نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد همزمان با هفتاد و پنجمین سالگرد تأسیس این سازمان روز سه شنبه ۲۲ سپتامبر/یکم مهر آغاز به کار کرد.
در آغاز این نشست که قرار است از امروز به مدت یک هفته تا سه شنبه ۲۹ سپتامبر/۸ مهر (به استثنای یکشنبه و دوشنبه) ادامه یابد، ابتدا آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل سخنرانی کرد. قرار است رهبران ۱۹۳ کشور عضو سازمان ملل به صورت آنلاین در مجمع عمومی امسال سخنرانی کنند.
گوترش در سخنرانی افتتاحیه خود با اشاره به رقابت جاری میان دو ابرقدرت اقتصادی جهان یعنی چین و آمریکا و محکوم کردن این تنش، جهان را به پرهیز از جنگ سردی جدید فراخواند و گفت: «با وجود بیماری همهگیر کرونا، دنیا به آتشبسی نیاز دارد تا تنشهای روزافزون را خاموش کرده و از بروز یک جنگ سرد جدید جلوگیری کند.»
حمله شدید ترامپ به چین
با وجود توصیه گوترش، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در سخنرانی خود به شدت به چین حمله کرد و این کشور را در مورد شیوع ویروس کرونا که او آن را «ویروس چینی» نامید، مسئول دانست. او کرونا را بزرگترین چالش دنیا پس از جنگ جهانی دوم خواند و از سازمان ملل خواست کشوری را باعث شیوع این بیماری در جهان شده، به «مسئولیتپذیری» وادار کند. وی همچنین چین را آلوده کردن گسترده محیط زیست در جهان متهم کرد.
ترامپ با یادآوری فعالیت دولتش در راستای احترام به حقوق بشر، از جمله در زمینه حقوق زنان و دگرباشان جنسی، وعده داد که کشورش به زودی واکسن کرونا را تهیه کرده و به شیوع کووید۱۹ پایان میدهد.
دونالد ترامپ همچنین خروج یکجانبه از برجام را دستاورد دولت خود خواند و بار دیگر از این توافق بینالمللی به عنوان «توافق بد هستهای» نام برد. او همچنین از توافقهای اخیر اسرائیل با امارات متحده عربی و بحرین دفاع کرد.
دفاع اردوغان از برجام
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل از توافق هستهای با ایران دفاع کرد و خواستار آن شد که اختلافهای جهانی بر سر برنامه هستهای ایران از طریق گفتگو و مذاکره حل شود.
اردوغان در پیام ویدیویی خود به مجمع عمومی سازمان ملل گفت: «ما با در نظر گرفتن قوانین بینالمللی و از طریق گفتگو و دیپلماسی از حل مسائل مربوط به برنامه هستهای ایران پشتیبانی میکنیم.»
وی افزود: «من مجدداً خواهش می كنم كه همه طرفها به مسئولیتهای خود در برجام مشترک عمل كنند، زیرا برجام نقشی جدی در امنیت منطقه و جهان دارد.»
رئیس جمهوری ترکیه در مورد تنش جاری در مدیترانه شرقی نیز خواستار «گفتگوی صادقانه» با طرفین شد.
رئیس جمهوری چین: واکسن برای همه
شیجین پینگ، رئیس جمهوری چین در سخنرانی مجازی خود در هفتاد و پنجمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل به گونهای به سخنان دونالد ترامپ واکنش نشان داد و گفت واکسن کرونا باید در دسترس همه مردم جهان قرار گیرد.
پوتین: به کارکنان سازمان ملل واکسن کرونا میزنیم
ولادیمیر پوتین، رئيس جمهوری روسیه بخش عمدهای از سخنرانی خود را به کرونا اختصاص داد. وی با اشاره به تهیه واکسن کرونا در روسیه گفت که کشورش حاضر است تا به کارکنان داوطلب سازمان ملل به صورت رایگان واکسن کرونا بزند. واکسنی که روسیه مدعی کشف آن است، «اسپوتنیک ۵» نام دارد.
روحانی: تحریم ایران نقض منشور ملل متحد است
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران در سخنرانی خود از تحریمهای جاری علیه ایران به شدت انتقاد کرد و آن را در تناقض با منشور سازمان ملل متحد خواند.
وی گفت: «ملت من به جای برخورداری از همکاری جهانی، با سختترین تحریمهای تاریخ مواجه است.»
وی از روسیه و چین به دلیل دوبار «نه» گفتن به پیشنهاد آمریکا برای بازگرداندن تحریمهای ایران در سازمان ملل، تشکر کرد.
روحانی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: «به دروغ ما را متهم به تلاش برای ساخت سلاح هستهای میکنند و تحریم میکنند، در حالی که جرم استفاده از سلاح هستهای در تاریخ بشریت را تنها به نام خود ثبت کردهاند.»
رئیس جمهوری ایران تاکید کرد که «ما به عنوان کهنترین دمکراسی در خاورمیانه به مردم سالاری خود میبالیم و آزادی داخلی را با دخالت خارجی سودا نخواهیم کرد...آمریکا نه میتواند مذاکره را بر ما تحمیل کند و نه جنگ را».