آفتاب: روزنامه «اعتماد» در شماره روز چهارشنبه 30 آبانماه خود گزارشی تحلیلی دارد با عنوان « نقش جدید برای مردان قدیم» که در آن به «افزایش نقش ویژه هاشمی رفسنجانی و سیدمحمد خاتمی و نهادهایی چون شورای راهبردی سیاست خارجی و مرکز تحقیقات استراتژیک در سیاست خارجی و پرونده هستهای» پرداخته است.
نویسنده در گزارش خود آورده است: ورود سید محمدخاتمی رئیس جمهور سابق به مباحث هستهای به فاصله کمی از اظهارات هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام به گمانه زنیها درباره ورود مردان قدیم به سیاستگذاریهای هستهای افزوده است. این گمانه زنیها بر انتشار اخباری مبتنی است که از مردان با تجربه سیاسی درخواست شده است در حوزههای حساس سیاست خارجی از جمله پرونده هستهای نقش بیشتری ایفا کنند.
روزنامه اعتماد سپس به فضای کنونی پرونده هستهای ایران اشاره میکند و مینویسد: در شرایطی که ایران بعد از انتشار گزارش نسبتاً مثبت محمد البرادعی اکنون در انتظار نشست 1+5 است اما این مانع از آن نشده است تا به تحرکات تیم سابق هستهای افزوده نشود.نگاهی به چهرههایی که طی ده روز اخیر در همایشهای دوگانهای که از سوی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام و مرکز بینالمللی گفت وگوی تمدنها برگزار شده از تحولات جدید خبر می دهد. تحولاتی که آغازگر ورود جدی و تاثیرگذار مردان جدید اما کهنهکار و باسابقه به بحث سیاست خارجی به ویژه درباره پرونده به حساب میآید.
این گزارش توضیح میدهد: در اولین مرحله هاشمی رفسنجانی در کنار مردانی چون حسن روحانی و سیدحسین موسویان به همراه جمعی از کارشناسان و استادان دانشگاهی در مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام حاضر شد و به صراحت درباره شرایط خارجی کشور و نقصان اطلاعاتی ایران از اهداف پنهانی امریکا در منطقه پرآشوب خاورمیانه سخن به میان آورد، از این رو تذکر داد با ناشیگری و به دلیل فقدان اطلاعات از کنار این تحولات که میتواند خطرات جدی را در پی داشته باشد، نگذریم. به فاصله چند روز از این اظهارات سیدمحمد خاتمی هم در کنار مردان سیاست خارجی اش از جمله کمال خرازی در سمینار اندیشمندان ایرانی - مصری حاضر شد و برای اولین بار از پرونده هستهای سخن به میان آورد. سخنانی که شباهت زیادی به ادبیات هاشمی رفسنجانی داشت و از آن مهمتر خاتمی هم برای اولین بار دیپلماتهای دولت 8 ساله اش را کنار خود قرار داده بود، دقیقاً به همان نحوی که هاشمی رفسنجانی از مردان دیپلماسی چون حسن روحانی و حسین موسویان استفاده کرده بود. خاتمی در حاشیه این همایش در عین حال که به تعقل در تصمیم گیریهای سیاست خارجی توصیه میکرد در همان حال از تندروی غربیها در پرونده هستهای ایران انتقاد کرد و خواستار تعدیل رفتارها شد.
اعتماد میافزاید: اگرچه این برای اولین بار نیست که هاشمی رفسنجانی از جایگاه سیاسیای که دارد به اظهارنظر درباره مسائل مختلف کشور از جمله سیاست خارجی و پرونده هستهای میپردازد اما شرایطی که بعد از رفتن علی لاریجانی از مقام دبیری شورایعالی امنیت به وجود آمده است، زمینهساز تحولات یکسانسازی در درون تیم هستهای دولت و در عین حال فراهم شدن شرایط برای حضور جدی، موثر و مورد تایید مردان سابق هستهای برای ایفای نقش جدیتر شده است. چرا که تاکنون برخی از نزدیکان لاریجانی در شورایعالی امنیت ملی از کار برکنار یا در حال برکناری هستند و همزمان برخی از نزدیکان احمدینژاد جای آنان را پر کردهاند. تحولات یادشده منجر به آن شده است تا کانون رایزنیهای هستهای از شورایعالی امنیت رخت بربندد و به مراکز و کانونهای دیگر منتقل شود.
اعتماد با طرح این تحلیل که «این تصمیم در پی آن گرفته شده که محمود احمدینژاد به تیم دیپلماسی خود دستور داده بر همان سیاستهای قبلی تاکید کنند»، مینویسد: قرار است سولانا تا چند روز دیگر گزارش خود را درباره مذاکرات هستهای با ایران به گروه 1+5 ارائه کند. گروه 1+5 هم با استناد به گزارش سولانا و گزارش البرادعی که پیشتر ارائه شده است، به مذاکره با یکدیگر میپردازند تا درباره چگونگی برخورد با ایران به نتیجه برسند.
این گزارش میافزاید: ظاهراً قرار است مردان جدید هستهای که تا حدودی متفاوت از تیم هستهای دولت فکر میکنند به فکر یافتن راه حلی باشند تا ایران از این مرحله عبور کند و با استفاده از جنبههای مثبت گزارش البرادعی احتمال صدور قطعنامه سوم را به حداقل برسانند. در این راستا مردان جدید هستهای در قالب کارگروههای ویژه در نهادهایی چون مرکز تحقیقات استراتژیک و شورای راهبردی سیاست خارجی پیشنهادهای خود را ارائه میکنند.