سرویس بین الملل- خبرگزاری "رویترز" درباره احتمال نرمتر شدن موضع عربستان سعودی در قبال رژیم اسرائیل به دنبال توافق اخیر بحرین و امارات با آن رژیم مینویسد: "زمانی که یکی از مفتیهای سعودی در ماه جاری از مسلمانان خواست تا از ابراز احساسات آتشین نسبت به یهودیان خودداری ورزند، این نشانهای از تغییر موضع از سوی کسانی بود که در گذشته برای فلسطینیان اشک میریختند.
به گزارش آفتابنیوز؛ رویترز افزوده است: "عبدالرحمن السدیس" از مفتیهای نزدیک به دربار سعودی است و این اظهارات را اخیرا بیان کرد. این در حالی است که او پیشتر در وعظهای خود خواستار پیروزی فلسطینیان بر "متجاوزان یهودی" شده بود و میگفت که در دوران صدر اسلام نیز پیامبر از یهودیان خواستند به اسلام بگروند تا با آنان درست رفتار شود.
اکنون چالش عمده پیش روی عربستان آن است که افکار عمومی چه واکنشی از خود نسبت به موضوع توافق با اسرائیل نشان میدهد؛ موضوعی که سالها برای مسلمانان حساسیتبرانگیز بوده است. توافق اخیر اسرائیل با بحرین و امارات در واقع کودتایی از سوی ترامپ رئیس جمهوری امریکا بود تا خود را به عنوان منادی صلح معرفی کند.
رویترز می نویسد: برد بزرگتر برای اسرائیل زمانی حاصل خواهد شد که با عربستان توافق کند؛ کشوری که اماکن مقدس مسلمانان در آنجا واقع شده است. توافق اخیر امارات و بحرین با اسرائیل به ریاض اجازه میدهد تا واکنش افکار عمومی را محک بزند. با این حال، توافق رسمی با اسرائیل قمار بزرگی برای سعودیها خواهد بود".
"بسیاری از سعودیها از توافق امارات و بحرین با اسرائیل راضی نیستند. "علی السلیمان" شهروند سعودی در فروشگاهی در ریاض به خبرنگار "رویترز" میگوید واکنش کشورهای عربی به توافق اخیر به گونهای بود که دیگر نمیتوانند بگویند اسرائیل اراضی فلسطینیان را اشغال کرده است".
این خبرگزاری در ادامه میافزاید: "محمد بن سلمان" ولیعهد عربستان گفته بود که میخواهد اسرائیل با دیگر ملتهای منطقه در آرامش زندگی کند. اکنون ترس مشترک او و اسرائیل از ایران آنان را به یکدیگر نزدیکتر ساخته است. در ماه رمضان سریالی جنجالی در کانال "ام بی سی" نزدیک به سعودیها پخش شد که دید مثبتی نسبت به یهودیان نشان میداد. برخی کارشناسان معتقدند سریالهای اینچنینی پیام سیاسی دارند و حاکی از تغییر گفتمان عمومی درباره اسرائیل هستند. اوایل سال جاری نیز "محمد العیسی" وزیر سابق سعودی و دبیرکل اتحادیه جهانی مسلمانان از اردوگاه آشوویتس بازدید کرد و خواستار جهانی عاری از یهودستیزی و اسلامهراسی شد.
به نظر میرسد "محمد بن سلمان" با استفاده از علما و چهرههای نزدیک به دولت میخواهد زمینهسازی لازم را برای پذیرش توافق با اسرائیل نزد افکار عمومی عربستان انجام دهد. با این حال، در آن صورت جایگاه عربستان به عنوان رهبر جهان مسلمان زیر سوال خواهد رفت. به نظر میرسد تا زمان در قدرت بودن "ملک سلمان" عادیسازی روابط با اسرائیل صورت نخواهد گرفت. در صورت عادیسازی روابط، ایران، قطر و ترکیه صلاحیت عربستان برای حفاظت از حرمین شریفین را زیر سوال خواهند برد".