کد خبر: ۶۷۰۷
تاریخ انتشار : ۲۶ تير ۱۳۸۴ - ۱۵:۴۹

حقوق بشر در افغانستان

آفتاب‌‌نیوز :

شريف بسيوني آخرين مامور سازمان ملل در افغانستان مي گويد علت اين امر فشاري است که از طرف آمريکا وارد آمده است. 

مقامات آمريکا مي گويند وضع حقوق بشر در افغانستان بهبود يافته است؛ اما آيا درواقع چنين است؟ 

کشاورزاني که در زمين هاي مزروعي شهر قديمي بلخ زادگاه شاعر نامي مولانا به کشاورزي مشغولند عموما معتقدند وضع حقوق بشر اکنون بهتر شده است. 

يک زارع سالخورده افغان در اين منطقه از اين بابت ابراز رضايت کرد و گفت: "خدا را شکر که جامعه جهاني درافعانستان حضور پيدا کرد؛ چون افغانستان مثل خانه دزدان شده بود و فرماندهان محلي هميشه برسر زمين با هم جنگ داشتند و يکديگر و مردم را مي کشتند، گرگاني درجامه گوسفندان بودند که به گله حمله مي بردند و گوسفندان را مي دريدند اما خدا را شکر حال وضع بهتر شده است." 

ماليات هاي غير قانوني
کشاورزان درحال حاضر ازفرماندهان محلي شکايتي ندارند اما مي گويند که رئيس پليس محل يک قسمت از کشت خشخاش آنها را براي دادن اجازه ادامه کشت خشخاش براي خود برداشته است. 

يکي از اين زارعان گفت: "پليس محل مردم را جمع کرد و به آنها گفت که هرخانوار بايد يک کيلو شيره خشخاش را در اختيار پليس قراردهد." 

مير حمزه رئيس پليس محل که يکي از فرماندهان جناح جمعيت اسلامي است و تحت فرماندهي ولايتي استاد محمد عطا نور، والي بلخ خدمت مي کند اين اتهامات را رد کرد.
ميرحمزه که زير سايه يک درخت تنومند خارج از مقر پليس نشسته بود گفت که نه او و نه هيچيک از افراد تحت فرماندهي اش ماليات غير قانوني از مردم نمي گيرند و افزود که اگر فرماندهان ديگر هنوز از مردم پول مي گيرند به خاطر اين است که مردم داوطلبانه به اين کار دست مي زنند چون آن ها را بزرگان و ريش سفيدان جامعه خود بشمار مي آورند. 

شبه نظاميان پيشين
در شمال و اکثر ديگر نقاط افغانستان بسياري از فرمانداران محلي و ولايتي پليس و افسران اطلاعاتي قبلا فرماندهان جناح هاي مختلفي بوده اند که براي سرنگوني طالبان در اواخر سال 2001 در جبهه اي واحد به آمريکا کمک مي کردند.
از آن زمان تا کنون سياستي که مورد حمايت آمريکا ، بريتانيا و سازمان ملل متحد قراردارد همواره بر اين اصل استواربوده است که اعمال غير قانوني اين جناح ها در گذشته ناديده گرفته شود و به جاي آن با شرکت دادن رهبران اين جناح ها در روند سياسي و خلع سلاح افراد تحت کنترل آنها از بروز برخوردهاي خشونت آميز در آينده جلوگيري بعمل آيد. 

مطمئنا شمال افغانستان اکنون ازثبات بيشتري برخورداراست.
به گفته سيد اصغر، رئيس امور حقوق بشر در نيروي پليس ولايتي، موقعيت شمال اکنون بسيار رضايت بخش است زيرا فرماندها ن ديگر بطور مستقيم حق مردم را پايمال نمي کنند، قتل و تجاوز جنسي روي نمي دهد و حتي ازدواج هاي اجباري که توسط فرماندها ن انجام مي گرفت اکنون کمتر شده است.
سيد اصغر افزود: "اين روزها آن چه که اين فرماندهان مي توانند انجام دهند استفاده از سمت دولتي خود براي کشت خشخاش و قاچاق مواد مخدر است. آنها هنوز اسلحه در اختيار دارند و نفوذ گذشته خود را برمردم حفظ کرده اند و اين موضوع مشکلاتي را به ويژه بواسطه ضبط غير قانوني زمين به وجود مي آورد." 

سيد اصغر در ادامه مي گويد که خلع سلاح جناح ها اگرچه توام با نکات ضعفي بوده است و هم چنين حضور نيروهاي خارجي و اصلاحاتي که به تدريج در دولت مرکزي انجام گرفته است به برقراري ثبات کمک کرده است. 

روند عادلانه
سيد اصغر هم چنين به شرکت جناح ها در روند سياسي افغانستان اشاره کرد و گفت که دمکراسي به صورت يکي از را ه هاي پيشرفت در افغانستان در آمده است .
فوزيه ورک زي يکي از نامزدهاي مستقل انتخابات پارلماني ماه سپتامبر روند دمکراسي در افغانستان را درکل عادلانه تو صيف مي کند اما گفت که نشانه هايي از تلاش جناح ها براي نفوذ بر نامزدهاي انتخاباتي به چشم مي خورد.
او گفت: "يک نفر کاغذي را براي امضاء بدست من داد که براي قبول اصول يک گروه و تعهد من به آن بود اما من يک کانديداي مستقل هستم و به همين دليل از امضاي آن خودداري کردم."
فوزيه ورک زي حاضر نشد نام گروهي را که مي خواست به او باج بدهد افشا کند و گفت که براي يک کانديداي مستقل مقابله با جناح ها کار مشکلي است: "مشکل در اين است که مردم چه به طور مستقيم چه غير مستقيم تحت تاثير کساني قرار مي گيرند که در گذشته مسلح بوده اند و حال مي خواهند ازنفوذ خود براي راي يافتن به پارلمان استفاده کنند."
در دوران برگزاري انتخابات رياست حمهوري اتهامات زيادي درمورد آزار مردم و تقلب ازطرف تمام کانديداهاي اصلي مطرح شد. 

دربلخ نيز کشاورزان به اتهامات مشابه اي اشاره کردند و گفتند که براي راي دادن به يونس قانوني يکي از نامزدهاي رياست جمهوري دستوراتي را دريافت کرده بودند.
يونس قانوني يکي از اعضاي جناح جميعت و از نزديکان به استاد عطاست. 

يک نفر از بلخ در اين مورد اظهار داشت که برخلاف اين دستورات او راي خود را به نفع حامد کرزي به صندوق ريخت اين شخص اذعان داشت که راي گيري براي انتخابات پارلماني احتمالا توام با مشکلات بيشتري از اين بابت خواهد بود و افزود: "من مطمئن هستم که روزي فرا خواهد رسيد که ما براي راي دادن به شخص مورد نظر آنها مورد تهديد قرار خواهيم گرفت و شايد هم که آن ها نگذارند که يک فرد خوب نامزد شود."

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین