند رفت و هرآن ممکن است بیماری‌های جدیدی با علائم شدیدتر و خطرناک‌تری از کرونا ظهور پیدا کنند و مشکلات بسیاری را برای انسان عصر حاضر به وجود بیاورند.

وی ادامه داد: کرونا با آمدنش همه دنیا را تحت تاثیر قرار داد و به نوعی با زندگی بشر عجین شده است همانگونه که در این مدت شاهد تغییرات ملموسی در آموزش و اقتصاد کشور هستیم.

قباد مرادی خاطرنشان کرد: از آنجایی که کرونا علائمی شبیه به سرماخوردگی همچون تب، بدن درد، خستگی و سردرد شدید است؛ علائم دیگری همچون تنگی نفس و بروز علائم گوارشی و همچنین در مواردی شاهد علائمی همچون از دست دادن حس بویایی و چشایی در افراد مبتلا به کرونا هستیم.

وی تصریح کرد: بیشترین تلفات و قربانیان کرونا افرادی با رده سنی بالای ۶۰ سال که دارای بیماری‌های زمینه‌ای همچون دیابت و بیماری‌های قلبی و عروقی و مشکلاتی از این دست بوده‌اند.

پایان کرونا چه زمانی است؟

رئیس مرکز عوامل موثر بر سلامت اجتماعی استان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان عنوان کرد: یکی از سوالاتی که همواره مطرح می‌شود راجع به زمان پایان کرونا است اما واقعیت این است که به دلیل اینکه کرونا از خانواده ویروس سرماخوردگی است انتظار می‌رفت در فصول سرد سال افزایش و در فصول گرم سال فروکش کند اما با گذشت چند ماه از حضور این ویروس در کشوری مانند ایران شاهد هستیم که در اوایل اواسط تابستان و در شهرهایی همانند اهواز و خوزستان با دمای ۵۰ درجه به سرعت در حال فعالیت است و می‌توان نتیجه گرفت که این ویروس یک ویروس فصلی مانند آنفلوانزا یا سرماخوردگی نیست.

قباد مرادی اذعان کرد: کمتر ویروسی در دنیا با این میزان سرایت‌پذیری بالا وجود دارد که بتواند در عرض چند ماه همه جهان را درگیر خود سازد.

وی تاکید کرد: این ویروس مردنی نیست و ما ناگزیر به همزیستی با این ویروس هستیم، اگر نگاه کوتاهی به اوایل حضور این ویروس در کشور بیندازیم متوجه خواهیم شد که تنها راه پیشگیری از انتقال این ویروس در خانه ماندن و رعایت پروتکل‌های بهداشتی و عدم رفت و آمدهای متعدد است.

راه‌های خودمراقبتی در مقابل کرونا چیست؟

مرادی خاطرنشان کرد: برای زندگی سالم همراه با کرونا، باید به قواعد فاصله‌گذاری اجتماعی پایبند بود و برای همیشه از ماسک استفاده کرد؛ زیرا به دلیل اهمیت فراوان ماسک در پیشگیری از انتقال بیماری روز به روز در کشورهای مختلف جهان استفاده از ماسک این وسیله دفاعی مهم در مقابل ویروس کرونا بیشتر می‌شود.

وی ادامه داد: نکته حائز اهمیت دیگر در بحث خود مراقبتی رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی است.

مرادی تاکید کرد: از حضور در اجتماع و مکان‌ها و مراسم‌های جمعی به شدت پرهیز کنید زیرا یکی از عواملی که سبب افزایش ناگهانی آمار مبتلایان به کرونا در یک ماه اخیر بوده است از سرگیری مراسم‌های عروسی و عزاداری بوده است.

وی در این خصوص خواستار شد که تا عادی شدن شرایط و رسیدن به ثبات آماری و کاهش زنجیره انتقال کرونا از شرکت در هرگونه مراسم عزاداری یا عروسی به جد خودداری فرمائید.

