زلزله کلانشهر تهران را تهدید میکند. گسلهای تهران فعال هستند و مسئولین بارها هشدار دادند که در صورت وقوع زلزله در تهران وضعیت خوبی نخواهیم داشت.
کلانشهر تهران بیش از ۳ هکتار بافت فرسوده دارد که نسبت مساحت بافت فرسوده به کل شهر حدود ۵ درصد است. بافت فرسوده محدودههای آسیبپذیر شهر است که نیازمند برنامهریزی و مداخله هماهنگ برای ساماندهی و ارتقای کیفیت سکونت است، اما در چندسال گذشته اقدامات درستی در زمینه بافت فرسوده صورت نگرفته است. مناطق ۱۲، ۱۰، ۱۴، ۱۷ و ۱۵ به لحاظ وسعت بیشترین میزان بافت فرسوده را در شهر تهران دارد.
البته کاوه حاجعلیاکبری رئیس سازمان نوسازی شهر تهران در خصوص وضعیت بافت فرسوده تهران میگوید: عمده نوسازی بافتهای قدیمی در محلات مختلف تهران به کمک شهروندان و با تجمیع پلاکها صورت گرفته است.
صدور رایگان مجوز ساخت در بافت فرسوده/ افزایش اعطای تسهیلات
وی به افزایش قیمت مصالح ساختمانی و کاهش سود ساخت و ساز اشاره میکندو میگوید: نوسازی این بافتها با چالشی روبهرو کرده است، اما تلاش میکنیم که با مشوقها، نوسازی بافت فرسوده سرعت بیشتری بگیرد، از جمله اینکه صدور رایگان مجوز ساخت در این بافتها و اجازه ساخت یک طبقه اضافه موجب شد که شهروندان ترغیب بیشتری به نوسازی داشته باشند.
وی همچنین از افزایش اعطای تسهیلات هم خبر داد و گفت:این تسهیلات از سوی دولت و با سود پایین عرضه میشود.
بهگفته حاج علی اکبری، عمدتا ۹۵ درصد بافت فرسوده در مناطق مرکزی تهران(بین ۷ تا ۲۰) قرار دارد و بیشترین میزان بافت فرسوده در مناطق ۱۰، ۱۲، ۱۴، ۱۵ و ۱۷ است. تقریبا بیش از ۵۰ درصد بافت فرسوده در این مناطق است. بخشهایی از بافتهای فرسوده رها و بخشهایی هم به صورت فرسوده شکل گرفته است.
رییس بحران: دعا کنید در تهران زلزله نیاید
چند روز پیش هم اسماعیل نجار رئیس مدیریت شهر تهران هم گفته بود که باید دعا کنیم که در تهران زلزله نیاید، چرا که با امکانات و جمعیتی که در تهران است زلزله سنگین میتواند عواقب بسیار سختی برای پایتخت داشته باشد.
کلانشهر تهران امکانات مناسبی برای وقوع زلزله با شدت بالا را ندارد و بارها مسئولین تأکید کردهاند که اگر زلزلهای بالای ۶ ریشتر در تهران رخ داد، در امدادرسانی دچار مشکل میشوند.
گسل شمال تهران، ری، ملارد و مشاع فعال است
رضا کرمی رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران در خصوص گسلهای فعال شهر تهران امروز به خبرنگار فارس گفت:گسل شمال تهران، ری، ملارد و مشاع فعال است.
وی ادامه داد: گسلهای فعال شناسایی شده و نقشههای آنها موجود است.
اتمام فاز اول نصب لرزه نگار تا یکماه دیگر
رییس سازمانمدیریت بحران شهر تهران در خصوص نصب ۲۲ لرزهنگار در تهران گفت: در حال نصب هستیم و تا یک ماه آینده کار نصب به اتمام میرسد. البته این را بگویم این سامانه فازبندی است و در حال حاضر فاز اول آن انجام شده است که فاز مهمی است. وقتی که دستگاهها نصب شود و سنسورهای برقرار شود، ارتباط ما با سامانه فراهم میشود و بعد باید مراحل بعدی کار را انجام داد.
