در آمریکا معاون رئیس جمهوری مقامی است که میتواند تاثیر مشورتی جدی بر رئیس جمهوری و در نتیجه در شکلگیری سیاستهای داخلی و خارجی داشته باشد و با توجه به گرایشهای صهیونیستی هریس، به نظر میرسد سیاست خارجی بایدن در تامین منافع رژیم صهیونیستی قابل توجه باشد.
سال ۲۰۱۶ زمانی که بایدن خودش معاون رئیس جمهوری بود، در نشستی در اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا درباره اهمیت معاون رئیس جمهوری گفته بود: "اکنون کار به عنوان رئیس جمهوری آنقدر پیچیده است که شما واقعا به شخصی احتیاج دارید که بتوانید به قضاوت او در موقعیتهای حساس اعتماد کنید".
به گفته بایدن آن شخص باید " دانش و تجربه واقعی " داشته باشد و "بتواند بخش قابل توجهی از مسائلی که برای دولت و رئیس جمهوری پیش میآید را حل وفصل کند."
مایک پنس
نفوذ معاون رئیس جمهوری در مسایل امنیت ملی هم به ویژه پس از واقعه ۱۱ سپتامبر که آمریکاییها روز گذشته، سالروز آن را به یاد قربانیان ۱۱ سپتامبر گرامی داشتند، افزایش چشمگیری یافت.
در این خصوص نشریه آمریکایی پولتیکو مینویسد نام و نقش دیک چنی در دوران ریاست جمهوری بوش پسر مثال گویایی است.
دیک چنی علاوه بر دیدارهای خصوصی مکرر با بوش، به طور معمول در جلسات رئیس جمهوری شرکت میکرد، میان مدیران شورای امنیت ملی جایگاه ویژهای داشت و صدای او از طریق تعدادی از کارمندان با نفوذ او در رده های پایین تر بازتاب زیادی داشت.
این روش به دفتر معاون رئیس جمهوری اجازه میداد، اغلب در ارتباط با وزارت دفاع بر روند تصمیم گیریهای شورای امنیت ملی تسلط داشته باشد.
همچون چنی در دوران بوش، پنس در دوره ترامپ از همان ابتدا تاثیر قابل توجهی در دولت داشته و رهبری گروهی از افراد که ترامپ آنها را در سمتهای حساس دولت منصوب کرده است، برعهده دارد.
پنس همچنان به عنوان یکی از قدرتمندترین و با اطلاع ترین اعضای دولت، به خصوص در مورد مسائل سیاست خارجی، مورد توجه است.
معاون رئیس جمهوری اغلب نقشی اساسی در اطمینان بخشیدن به متحدان ایالات متحده ایفا کرده است که گاه با انتقادات تند رئیس جمهوری دچار شبهه و دلخوری شدهاند. در این رابطه، پنس در ماههای ابتدایی کارش به آسیا ، اروپا و آمریکای لاتین سفر کرد تا روابط خود را با متحدان و شرکای مهم ایالات متحده تقویت کند.
هم زمان، پنس در مقام انتقاد از دشمنان ایالات متحده، ظهور و بروز زیادی داشته است. سخنرانی او درباره چین در اواخر سال ۲۰۱۸ که بسیاری از کارشناسان آن را کیفرخواست بزرگی علیه پکن دانستند، نمونه بارز آن است.
پنس همچنین منتقد اصلی دولت و رئیس جمهوری ونزوئلا بوده و در پیشبرد سیاستهای یکجانبهگرایانه دولت ترامپ در آنجا، از جمله به رسمیت شناختن خوان گوآیدو رهبر مخالفان مادورو بسیار تأثیرگذار بوده است. در فوریه ۲۰۲۰ ، ترامپ او را به ریاست یک گروه ویژه در کاخ سفید برای مقابله با بیماری همه گیر کرونا منصوب کرد.
اظهارات معاون دونالد ترامپ در مساله خاورمیانه، برجام، ایران، ترور سردار شهید قاسم سلیمانی، سوریه و یمن هم با آنچه که از سوی رئیس جمهوری فعلی آمریکا مطرح میشود، تطابق کامل دارد.