به گفته رئیس مرکز عوامل موثر بر سلامت اجتماعی استان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، بهتر آن است که تا قطع زنجیره ابتلا کرونا از هرگونه مسافرت و مراسم و حضور در مکان‌های شلوغ خودداری شود.

قباد مرادی یادآور شد: این نکته را در نظر بگیرید که بیشترین افراد مبتلا به کرونا افراد مسنی بوده‌اند که دچار بیماری‌های زمینه‌ای هستند که باید خیلی مراقب این افراد بود.

مرادی اظهار کرد: بیشتر آمار مبتلایان در کشورهای غربی مربوط به افراد مسن در سالمندان بوده است که خوشبختانه به دلیل اینکه در فرهنگ کشور ایران اکثر پدر و مادرها و بزرگان خاندان در کنار فرزندان روزگار را سپری می‌کنند آمار مبتلایان در ایران به نسبت کشورهای غربی بسیار پائین بوده است.

وی در خصوص نحوه مراقبت از افراد سالمند تاکید کرد: خیلی بیشتر از قبل باید مراقب افراد مسن و بزرگان خانواده باشیم و تا حد امکان موارد بهداشتی را رعایت و اگر به هر دلیلی امکان رفت و آمد و دیدار با این افراد ممکن نبود بهتر است با استفاده از تماس‌های صوتی و تصویری مدام با این افراد در تماس بود تا از نظر روحی هیچ لطمه‌ای به آن‌ها وارد نشود.

قباد مرادی اضافه کرد: نکته حائز اهمیت دیگری که از همان ابتدا بسیار بر روی آن تاکید می‌شد، شستن مکرر دست‌ها با آب و صابون بعد از برخورد با هر سطوح یا ابزاری بوده و در واقع می‌توان گفت که شستن دست‌ها جزو بخشی از مسائلی است که میتوان به کمک آن با کرونا کنار آمد؛ ضمن اینکه استفاده از الکل برای ضدعفونی دست‌ها و سطوح مختلف بسیار حائز اهمیت بوده و سبب از بین رفتن ویروس خواهد شد.

تا کی وضع به همین منوال است؟

رئیس مرکز عوامل موثر بر سلامت اجتماعی استان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان تاکید کرد: ویروس کرونا همانند سرماخوردگی و آنفلوانزا تبدیل به بخشی از زندگی انسان عصرحاضر شده و با زندگی بشر درآمیخته و عجین شده است.

قباد مرادی اظهار کرد: یکی از راه‌های امیدوار کننده برای حذف این ویروس تولید واکسن آن است که از زمان پیدایش آن تاکنون حدود ۲۰۰ واکسن در کل دنیا کار شده است اما نکته حائز اهمیت در بحث تولید واکسن کرونا این است که تولید واکسن فرآیند پیچیده‌ای است و به آسانی قابل ساخت و در دسترس نخواهد بود؛ هرچند این روزها خبرهای امیدوار کننده‌ای مبنی بر کشف واکسن کرونا در سراسر جهان به گوش می‌رسد اما در خوش‌بینانه‌ترین حالت ممکن کمتر از ۶ ماه آینده واکسن کرونا روانه بازار نخواهد شد.

به گفته وی ساخت واکسن به هیچ‌وجه پروسه ساده‌ای نیست؛ برای مثال بیماری همچون ایدز قریب به چهل سال است که در دنیا ایجاد شده و بشر هنوز که هنوز است نتوانسته به ساخت واکسن ایدز نائل شود.

کارکنان بهداشتی-درمانی چگونه از خود در مقابل کرونا محافظت کنند؟

رئیس مرکز عوامل موثر بر سلامت اجتماعی استان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، یادآور شد: اصولا برای کارکنان بهداشتی- درمانی از جمله دانشجویان دندانپزشکی پروتکل‌هایی تعریف شده مبنی بر نحوه مراقبت از خود و نحوه استفاده از لباس، ماسک، شیلد و دستکش و همه ملزم به رعایت مسائل و موارد بهداشتی هستند.

