گزارشها نشان میدهند بهدنبال شیوع کووید ۱۹حالا دیگر بیش از نیمی از کل جمعیت جهان در شبکههای اجتماعی حضور دارند و از امکانات آن استفاده میکنند.
هر ثانیه ۱۲کاربر جدید شبکه اجتماعی
تازهترین گزارش Digital 2020 که هرسال با همکاری مؤسسات پژوهشی Hootsuite و We Are Social ارائه میشود نشان میدهد در ژوئیه 2020 (تا اوایل مرداد امسال) برای نخستین بار، بیش از نیمی از کل جمعیت جهان به شبکههای اجتماعی راه یافتهاند.
همچنین گزارش تحلیلگران کمپانی پژوهشیDataReportal نشان میدهد که امروزه 3.96 میلیارد نفر از شبکه اجتماعی استفاده میکنند که نشان از رشد ۱۰درصدی نسبت به سال گذشته دارد و معادل 51درصد کل جمعیت دنیاست. به بیان دیگر اکنون ضریب نفوذ کاربران فعال شبکههای اجتماعی در جهان به 51 درصد رسیده است که اگر کووید ۱۹ در جهان گسترش نمییافت به این زودیها انتظار نمیرفت ضریب نفوذ به این رقم برسد.
این نقطه عطف وقتی جالبتر میشود که بدانیم بیشتر شبکههای اجتماعی استفاده از پلتفرم هایشان را برای افراد زیر 13سال محدود کردهاند، پس این ارقام نشان میدهد حدود 65 درصد یعنی دوسوم از جمعیت واجد شرایط جهان درحال حاضر از شبکههای اجتماعی استفاده میکنند. موضوع دیگری که در گزارش Digital 2020 به آن اشاره شده، این است که در 12ماه گذشته شمار کاربران شبکههای اجتماعی جهان با میانگین روزانه یک میلیون نفر نسبت به مدت مشابه سال قبل، افزایشی 10درصدی داشته است.
اضافه شدن بیش از 376 میلیون کاربر تازه از ژوئیه 2019 تاکنون نشان از این دارد که هر ثانیه حدود 12 کاربر جدید به عضویت شبکههای اجتماعی در میآیند. اما وقتی نوبت به مناطق جغرافیایی مختلف میرسد داستان کمی متفاوت میشود.
بهعنوان مثال امروزه حدود 70درصد از کل جمعیت امریکای شمالی به شبکههای اجتماعی دسترسی دارند درحالی که وقتی نوبت به آفریقای مرکزی میرسد این رقم تنها 7 درصد است. در این منطقه که شامل کشورهایی ازجمله آنگولا، کامرون، چاد، کنگو، گینه و گابون میشود بیشترمردم در فقر شدید به سر میبرند و عملاً به اینترنت، فضای مجازی و شبکههای اجتماعی دسترسی بسیار کمی دارند. البته وقتی جمعیت بالای 13سال را درنظر بگیریم وضعیت کمی تغییر میکند و این رقم به 12درصد میرسد اما بازهم بدین معناست که از هر 8 فرد بالای 13 سال تنها یک نفر کاربر شبکه اجتماعی است.
کرونا و کاهش شکاف جنسیتی آنلاین
یکی دیگر از مواردی که در گزارش Digital 2020 مورد توجه قرار گرفته، عدم توازن جنسیتی کاربران شبکه اجتماعی در برخی نقاط جهان است. بهطور میانگین در جهان 1.2 کاربر مرد شبکه اجتماعی نسبت به هر یک کاربر زن وجود دارد اما بازهم در مناطق و نواحی جغرافیایی مختلف ارقامی متفاوت دیده میشد بهعنوان مثال در امریکای شمالی بیش از نیمی از کاربران شبکههای اجتماعی یعنی 55درصد آنها زن هستند اما در جنوب آسیا این رقم به 25 درصد میرسد که بسیار کمتر از امریکای شمالی است.
در آفریقا هم به ازای هر 5 کاربر مرد شبکههای اجتماعی کمتر از 2 زن دیده میشود اما جالب است بدانید بهدنبال کرونا و آغاز قرنطینه، این شکاف جنسیتی در حال کمتر شدن است چراکه نسبت کاربران شبکههای اجتماعی در جهان از 45:55(زن به مرد) به نسبت 46:54 در 2020 رسیده است.
عضویت هر کاربر در ۹ شبکه اجتماعی
یکی دیگر از مواردی که در این گزارش به آن اشاره شده، این است که در سالجاری و بهدنبال شیوع کرونا کاربران به تعداد بیشتری از شبکههای اجتماعی روی خوش نشان دادهاند و بهطور متوسط هر کاربر شبکه اجتماعی در جهان اکنون در 9 پلتفرم حضور دارد. در دوران کرونا تعداد زیادی از مردم بیشتر وقتشان را در اینترنت گذراندند و به همین دلیل به اپلیکیشنهای جدید هم روی خوش نشان دادند.
اگر هم بخواهیم نگاهی به محبوبیت شبکههای اجتماعی داشته باشیم باید گفت فیسبوک همچنان محبوبترین پلتفرم جهان است و در ژوئیه 2020 بیش از 2.6میلیارد کاربر فعال ماهانه داشته است درحالی که 2 میلیارد نفر هم از پیام رسان محبوب آن یعنی واتساپ استفاده میکنند.
