حمد حسن، وزیر بهداشت لبنان اعلام کرد که در پی انفجار امروز بیروت، آمارها حکایت از این دارد که تعداد کشته شدگان از مرز ۷۸ تن گذشته و بیش از ۴۰۰۰ تن زخمی شدهاند.
به گزارش روسیا الیوم، در همین حال، جورج کتانه، دبیرکل صلیب سرخ لبنان با بیان اینکه صدها تن که در پی انفجار بندر بیروت زخمی شدهاند، برای درمان به بیمارستان انتقال یافتهاند، اعلام کرد که افراد بسیاری در خانههایی که از این انفجار آسیب آسیب دیدهاند، محاصره شدهاند.
کتانه در گفتگو با رسانههای لبناین خاطرنشان کرد که آمار مشخصی از تعداد مجروحان وجود ندارد، چراکه افراد بسیاری در منازل و در داخل منطقه محل وقوع انفجار، محاصره شدهاند و تلاشهایی برای نجات افراد دیگری با قایق صورت میگیرد.
شبکه لبنانی ال.بی.سی. آی از کادر بیمارستان اوتیل دیو نقل کرد که کادر درمانی این بیمارستان در حال درمان بیش از ۵۰۰ زخمی است و افراد بیشتری را نمیتواند پذیرش کند.
مسئولان این بیمارستان تاکید کردند که دهها مجروح نیاز به عمل جراحی دارند.
در همین حال، خبرنگار روسیا الیوم از منابع پزشکی لبنانی نقل کرد که بیش از ۷۰۰ زخمی تا به الان در پی انفجار بیروت شناسایی شدهاند.
منابع پزشکی اعلام کردند که بیمارستانهای بیروت در پارکینگ خودروها کمکهای پزشکی ارائه میدهند، چراکه بیمارستانها آکنده از مجروحان شدهاند.
خبرگزاری لبنان گزارش داد که بالگردهای ارتش در خاموش کردن آتش که هنوز روشن است، مشارکت دارند.
بیروت «شهر فاجعه زده» اعلام شد؛ دولت «وضعیت اضطراری» برقرار کرد
شورای عالی دفاع لبنان پس از جلسهای که در پی انفجارهای لبنان داشت، بیروت را «شهر فاجعه زده» اعلام کرد و به مقامات توصیه کرد که در این شهر وضعیت اضطراری اعلام کنند.
قرار است فردا کابینه لبنان در کاخ ریاست جمهوری این کشور جلسهای اضطراری تشکیل داده و به تعیین مسئولیتها در قبال این فاجعه بپردازد.
رهبران کشورها آمادگی خود را برای ارسال کمک اعلام کردند
امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه در ساعات پایانی روز سهشنبه با میشل عون، همتای لبنانی خود بصورت تلفنی گفتگو کرد و به او خبر داد که گروهی از امدادرسانهای فرانسه را برای کمک به بیروت میفرستد.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل نیز با تاکید بر ضرورت ارسال کمکهای بشردوستانه و پزشکی به لبنان، به رئیس شورای امنیت ملی کشورش دستور داد تا با هماهنگ کننده ویژه سازمان ملل در امور خاورمیانه در موضوع چگونگی کمک به لبنان گفتگو کند.
دبیرکل «حزب الکتائب» لبنان کشته شد
خبرگزاری ایرنا به نقل از المیادین اعلام کرد که در پی انفجار شدید عصر سهشنبه در بیروت نزار نجاریان، دبیرکل «حزب الکتائب اللبنانیه» بشدت زخمی شده و درنهایت نیز به دلیل وخامت حال جان باخته است.
او در زمان وقوع این انفجارها در مقر حزبش حضور داشته است.
ابراز همدردی چهرههای بینالمللی
پس از وقوع این انفجار بسیاری از چهرههای سیاسی در کشورهای مختلف با مردم بیروت ابراز همدردی کرده و آمادگی خود را برای کمک به لبنان اعلام کردند. آن ایدالگو شهردار پاریس، ژان ایو لودریان وزیر خارجه فرانسه و محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران از جملۀ این افراد بودند.
ویدیوهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی نشانگر آسیب دیدن ساختمانها، خیابانها و خودروها در خیابانهای بیروت است.
نیروهای ارتش خیابانهای منتهی به محل وقوع انفجار در منطقه بندر بیروت را مسدود کرده اند. به خبرنگاران اجازه ورود به این محله داده نمیشود.
