دکتر مریم بختیاری اظهار کرد: ترس از کرونا، ترس درستی است؛ چرا که این مسله یک پاندمی خطرناک بوده و رعایت پروتکلهای بهداشتی و توصیهها، وسواس و یا اختلال روانی محسوب نمیشود؛ چرا که ماهیت کنترل این ویروس احتیاط و رعایت بهداشت است.
وی با بیان این که کرونا درمان و یا واکسن مشخصی ندارد، گفت: این موضوع به میزان قابل توجهی ترس و دلهره در افراد ایجاد کرده است.
بختیاری با اشاره به مستعد بودن روان برخی از افراد نسبت به اختلالاتی نظیر وسواس و یا افسردگی گفت: علائم وسواس در این دسته از افراد زمانی که با بحران کرونا همزمان میشود، بیش از دیگران است؛ به شکلی که نیاز به درمانهای مداخلهای تخصصیتر دارند.
وی توضیح داد: به طور مثال فردی که از منزل خارج شده و علیرغم اطمینان از پاکیزه بودن فضای خانه و یا افراد در منزل همچنان در حال گندزدایی و ضدعفونی سطوح مختلف است یا در خانه هم از دستکش و ماسک استفاده میکند، در حالیکه فرد بیمار و دارای علامتی در منزل نیست، زنگ هشداری برای ایجاد رفتارهای وسواس گونه دارد.
این متخصص روانشناسی بالینی تاکید کرد: در مواردی که برخی از افراد حتی پیش از بروز کرونا نیز پیش زمینهها و یا زمینههایی از اختلال افسردگی و یا وسواس داشتهاند نیز باید همچنان درمانهای دارویی و یا روان درمانی را ادامه دهند.
وی ترس از ابتلا به بیماری و یا اضطراب از سلامت را یکی از بحرانهای روانی پاندمیها دانست و توضیح داد: حوزه بهداشت کشور میتواند ضمن اطلاع رسانی به موقع در راستای آگاهیبخشی و افزایش سطح سواد سلامت جامعه اثرگذار باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، نسبت به ارائه پیامهای متضاد از سوی مسئولان بهداشتی و درمانی به مردم هشدار داد و گفت: باید وحدت رویهای در نحوه اطلاع رسانی از سوی دولتها وجود داشته باشد تا بتوان توصیههای مختصر و مفید به مردم ارائه کرد. سیستم بهداشتی باید صراحت بیشتری در ارائه مطالب علمی را در دستور کار خود قرار دهد.
وی درباره افسردگی در دوران کرونا نیز توضیح داد: مشکلاتی که در پی قرنطینههای کرونایی و اعمال محدودیتها ایجاد میشود اصطلاحا مشکلات سازگاری میگویند؛ چرا که واکنشی است که در پی ایجاد مشکل و یا مسئلهای ایجاد میشود. البته چنانچه مجموعهای از ناکامیها به نشانهها و علائم افسردگی مبدل شود، نیازمند مداخلات پزشکی است.
این روانشناس بالینی دانشگاه یادآور شد: بیشترین نکتهای که عموم مردم در دوران پاندمی کرونا با آن روبرو هستند، اختلال سازگاری یا خلق افسرده است؛ به این معنی که نسبت به یک تغییر سخت در زندگی واکنشی به یک مسئله و بحران از خود نشان میدهند.
وی تغییر دیدگاه و استفاده از پتانسیلهایی نظیر بهرهمندی از فضای مجازی برای ارتباط با اطرافیان را یکی از راههای کاهش بار مشکلات خلقی دانست و ادامه داد: افراد میتوانند مسائلی را وارد زندگی خود کنند که دچار خلق افسرده نشوند.
بختیاری با بیان این که تجربه دو هفتهای تنگی خلق و غمگینی بدون علت در تعریف افسردگی میگنجد، تاکید کرد: هر فردی که احساس افسردگی دارد یا نمیتواند فعالیتهای گذشته و معمول را انجام دهد، بطوریکه عملکرد وی در زندگی شخصی و حرفهای مختل شده واین موضوع به تایید پزشک هم رسیده باید هر چه سریعتر مداخلات درمانی را انجام دهد. در سریعترین زمان مداخلات پزشکی برای درمان افراد دچار بیماری افسردگی و یا وسواس باید انجام شود؛ چرا که پاسخ به این درمانها اثربخشتر خواهد بود.
این متخصص روانشناسی بالینی در خاتمه استفاده از بستر فضای مجازی برای ارتباط با روانشناسان و روانپزشکان را راه حل مناسبی برای کاهش تردد در سطح شهر در دوران شیوع ویروس کووید ۱۹ ذکر کرد.