به گزارش رویترز، یک طرح پیشنهادی مشترک، میتواد برای کره شمالی مطلوبتر باشد و در عین حالا طمینان دهد که واشنگتن نکات عمده پیشنهاد قبلیاش را حفظ کرده است.
دو کره، ایالات متحده، چین، روسیه و ژاپن سه دوره گفتوگوی ناتمام درباره ابهامات هستهای کره شمالی داشتهاند. کره شمالی گفتوگوها را مسکوت گذاشته بود اما به تازگی اعلام کرده است که ممکن است در ماه جولای به این گفتوگوها بپیوندد.
واشنگتن در آخرین دور گفتوگوها در ژوئن سال گذشته به کره شمالی پیشنهاد کمک و تضمین امنیتی در صورت پایان دادن به بنرامه ساخت سلاح هستهای داده است.
ایالات متحده میگوید کره شمالی به طور رسمی به طرح پاسخ نداده است اگرچه رسانهها علاقهای به آن نشان ندادهاند.
چونگ دونگ یونگ، وزیر اتحاد کره جنوبی در ملاقات با کیم جونگ ایل رهبر کره شمالی در ماه ژوئن در پیونگ یانگ به طرح پیشنهادی کشورش به کره شمالی در صورت بازگشت به گفتوگوهای ششجانبه اشاره کرد.
چونگ این هفته با سران آمریکایی از جمله دیک چنی معاون رییس جمهور برای تشریح مذاکراتش با کیم ملاقات کرد.
وی که در یک کنفرانس خبری در واشنگتن صحبت میکرد، گفت: ما توافق کردیم در صورت گشایش دور بعدی گفتوگوهای ششجانبه و ترکیب پیشنهادها از گفتوگوهای پیشین با «طرح مهم» کره جنوبی، دستاوردهای مهمی به دست خواهد آمد.
چونگ و چنی، از افشای جزییات مباحثات خودداری کردند.
سئول جزییات طرح پیشنهادی خود را اعلام نکردها ست اما روزنامههای کره شمالی میگویند به طرح آمریکا نزدیک است.
این روزنامهها معتقدند ایده طرح، بر تزریق انبوهی از کمکها و مشاورههای تکنیکی متمرکز است. درست مانند طرح مارشال آمریکا که ابزاری بار بازگرداندن اروپا و به خصوص آلمان غربی به جای خود پس از جنگ دوم جهانی بود.
کره شمالی تاکنون به طور علنی اعلامن کرده که به گفتوگوهای ششجانبه بازخواهد گشت. اگرچه کیم جونگ ایل به چونگ گفته که کشورش آماده از سرگیری مذاکرات است در صورتی که شرایطی مانند احترام به پیونگ یانگ از سوی آمریکا مهیا باشد.
واشنگتن این حرف را دوپهلو دانسته اما به طور چشمگیری از سخنان تند خود نسبت به پیونگ یانگ کاسته است.
شرکتکنندگان در کنفرانسی که روز جمعه در نیویورک خاتمه یافت، گفتند: به بازگشت کره شمالی به گفتوگوها خوشبین هستند. این کنفرانس فرصتی بود برای مقامات ایالات متحده و کره شمالی تا به طور مستقیم با یکدیگر گفتوگو کنند.
رسانههای کره جنوبی اعلام کردند ممکن است کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه آمریکا در سفری که اواسط جولای به آسیای شمال شرقی برای بحران هستهای خواهد داشت، از سئول دیدن کند.
واشنگتن در عین حال که برای کشاندن کره شمالی به پای میز مذاکره تلاش میکند، تصمیم گرفته بیکار ننشیند چون مقامات در آنجا گفتند پیونگ یانگ نسبت به دور قبلی مذاکرات، سلاح هستهای بیشتری تولید کرده است.
هفته گذشته جورج بوش به مقامات آمریکایی اختیارات تازهای برای مسدود کردن داراییهای شرکتهای کمککننده به کشورهای کره شمالی، ایران و سوریه که در صدد دستیابی به سلاحهای هستهای و شیمیایی هستند، داد.