شدت انفجار باعث شکسته شدن پنجره بسیاری از ساختمانهای این منطقه شده و خسارات فراوانی را به ساختمانها وارد کرده است.
اعلام عزای عمومی در لبنان
حسن دیاب، نخست وزیر لبنان ساعاتی پس از وقوع این انفجارها چهارشنبه ۵ ماه اوت را روز عزای عمومی اعلام کرد.
میشل عون، رئیس جمهوری لبنان فرماندهان ارتش را برای تشکیل جلسه کمیته دفاع فراخوانده است.
*وزیر کشور لبنان: نیازی به تحقیقات بینالمللی درباره انفجار بیروت نداریم
*رئیس کل دادگستری استان مازندران: 400 کیلومتر از سواحل دریای خزر آزادسازی شد
*فرودگاه کپنهاگ درپی کاهش تردد هوایی ناشی از کرونا یک چهارم نیروهایش را اخراج میکند
تکمیلی/ انفجار بیروت؛ اعلام دو هفته حالت فوقالعاده در کشور
المنار به نقل از وزیر بهداشت لبنان گفته شمار کشتهها در انفجار مرگبار بیروت به ۱۳۵ نفر رسیده و تخمین زده میشود بیش از ۵ هزار نفر هم زخمی شده باشند.
دولت همچنین دو هفته حالت فوقالعاده اعلام کرده و همچنین شماری از مسئولان بندر بیروت را بازداشت خانگی کرده است.
بنا بهگزارشها، همه مسئولان بندر بیروت تا زمان مشخص شدن ابعاد انفجار و عوامل آن، در بازداشت خانگی قرار بگیرند.
همچنین بنابر اعلام کابینه لبنان، فرماندهی ارتش موظف شده، هر کس ارتباطی با موضوع مواد منفجره نیترات آمونیوم در بندر بیروت دارد، تا زمان پایان تحقیقات در بازداشت خانگی قرار گیرد.
انفجار ساعت ۶:۰۷ دقیقه عصر در بندری نزدیک منطقه گردشگری و ساختمانهای دولتی اتفاق افتاد. شدت انفجار به حدی بود که کل شهر بیروت را لرزاند و ستون دود، ابر قارچ را بر فراز منطقه بندری ایجاد کرد. ساختمانهای زیادی تا شعاع ۱۰ کیلومتری این انفجار آسیب دیدهاند.
فرماندار بیروت گفته است که بر اثر این انفجار حدود ۳۰۰ هزار نفر بیخانمان شدهاند.
سفر رئیس جمهور فرانسه به لبنان
امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه، گفته روز پنجشنبه به لبنان سفر خواهد کرد و با رهبران سیاسی این کشور ملاقات میکند.
این کشور اعلام کرده که سه فروند هواپیمای امدادگری را به لبنان ارسال میکند.
این در حالیست که شهردار پاریس هم برای همبستگی با مردم لبنان، اعلام کرد امشب چراغهای برج ایفل خاموش خواهد شد.
همچنین اتحادیه اروپا و کشورهای ایران، ترکیه، قطر و سوریه کمکهای بشردوستانه، پزشکی و امدادگر به لبنان ارسال میکنند.
به رغم اینکه اسرائیل و لبنان در حالت جنگ هستند، اسرائیل پیشنهاد کمک کرده است.
کدام کشورها و چه میزان به لبنان کمک کردند؟
گفته میشود انفجار مرگبار بیروت بیش از سیصد هزار نفر را بیخانمان کرده و نیمی از پایتخت را تخریب کرده است. این خلاصهای از کمکهایی است که کشورهای مختلف وعده دادهاند به لبنان بفرستند یا تا کنون فرستادهاند.
قبرس: دو هلی کوپتر، ده نیروی امداد و هشت سگ زنده یاب
جمهوری چک: ۳۵ نیروی امداد مصر: دو هواپیما حامل کمک های پزشکی
فرانسه: ۵۵ نیروی امنیتی و امدادی، ۶ تن کمک بهداشتی و ۱۰ متخصص فوریتهای پزشکی
یونان: ۱۲ امدادگر، یک سگ زندهیاب و دو ماشین مخصوص امداد
ایران: ۹ تن غذا و دارو، نیروی امداد و یک بیمارستان صحرایی
عراق: یک هواپیما با کمک های امدادی اولیه
ایتالیا: دو هواپیمای نظامی با ۸ تن کمک های پزشکی
هلند: ۶۷ نیروی امداد و نجات و جست وجو
نروژ: ۴۰ تن محصولات درمانی و حدود ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار دلار کمک نقدی
لهستان: ۳۹ نیروی امداد و ۴ سگ زنده یاب
قطر: دو بیمارستان صحرایی با هزار تخت بیمارستانی
تونس: دو هواپیما غذا و مواد دارویی و امکان درمان صد مجروح
روسیه: پنج هواپیما حامل کمک و یک بیمارستان صحرایی به همراه کادر درمان
علت انفجار
میشل عون، رئیسجمهور لبنان در یک سخنرانی تلویزیونی پیش از شروع جلسه هیات دولت گفته که تحقیقات دلیل انفجار مهیب بیروت را مشخص خواهد کرد و نتیجه به طور شفاف به مردم اعلام خواهد شد. همچنین به گفته ريیسجمهور لبنان ۲۷۵۰ تن نیترات آمونیوم بدون رعایت نکات ایمنی در این انبار نگهداری میشده است.
