همایون دارابی با بیان اینکه در بازار سرمایه صبوری و مطالعه نقش کلیدی در موفقیت دارد، افزود: ما دورههای کوتاهمدت و بلندمدت رکود و رشد را در بازار تجربه کردهایم و در ورای این تحولات چیزی که موفقیت را رقم میزند صبوری و پرهیز از هیجان و مطالعه دقیق وضعیت شرکتها است.
وی افزود: حقوقیها همیشه باید در بازار منفی خریدار و در بازار مثبت فروشنده باشند؛ یعنی، چون قصد دارند تعداد بالای سهام را ارزان بخرند، نباید موقعیت اصلاح بازار را از دست بدهند و در بازار مثبت هم برای رشد بیشتر نباید فروش را زیاد به تاخیر اندازند.
دارابی ادامه داد: به سهامداران توصیه میکنم وقتی همه فروشنده هستند خریدار سهام باشید و وقتی همه خریدارند سهامتان را بفروشید. این البته برای معاملهگران کوتاهمدت است وگرنه به قول فیشر اگر سهام خوبی را انتخاب کنید شاید هیچ وقت زمان فروشش فرا نرسد.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه در مورد آینده رشد شاخص، باید به چند عامل توجه کنیم، گفت: یک بازار زمانی رشد یا افت پیدا میکند که تحت تاثیر چند دسته عوامل قرار گرفته باشد. نخستین دسته عوامل اقتصادی است به عبارت دیگر عواملی مثل رشد اقتصادی، تورم، تغییر تکنولوژیک و موارد دیگر میتواند باعث رشد بازار شود.
وی افزود: اگر سوال به این معنا است که آیا ما در درازمدت مثلا یکساله رشد شاخص خواهیم داشت، پاسخ مثبت است.
دارابی در ادامه اظهار کرد: مهمترین فاکتور برای تقویت بازار سهام همراهی و همدلی در داخل دولت است، اکنون بهترین ترکیب اقتصادی در وزارت اقتصاد، بانک مرکزی و همچنین سازمان بورس وجود دارد.
وی درباره تصمیمات ۱۵روز اخیر سازمان بورس و دولت گفت: حقیقتا شاید در سالهای اخیر بازار سرمایه هیچ وقت این سرعت در تصمیم و میزان مشورت میان سازمان و بازار را تجربه نکرده بود؛ کاملا هم هدف حمایت از بازار بود و در این مسیر حرکت شده است.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: تقویت و تثبیت بازار سهام نیاز به زمان دارد؛ چرا که بازار پیش از این، رشد سنگینی کرده بود و پس از آن اصلاح و مجموعهای از عوامل بیرونی، به بازار فشار وارد کرد تا نقدینگی فعال در بازار کاهش یابد که مهمترین عامل، همان نرخ بهره مخرب بود.
دارابی در پاسخ به این سوال که اجرای سیاستهای اصلاحی اخیر در زمینه قوانین بازار سهام، چقدر توانسته است در افزایش اعتماد به بازار موثر عمل کند، گفت: سیاستهای وزارت اقتصاد و سازمان بورس و اوراق بهادار، خوب و بجا بود، اما نیاز به زمان و البته حل مسایلی در سطح کلان دارد. البته خود سهامداران هم در سرمایهگذاری خود نباید عجله کنند و هیجان زده شوند.
وی افزود: بازار سرمایه عموما یک تاثیر روانی نامناسب بر تازهواردها میگذارد که فکر میکنند همه چیز همین است که روی تابلو قرار دارد؛ یعنی وقتی بازار بالا میرود فکر میکنند همیشه بالا میرود و وقتی پایین میآید فکر میکنند همیشه پایین میآید در حالی که این گونه نیست و در بازار سرمایه صبوری و مطالعه نقش مهمی در موفقیت دارد.