وی تصریح کرد: به دلیل مفصل بودن نحوه خود مراقبتی کادر درمان و بهداشت در مقابل بیماری کرونا سایتی از طرف اپیدمیولوژی کل کشور طراحی شده که یک پروتکل ۱۰ صفحه‌ای از جزئیات نحوه مراقبت کادر درمان و بهداشت در آن لحاظ شده است.

آیا ورزش کردن در ایام کرونایی خطرناک است؟

قباد مرادی تاکید کرد: ورزش یکی از آن مسائلی است که همواره بر ضرورت آن در مراحل مختلف زندگی تاکید شده است، لذا باید ورزش را با رعایت قوانین و مقرراتی مبنی بر سلامت جسم در مقابل این بیماری انجام داد و از ورزش در مکان‌های پرتردد و ورزش‌های گروهی خودداری کرد.

چه مواردی سبب تقویت سیستم ایمنی بدن خواهد شد؟

رئیس مرکز عوامل موثر بر سلامت اجتماعی استان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: طبق تحقیقات انجام شده کسانی که کورتیزول خون آنها رو به افزایش است احتمال آسیب‌پذیری آن‌ها به کرونا بیشتر است و جالب است بدانید که عواملی همچون استرس و اضطراب سبب افزایش انتشار کورتیزول خون شده و درصد ابتلای کرونا را در افراد بالا می‌برد.

وی در خصوص راهکارهایی برای کنترل استرس و ترس افزود: درصدد کسب اطلاعات درست از منابع معتبر باشید زیرا اطلاعات غلط راجع به بیماری سبب افزایش استرس و اضطراب در افراد خواهد شد.

مرادی در خصوص مواد غذایی لازم برای تقویت سیستم ایمنی بدن عنوان کرد: مصرف مداوم میوه‌جات و سبزیجات پاکیزه و سالم و برخورداری از تنوع غذایی سبب تقویت سیستم ایمنی بدن فرد خواهد شد.

به گفته وی، به دلیل کاهش تحرک افراد در این برهه زمانی بهتر است از غذاهایی با کربوهیدرات بالا پرهیز شود و بیشتر از میوه‌جات بهره برد زیرا سبب تقویت سیستم ایمنی خواهد شد.

نحوه مراقبت از بیماران کرونایی در خانه چگونه باید باشد؟

قباد مرادی یادآور شد: بهتر است که افراد مبتلا به کرونا تا زمان تشخیص پزشک در خانه بمانند و در اتاقی مجزا با تهویه هوای مناسب و دور از افراد خانواده قرار بگیرند و گفته می‌شود بهتر است تا ۱۴ روز از هرگونه ارتباط با اطرافیان خودداری و به طور مداوم از ماسک و غذاهای آبکی و سالم تغذیه کنند.

آیا کرونا برای جنین خطرساز است؟

مرادی تاکید کرد: خبر خوب اینکه کرونا برای افراد جوان خطر جدی و آنچنانی ایجاد نخواهد کرد و از آنجایی که اغلب مادران باردار زیر سن ۴۰ سالگی هستند جای نگرانی نیست هرچند که این به معنی بی‌مهابا بودن مادران باردار نسبت به کرونا نیست و واقعیت این است که در شهر سنندج بیش از ۱۲۰ نفر از مادران باردار آلوده به کرونا بوده‌اند.

قباد مرادی در خصوص اهمیت مراقبت از مادران باردار عنوان کرد: از آنجایی که بارداری به خودی خود سبب ضعف سیستم ایمنی بدن خواهد شد باید نکات مراقبتی و بهداشتی رعایت شود و بسا کودکانی که به دنیا آمدند حال یا در دوران جنینی یا بعد از زایمان به کرونا مبتلا شده‌اند اما آسیب زیادی به آن‌ها وارد نشده است.