در گمانهزنیهای اولیه ۲۷۵۰ تن نیترات آمونیوم که به طور غیرایمن نگهداری میشد عامل انفجار اعلام شده است. نیترات آمونیوم که از آن به عنوان کود در کشاورزی استفاده میشود، به عنوان ماده منفجره هم مورد استفاده قرار میگیرد.
حسان دیاب، نخست وزیر لبنان گفته کسانی که در انفجار روز سهشنبه دست داشتهاند پاسخگوی اعمالشان خواهند بود. او گفت که تحقیق درباره انفجار شامل انبار "خطرناکی" هم میشود که از سال ۲۰۱۴ در این بندر بوده است. آقای دیاب، گفته که فعلا اولویت با مداوای مجروحان و پیدا کردن جسد کشتهشدگان است.
رئیسجمهور لبنان گفته است که دولت به طور فوری ۱۰۰ میلیون لیر لبنان معادل ۶۶ میلیون دلار از صندوق ذخیره این کشور آزاد میکند.
میشل عون همچنین از کشورهای دیگر خواست به لبنان کمک فوری بفرستند مخصوصا که این کشور پیش از انفجار هم با بحران اقتصادی سنگینی دست به گریبان بود.
انفجار در زمان دشواری برای لبنانیها روی داد. بحران اقتصادی و شیوع ویروس کرونا اوضاع را برای مردم سختتر کرده است.
این انفجار همچنین در ۲۴۰ کیلومتر دورتر در جزیره قبرس در شرق دریای مدیترانه نیز احساس شده است و برخی از مردم گمان کردهاند که زلزله شده است.
در اثر انفجار در شهر هرج و مرج ایجاد شده و دائما صدای آمبولانسهایی به گوش میرسد که در ترافیک سنگین میکوشند راه خود را باز کنند.
رسانههای محلی تصاویر مردمی را نشان میدهند که زیر آوار گیر افتادهاند. در ویدیوها منتشر شده، خودروها تخریب شدهاند و ساختمانها آسیب دیدهاند. در بیمارستانها همهمه است.
'درهای خانه ما باز است'
شماری از شهروندان بیروت با استفاده از هستگ #بیوتنا_مفتوحة به کسانی که بر اثر انفجار بیروت بیجا شدهاند پیشنهاد اسکان میدهند. حساب کاربری هم راه افتاده که نقشه مکانهای قابل سکونت در آن ثبت شده است.
بر اثر انفجار مهیب بیروت تا کیلومترها بسیاری از خانهها آسیب دیده و شیشه یا سقف مناطق مسکونی ریخته است.
جورج کتانی، رئیس صلیب سرخ لبنان این حادثه را فاجعهای عظیم توصیف کرده است. او میگوید همه جا پر از تلفات و قربانی است.
صلیب سرخ میگوید مشغول همکاری با وزارت بهداشت لبنان است و عملیات امداد برای یافتن بیش از ۱۰۰ نفر همچنان ادامه دارد.
اهمیت بندر بیروت
این بندر نقش حیاتی برای لبنان دارد و شریان تغذیه این کشور است. در نزدیکی محل انفجار سیلوی ذخیره گندم بوده که در اثر انفجار بخش اعظم آن از بین رفته است.
این در حالیست که لبنان ماههاست با بحران اقتصادی شدید دست و پنجه نرم میکند به طوری که قیمت نان پنجاه درصد افزایش یافته است. با آسیب دیدن سیلوی گندم، لبنان با مشکل بیشتری در این رابطه روبرو خواهد شد.
منبع: یورونیوز، ایسنا و بی بی سی
یا صاحب الزمان کجایی !.؟