آفتابنیوز : آفتاب: وزیر امور اقتصادی و دارایی درباره اعمال محدودیت آمریكا علیه بانكهای ایران اظهار داشت: تحریم آمریكا موضوع جدیدی نیست و درحقیقت یك مانور تبلیغاتی است. در سال گذشته و طی اقداماتی كه صورت گرفت، هم ما و هم دولت آمریكا تدابیری را اتخاذ كردیم كه معاملات دلاری را دنبال نكنیم، بنابراین اقدام آمریكا بیشتر یك مانور تبلیغاتی است تا تعدادی از بانكهای دولتی ما را مشمول تحریم قرار دهد.
داوود دانش جعفری در حاشیه جلسه هیات دولت افزود: بحث منابع مالی این سه بانك مطرح نیست، بلكه بحث ممنوعیت معاملات است كه هر دو طرف تصمیم گرفتیم تا به دلار معامله نكنیم، بنابراین مساله جدیدی نیست.
او با اشاره به زمان گشایش و آغاز به كار بانك قرض الحسنه اظهار كرد: در این باره اقداماتی صورت گرفته كه اولین كار مصوبهای بود كه شورای پول و اعتبار گذراند و در آن چارچوب كلی فعالیت بانك قرض الحسنه اعلام شد. این مصوبه در شورای عالی برنامهریزی هم به تایید رسیده و هم اكنون چارچوبی در اختیار داریم كه بر اساس آن هر متقاضی كه علاقهمند به تاسیس بانك قرض الحسنه باشد، بانك مركزی به او مجوز فعالیت میدهد.
وی تصریح كرد: اقدام دوم این بود كه تعدادی از بانكهای دولتی از جمله ملی، ملت، تجارت و صادرات، تصمیم گرفتند كه با همكاری همدیگر یك بانك قرض الحسنه تاسیس كنند تا به عنوان بانك جدیدی كه سهامدارانش بانكهای دولتی هستند آغاز به كار كند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی اعتبار اولیه بانك قرض الحسنه را به موجب مصوبه شورای پول و اعتبار 100 میلیارد تومان حداقل ذكر كرد و گفت: هر كسی كه واجد شرایط تاسیس بانك باشد در چارچوب مجوز راهاندازی میتواند مجوز فعالیت بگیرد.
وی در پاسخ به این پرسش كه آیا با تاسیس بانك قرض الحسنه از این پس صندوقهای قرض الحسنه در كشور جمعآوری میشوند؟ گفت: اجرای این طرح نیازی به جمعآوری صندوقهای قرض الحسنه ندارد، بانكهای دولتی موجود در كشور تصمیم به راهاندازی بانك قرضالحسنه گرفتهاند و قرار است به زودی شاهد آغاز به كار این بانك باشیم. خوشبختانه مقدمات گشایش بانك قرض الحسنه فراهم شده و تقاضاهای دیگری هم برای تاسیس بانك قرض الحسنه به بانك مركزی رفته كه در دست بررسی است.
دانش جعفری در ادامه به برنامههای كنترل نرخ تورم در كشور اشاره و اظهار كرد: گزارشهای نرخ تورم هفتگی، ماهانه و سه ماهه و شش ماهه است و ملاك قضاوت نرخ تورم در كشور، تورم سالیانه است كه جمعبندی فعالیتهای سال است.
وی افزود: تورمهای ماهیانه تحت تاثیر وقایع خاصی صورت گیرد مثل نوروز یا ماه مبارك رمضان كه شرایط خاصی را از نظر قیمت ها ایجاد میكند اما سیاست كلی دولت این است كه تورم را مهار كند و در طول سال هم برنامه های كلانی برای این موضوع دارد.
دانش جعفری درباره اعلام نرخ تورم 5/10 درصدی از سوی برخی مراجع در پنج ماه گذشته و نرخ تورم 15 درصدی موجود اظهار داشت: تورم سال گذشته 6/13 درصد بود و از آن به بعد هم به طور ماهیانه اعلام میشود و هیچ گاه تورم 5/10 درصدی نداشتیم.