کامالا هریس
از منظر برجام و تحولات خاورمیانه، انتخاب کامالا هریس از این جهت برجسته است که وی روابط نزدیکی با محافل صهیونیست داشته است و بر ادامه سیاست پشتیبانی از اشغالگری آن رژیم تاکید دارد.
هریس به تارنمای اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا گفته است به عنوان معاون رئیس جمهوری "با تاکید بر تعهد آمریکا به امنیت و پیشرفت اسرائیل همزمان برای بازسازی روابط از بین رفته بین ایالات متحده و فلسطینیان تلاش میکند."
وی گفته است اگرچه اسرائیل همچنان "یک متحد و یک دوست مهم است و امنیت آن از اولویت اصلی برخوردار است" او از حامیان راه حل به اصطلاح صلح است.
هفته گذشته وی در نشست مجازی جمع آوری کمکهای مالی رای دهندگان جامعه یهودیان آمریکا گفت بایدن به صراحت اعلام کرده حمایت از امنیت اسرائیل را به تصمیمات سیاسی اتخاذ شده از سوی این رژیم، گره نمیزند.
این سناتور کالیفرنیایی در ادامه بر حمایت بی دریغ بایدن از اسرائیل تاکید کرد و نقش بایدن را در تامین حمایتهای نظامی اسرائیل زمانی که معاون «باراک اوباما» رئیس جمهوری پیشین آمریکا بود، یادآور شد.
در خصوص ایران و برجام، هریس خروج از برجام را کاری "فراتر از بی مسئولیتی" ترامپ نامیده است. او مدعی شده اگر ایران به تعهدات کامل و قابل تایید برجامی بازگردد، از برجام حمایت خواهد کرد.
در عین حال وی اعلام کرده که مخالف حضور ایران در منطقه و تحقیقات موشکی بالستیک ایران خواهد بود.
در خصوص عربستان، مواضع هریس درباره قتل جمال خاشقچی روزنامه نگار منتقد آل سعود و جنگ رژیم سعودی علیه یمن، مورد توجه است.
پس از قتل روزنامه نگار مخالف آل سعود، هریس به قطعنامه تعلیق فروش جنگافزار به عربستان سعودی رای داد.
هریس همچنین به پایان دادن حمایت ایالات متحده از مداخله نظامی به رهبری عربستان سعودی در یمن رای داده که یکی از بدترین بحرانهای انسانی جهان را ایجاد کرده است.
سناتور کالیفرنیا وعده داده که دولت بایدن به پشتیبانی ایالات متحده از جنگ عربستان در یمن پایان خواهد داد.
در محافل سیاسی آمریکا هریس اینگونه شناخته میشود که خواستار به اصطلاح "رعایت حقوق بشر و ترویج ارزشهای دموکراتیک در سراسر جهان" است.
به نوشته نیویورک تایمز آنچه که «عقب راندن رژیمهای استبدادی از جمله روسیه، چین، سوریه و عربستان سعودی» نامیده است، اولویت سیاست خارجی هریس خواهد بود.
در این راستا هریس در سنا، از مخالفان چین در هنگ کنگ حمایت کرده و از جمله به تحریم افراد و نهادهای متهم به نقض حقوق بشر در این مستعمره سابق انگلیس، رای داده است.
وی همچنین با ادعای حمایت از حقوق مسلمانان اویغور، به تحریم مقامات و شرکتهای چینی رای داده است.
به نوشته نیویورک تایمز، هریس همچنین علیه روسیه موضع گیری کرده و حمایت قاطع خود را از دولت اوکراین ابراز داشته است، دولتی که هنوز در جدال با جداییطلبان مورد حمایت مسکو در شرق این کشور است.
او همچنین قول داده است "در صورت انتخاب به عنوان معاون رئیس جمهوری" به طور مداوم در دفاع از ارزشهای دموکراتیک، حقوق بشر و قانون بینالمللی در برابر پوتین بایستد.
در مجموع، تحلیلگران بر این باورند که هریس دیدگاههای مداخلهجویانه و طرفدار صهیونیسم را که در حزب دموکرات نهادینه شده، نمایندگی میکند و از این منظر، مداخلهگری و زور گویی دوران ترامپ با رنگ و لعاب دموکراسیخواهی و حقوق بشر در دوران ریاست جمهوری بایدن نیز پیگیری خواهد شد.