اینستاگرام هم به نقطه عطف جدیدی از نظر تعداد مخاطب دست یافته و اکنون 854.5 میلیون کاربر فعال ماهانه دارد درحالی که این رقم در ۲۰۱۹ حدود 766.4 میلیون کاربر بود. با اینکه اینستاگرام از نظر تعداد کاربر فعال ماهانه همچنان از تیک تاک در جهان پیشی گرفته اما رشد سریع اپلیکیشن ویدئوهای کوتاه کمپانی چینی ByteDance شاید این معادله را به هم بزند.
از سوی دیگر با اینکه تیک تاک اکنون ۸۰۰ میلیون کاربر فعال ماهانه دارد ولی برخی موانع ازجمله تنشهای امریکا و چین و ممنوعیت آن در این کشور و همچنین هندوستان میتواند پیشتازی تیک تاک را در هالهای از ابهام قرار دهد. هندوستان یک چهارم کل کاربران جهانی تیک تاک را در دل خود جای داده و ممنوعیت آن، احتمالاً این پلتفرم را با مشکلات جدی مواجه خواهد کرد.
از دیگر پلتفرمهای ویدئوهای کوتاه موفق بجز تیک تاک میتوان به Douyin و همچنین Kuaishou نمونههای چینی آن اشاره کرد که اکنون حداقل 400 میلیون کاربر فعال ماهانه دارند. Sina Weibo هم یکی دیگر از پلتفرمهای ویژه ویدئوی کوتاه است که رشدی سریع داشته و با 550 میلیون کاربر فعال ماهانه، رشدی 18درصدی نسبت به ژوئیه 2019 نشان میدهد.
هر ثانیه ۱۱کاربر جدید آنلاین
همچنین این گزارش نشان میدهد که در یک سال گذشته 346 میلیون نفر برای نخستین بار آنلاین شدهاند که نشان از رشد سالانه 8.2 درصدی تعداد کاربران جهانی اینترنت دارد. این آمار نشان میدهد به طور متوسط برای نخستین بار از ژوئیه 2019 تاکنون هر ثانیه 11 کاربر جدید در جهان آنلاین شدهاند.
ازسوی دیگر هرچند محدودیتهای قرنطینه در برخی کشورهای جهان برداشته شده ولی گزارشها نشان میدهد بسیاری از رفتارهای دیجیتال جدید مردم تغییر نکرده است و به طور میانگین هر کاربر روزانه 6 ساعت و 42 دقیقه از اینترنت بهره میگیرد. بیش از 40 درصد کاربران اینترنت هم زمان بیشتری را در شبکههای اجتماعی میگذرانند که این رقم در برخی کشورها مثل فیلیپین به 60 درصد میرسد.
کاربران شبکههای اجتماعی به طور متوسط 2 ساعت و 20 دقیقه از زمان آنلاین بودن خود را در شبکههای اجتماعی حضور دارند. 4 نفر از هر 10کاربر اینترنت هنوز زمان بیشتری را در شبکههای اجتماعی میگذرانند و یکی از هر 7 کاربر هنوز هم چون دوران قرنطینه به تولید و آپلود محتواهای ویدئویی میپردازند.
طبق این گزارش، بیش از4.5 میلیارد نفر کاربر اینترنت هستند و از هر 10 کاربر اینترنت همچنان 7 نفر نسبت به قبل از دوران کرونا زمان بیشتری را در گوشی هوشمند خود سپری میکنند(70درصد) و حدود نیمی از کاربران(47 درصد) هم زمان بیشتری به لپ تاپ خود چسبیدهاند. 33 درصد کاربران نسبت به قبل از کرونا همچنان زمان بیشتری را در کامپیوترهای شخصی خود سپری میکنند و این رقم برای تبلت به 23 درصد و برای تلویزیونهای هوشمند به 32 درصد میرسد.
در کنسولهای بازی همچنان شاهد افزایش 18 درصدی زمان استفاده کاربران هستیم و این رقم برای اسپیکرهای هوشمند به 14درصد و برای ساعتهای هوشمند هم به 9.1 درصد تعداد کاربران میرسد.
گوشیهای هوشمند محبوب کاربران
تحقیقات کمپانی اریکسون هم نشان میدهد تعداد کاربران شبکههای اجتماعی که از طریق تلفن هوشمند به این پلتفرمها دسترسی پیدا میکنند، 3.91 میلیارد نفر است پس 99 درصد کاربران از گوشیهای هوشمند برای سر زدن به پلتفرمهای محبوبشان استفاده میکنند که این موضوع در دوران کرونا نمود ویژهای داشت.
از هر 10 کاربر تلفن همراه بیش از 8 کاربر عنوان کردند تکنولوژی به آنها کمک کرد تا دوران قرنطینه را راحتتر بگذرانند و 74 درصد عنوان کردند موفق به برقراری تماس با خانواده و دوستان خود شدهاند.
تحصیل دانشآموزان و دانشجویان، بهبود کیفیت زندگی سالمندان، خرید آنلاین و... همگی از مزیتهای زندگی دیجیتال امروز بوده است. بنابراین با اینکه بسیاری نگران استفاده زیاد کاربران از اینترنت و حضور در فضای مجازی هستند اما کرونا یک بار دیگر یادآوری کرد که تکنولوژی پدیده ای در جهت رفاه مردم است فقط باید از آن به درستی استفاده کرد.
اگر از اپلیکیشنهای ویدئوکنفرانس بخواهیم یاد کنیم هم باید گفت روزانه 300 میلیون نفر از زوم برای حضور در کنفرانسها و نشستهای کاری خود بهره گرفتند که این رقم برای Google Meet به روزانه 100میلیون نفر، برای مایکروسافت تیمز به روزانه 75میلیون نفر، برای اسکایپ به روزانه 40 میلیون نفر و برای Cisco Webex به ماهانه 500 میلیون نفر رسید.