وزیر امور اقتصادی و دارایی درباره عوامل اثرگذار بر نرخ تورم گفت: یك بخشی از این تاثیرات متوجه سیستم بانكی است و مربوط به سیاستی است كه در زمینه وصول معوقات عنوان شده است به طور كلی منابع بانكها برای اعطای تسهیلات به متقاضیان از چند طریق تامین میشود كه یكی از آنها سپردههای مردمی در بانكهاست. یك بخش وصول مطالبات بانكها از مشتریان و بخش دیگر مربوط به منابع داخلی یا منابعی است كه دولت مثل وجوه اداره شده در اختیار بانكها قرار میدهد و مقرر میشود كه بانك به موجب سیاستهای دولت آن رقم را وام بدهند.
وی ادامه داد: نكتهای كه رییسجمهور در زمینه تاثیر سیستم بانكها بر تورم عنوان كردند این بود كه بانكها برای تنظیم منابع خود در جهت جمعآوری معوقات باید تلاش كنند تا فشار روی منابع بانكی كم شود.
دانش جعفری با بیان اینكه برای جمعآوری معوقات بانكی مشكل قانون نداریم گفت: سیاست بانكی میتواند تاثیر بگذارد زیرا اگر روال این باشد كه هر كس معوقه داشت مجدد تسهیلات جدید به او بدهند تا این معوقه را بپردازد، طبعا این وضعیت ممكن است ادامه یابد ولی اگر بانك متقاضیان را تحت فشار بگذارد تا به تعهدات خود نسبت به بانك عمل كنند، ممكن است منابعشان افزایش پیدا كند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی در بخش دیگری از سخنان خود درباره علت رویكرد جدید دولت برای حذف تبصرههای بودجه چنین گفت: دولت تاكید دارد كه رویكرد جدیدی را در بودجه اعمال كند و این چارچوب اصلی و رویكرد جدید، عملیاتی كردن بودجه است تا شكل بودجه به گونهای باشد كه ماموریتهایی كه به دستگاههای مختلف داده میشود قابلیت تعریف داشته باشد و درعین حال عملكرد دستگاهها را هم بتوان به خوبی مورد شناسایی قرار داد.
وی خاطرنشان كرد: امسال دولت دومین گام را برای عملیاتی كردن بودجه برداشت كه با توجه به این چارچوب، برخی از دیدگاهها را در این باره تعمیق كرد از جمله اینكه در هر بخش اقتصادی كشور دستگاههای مسوول، ابزارهای لازم را هم در اختیار بگیرند؛ مثلا اگر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مسوول دستگاه فرهنگی كشور است، همه دستگاهها و همه ردیفهای مربوط به سیاستهای فرهنگی كشور باید به شكلی به این وزارتخانه ارتباط یابد.
دانش جعفری گفت: در این ارتباط اقداماتی در بودجه سال 87 پیشبینی شده است از جمله اینكه خود دستگاه مسوول شود تا ردیفهای متفرقهای را كه با سیاستگذاری آن دستگاه تاثیر دارد هماهنگ كند. در خود وزارتخانه برخی دستگاهها به طور مستقل ارتباط مستقیم با سازمان مدیریت و برنامهریزی داشتند بنابراین راسا میتوانستند بودجه خود را تصویب كنند ولی اكنون اختیار هماهنگی برون دستگاهی هم به همان دستگاه اصلی وزارتخانه داده شده است. در این زمینه اقدامی كه صورت گرفت این بود كه بودجههایی كه دستگاههای مختلف در سالهای گذشته میگرفتند مورد ارزیابی قرار گرفت و الان سهم و بودجه هر یك از دستگاهها به آنها اعلام شده و به همان حد هم به آن دستگاه اختیار داده شده تا در زیرمجموعههای خود دخل و تصرف كند مثلا دستگاه وزارت امور اقتصادی و دارایی كه زیرمجموعههایش گمرك و سازمان امور مالیاتی است، بودجه آن اعلام و اختیار مانور داده شده است.
وی افزود: تبصرههایی كه در سالهای گذشته مورد استفاده قرار گرفته و لازم است كه مجددا از آنها استفاده شود نیز شناسایی شدهاند و در مقدمه بودجه ذكر شده است؛ باقی مربوط به دستگاهها و ماموریتهای آنها در سال 87 است كه عنوان شده و در پایان سال بر این اساس مورد ارزیابی قرار گیرند.