آیا دارویی وجود دارد که در درمان کرونا موثر باشد؟

رئیس مرکز عوامل موثر بر سلامت اجتماعی استان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان وجود هرگونه دارویی چه شیمیایی چه گیاهی موثر در درمان کرونا را رد و اظهار کرد: زمانی می‌توان دارویی را برای یک بیماری تجویز کرد که براساس شواهد، تاثیر مثبتی و بر بیمار داشته باشد؛ در اصل تجویز دارو از ساز و کارهای مختلفی برخوردار است که تا این سازوکارها طی نشود، نمی‌توان داروی خاصی را برای آن توصیه یا تجویز کرد.

آیا افراد مبتلا به کووید ۱۹ بعد از بیماری قادر به از سرگیری زندگی عادی خود خواهند بود؟

قباد مرادی انگ اجتماعی به افراد کرونایی را امری ناپسند دانست و گفت: ۷۰تا ۸۰درصد بیماران کرونایی یا بدون علائم یا بسیار خفیف به آن مبتلا می‌شوند و حتی ممکن است فرد متوجه حضور ویروس در بدن خود نباشد پس این نکته را در نظر بگیرید که افراد کرونایی بعد از پایان بیماری می‌توانند به زندگی عادی خود ادامه دهند هرچند که ممکن است برخی از بیماران کرونایی حتی پس از بهبود نیز تا چند ماه بعد دارای علائم دراز مدتی همچون سرفه یا خستگی باشند.

از چه ماسکی باید استفاده کرد؟

وی ادامه داد: ماسک‌های پزشکی به دلیل حفاظت بالایی که دارند می‌توانند بهترین گزینه در شرایط فعلی باشد اما اگر این نوع ماسک در دسترس نبود، می‌توان از ماسک‌های دست‌دوز خانگی استفاده کرد.

مرادی در خصوص ماسک‌های فیلتردار تصریح کرد: ماسک‌های فیلتردار به دلیل اینکه تنفس را به بیرون بازنشر می‌دهند ممکن است فرد مبتلا در صورت استفاده از این نوع ماسک ویروس را از طریق تنفس خود به بیرون منتشر کند؛ به همین دلیل بهتر است از این نوع ماسک کمتر استفاده شود.

آیا امکان دوباره ابتلای بیماران کرونایی وجود دارد؟

وی یادآور شد: از آنجایی که این بیماری در بدن ما سبب تشکیل آنتی بادی شده می‌توان گفت که این بیماری یک ایمنی دراز مدت را در فرد ایجاد می‌کند اما به دلیل حضور کوتاه این ویروس هنوز نمی‌توان به طور قطع نظر داد که این ایمنی چقدر در بدن ماندگار است اما واقعیت امر این است که در ۹۰ درصد افراد مبتلا این ایمنی دراز مدت شکل می‌گیرد.

آیا بیماران کرونایی پس از بهبود هنوز ناقل هستند؟

قباد مرادی تاکید کرد: اگر ۱۴ روز بعد از پایان علائم کرونا تست دوباره فرد منفی باشد، می‌توان گفت این ویروس به طور کامل از بدن فرد مبتلا دفع شده و جای هیچگونه نگرانی نیست.

وی در خصوص آمار رسمی مبتلایان به کرونا خاطرنشان کرد: هرکشوری سیاست خاص خود را دارد و در کشور ایران ولو در استان کردستان آمار مربوط به کسانی است که تست آنها مثبت و دارای علائم کرونا هستند در حالی که ممکن است اکثر افراد مبتلا به کرونا فاقد علائم بوده پس این نکته را به خاطر بسپارید که آمار مبتلایان کرونا براساس تشخیص متغیر است.

مرادی در پایان یادآور شد: ابتدا باید پذیرفت که کرونا حالا حالاها بین ما حضور دارد لذا نباید از آن ترسید، اگر در صدد آن هستید که زندگی عادی شما روال طبیعی خود را طی کند لازم است استفاده از ماسک را در صدر رفتارهای روزانه خود قرار داده و قواعد فاصله‌گذاری اجتماعی را رعایت و دست‌های خود را به صورت مکرر بشویید و همچنین به توصیه‌های اعلام شده از سوی منابع رسمی کشور عمل کنید.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین