رشد قیمت دلار در فصل بهار آرام بود و قیمتها پلهپله بالا میرفتند. دلار در انتهای اسفندماه در محدوده ۱۶هزار و۱۰۰تومان قرار گرفته بود ولی در فصل بهار توانست خود را تا نرخ ۱۹هزار تومان بالا ببرد.
در تابستان سرعت رشد قیمت دلار بیشتر شد و این ارز توانست خود را تا سطح ۲۷هزار تومانی بالا ببرد. دلار در تمام طول تاریخ خود چنین سطح قیمتی را به چشم ندیده بود و در روزهای انتهایی شهریورماه در حال جابهجایی سقفهای قیمتی بود. به این ترتیب، دلار که در بهار حدود ۱۸درصد افزایش قیمت را به ثبت رسانده بود، در فصل تابستان بازدهی خود را به عدد ۴۳درصد رساند.
اتفاقات مهم در بازار ارز
اولین اتفاق مهم در تابستان سال ۹۹، ضرر سنگین خالیفروشان ارزی در اواخر تیرماه بود. روز بیست و هشت تیرماه، دلار طی یک روز هزار تومان افزایش یافت و به بهای ۲۵ هزار و ۱۰۰ تومان رسید. این افزایش در حالی رخ داد که بسیاری از معاملهگران انتظار افت قیمت دلار را داشتند و به همین واسطه در موقعیت فروش قرار گرفته بودند.
افزایش روز ۲۸ تیرماه موجب شد که بسیاری از معاملهگران فروشنده دچار ضرر سنگینی شوند و برای مدتی از بازار کنار بروند. دیگر اتفاق مهم تابستان که وضعیت بازار ارز و سکه را تحتتاثیر قرار داد، اعلام خبری توسط رئیسجمهور مبنی بر گشایش در اقتصاد ایران بود.
پیرامون این خبر جوسازی زیادی در بازارها صورت گرفت، بهطوریکه دلار طی یکروز ۲ هزار و ۱۰۰ تومان از ارزش خود را از دست داد. در حالیکه عدهای انتظار داشتند به واسطه این خبر دلار به زیر ۲۰ هزار تومان برود و سکه در زیر سطح ۱۰ میلیون تومانی قرار بگیرد، با این حال، خیلی زود مشخص شد که وعده گشایش اقتصادی قرار نیست بهزودی محقق شود، در نتیجه مسیر بازارها عوض شد و با شروع شهریورماه، سرعت رشد سکه و دلار تندتر شد.
بازارساز در ابتدا رشد قیمت دلار را به رسمیت نشناخت و سعی کرد با قیمتهای پایین اقدام به عرضه ارز توسط صرافیهای بانکی کند. با این حال این مساله نهتنها جلوی رشد قیمت دلار را نگرفت، بلکه موجب شد که صفهای طولانی در برابر صرافیهای بانکی شکل بگیرد. این صفها تنها زمانی در بازار جمع شدند که بازارساز حاضرشد قیمت صرافیهای بانکی را به بازار آزاد نزدیک کند. در روزهای انتهایی شهریوماه، دلار بیشتر تحتتاثیر اخبار سیاسی مربوط به فعالشدن مکانیزمماشه قرار گرفت و با جوسازی روانی بهسوی قیمتهای بالا حرکت کرد.