وی تأکید کرد: در تهران گسلهای مختلف قرار دارد و اگر قدرت زلزله بالا باشد، امدادرسانی به سختی انجام میشود.
باید تابآوری پایتخت و افزایش آگاهی و ایمنی شهروندان را بالا برد و این موضوع فراملی است. محسن هاشمی رئیس شورای شهر تهران در این باره میگوید: اگر زلزله با ریشتر بالا رخ دهد شاهد فاجعه خواهیم بود.
نقش مردم در امدادرسانی در ساعات اولیه وقوع حادثه
به گفته رئیس شورای شهر تهران، در ساعتهای ابتدایی بروز حوادثی مانند زلزله به دلیل اینکه نیروهای امدادی سازماندهی نشدهاند، نقش مردم در کمک به یکدیگر پررنگتر است.
چند منطقه در تهران بافت فرسوده بیشتری دارد و در برابر بروز زلزله آسیبپذیرتر هستند.
علی اعطا سخنگوی شورای شهر تهران میگوید: زلزله با شدت بالا میتواند خطراتی را رقم زند. در منطقه ۱۲ که بازار تهران را دربرگرفته است، در صورت وقوع زلزله امدادرسانی به راحتی نیست. در صورت وقوع زلزله، کالبد تاریخی و البته فرسوده بازار آوار بر سر مردم خواهد شد.
عضو هیات رییسه شورای شهر تهران گفت:در محدوده شهر تهران و ارتفاعات بالادست آن حدود ۱۰ هزار و ۹۱۴ هکتار زمین لغزش شناسایی شده که تاسیسات و ساختمانهای زیادی را در معرض تهدید قرار داده است. خوشبختانه تهران طی بیش از ۱۵۰ سال خسارات شدیدی را از زلزله متحمل نشده است. هرچند که بخش مهمی از زلزلههای تاریخی تهران را، به گسل شمال تهران نسبت می دهند.
برخی از مدیران معتقدند با وجود اینکه کلانشهر تهران پایتخت ایران است، اما مدیریت بحران در حوزههای نهادی، بودجهای و تصمیمگیری همچنان موفق نبوده است.
۱۵ درصد جمعیت تهران در بافت فرسوده
زهرا نژادبهرام عضو شورای شهر تهران در این باره میگوید: فرونشست، سیلاب و زلزله تهدیدهای همیشگی تهران است. در تهران ۱۵ هزار هکتار بافت ناپایدار و ۳ هزار و ۲۶۸ هکتار بافت فرسوده مصوب وجود دارد و به عبارت دیگر ۱۵ درصد جمعیت تهران در بافت فرسوده، مصوب و ۲۵ درصد دیگر در بافت ناپایدار زندگی میکنند.
به گفته نژادبهرام ۴۵ از پارسلهای تهران تا سال ۹۶ نوسازی شده است. وقتی خانهها نوسازی شوند اما معابر نوسازی نشده و خدمات در محلات ارتقاء پیدا نکند با فرسودهسازی مواجه خواهیم بود. به دلیل اینکه نتایج نوسازی بافت فرسوده همچنان نتوانسته بروز کند.
شهرداری تهران بارها اعلام کرده آمادگی همکاری در زمینه مدیریت بحران را با سایر نهادهای مسوول دارد. گسلهای تهران فعال هستند و امکان دارد هر لحظه در تهران زلزله رخ دهد. البته یکی از راهکارها، سامانه هشدار سریع زلزله است که تا یک ماه آینده فاز اول آن راهاندازی میشود. البته این سامانهها در برخی گسلها فعال میشود.
سامانه تخمین خسارت زلزله هم وجود دارد که حدود ۵۰ شتابنگار در این سامانه وجود دارد و به محض وقوع زلزله نشان میدهد که کجا بیشترین آسیب را دیده است. البته شرط فعالیت همه این سامانهها این است که ساختمان مدیریت بحران در زمان وقوع حادثه سالم باشد و شتابنگارها هم درست کار کنند.