پیش از سوم نوامبر، میلیونها تن از مردم آمریکا، دل نگران از ابتلا به کووید-۱۹، از طریق پستی و حضور پیش از موعد در پای صندوقها در انتخابات شرکت کردهاند. به اعتقاد کارشناسان انتخاباتی، این احتمالا بدین معناست که نتایج ممکن است در شب انتخابات مشخص نشده و چند روز یا شاید چند هفته زمان ببرد.
بیشتر شعب اخذ رای از ساعت شش صبح به وقت محلی (۱۴:۳۰ به وقت تهران) کارشان را آغاز کرده و رایگیری تا ۹ شب به وقت شرق آمریکا ادامه دارد. در "ورمونت" اما رایدهندگان سحرخیز از ساعت پنج صبح به وقت محلی (۱۳:۳۰ به وقت تهران) اولین رای دهندگان آمریکایی هستند که در روز انتخابات به پای صندوقهای رای رفتهاند.
زمان آغاز به کار و پایان کار حوزههای اخذ رای در هر ایالت و در برخی موارد در هر شهر یا بخش متفاوت است. برخی از ایالتها به مردم اجازه میدهند تا بعد از بسته شدن حوزهها هم در صفها منتظر بمانند و رای بدهند، برخی ایالتها هم چنین اجازهای نمیدهند.
شمارش رسمی آراء از بعد از پایان زمان رایگیری آغاز میشود. برخی شبکههای خبری و تحلیلگران نظرسنجی، نتایجی را در شامگاه سوم نوامبر پیشبینی میکنند، با این حال نتایج مذکور تا زمانی که آرای پستی شمارش شوند، موقتی هستند.
رئیسجمهوری آمریکا از طریق یک سیستم دو مرحلهای انتخاب میشود. آمریکاییها به افرادی که در ایالتشان "انتخابکننده" نامیده میشوند و حامی نامزدی هستند که آنها میخواهند رئیسجمهور شود، رای میدهند. نام این فرایند الکترال کالج است.
هر چه تعداد افراد ساکن در یک ایالت بیشتر باشد، انتخابکنندگان بیشتری هم در آن ایالت وجود دارند. به عنوان نمونه، ایالت کالیفرنیا با ۳۸.۸ میلیون نفر جمعیت ۵۵ رای الکترال دارد، در حالی که ایالت دلاور با جمعیت ۹۳۶ هزار تن تنها سه حق رای دارد.
در حال حاضر ۵۳۸ انتخابکننده وجود دارند که به تعداد ۴۳۵ عضو مجلس نمایندگان آمریکا و ۱۰۰ عضو سنا به علاوه سه انتخابکننده دیگر از شهر واشنگتن دیسی (پایتخت) است. نامزدهایی با بیشترین انتخابکننده، تمام آرای الکترال آن ایالت را برای خودشان میکنند و هر نامزدی که بتواند اول به ۲۷۰ رای الکترال برسد، راهی کاخ سفید میشود.
در حالی که قانون اساسی آمریکا انتخابکنندگان را به پیروی از آرای مردمی ملزم نمیکند، بسیاری از ایالتهای آمریکا از آنها میخواهند تا پایبند باشند. ماه ژوئیه هم دیوان عالی آمریکا طی حکمی از انتخابکنندگان خواست تا پیرو آرای مردمی عمل کنند.
رئیسجمهوری و معاون رئیسجمهوری منتخب در ۲۰ ژانویه ۲۰۲۱ آغاز به کار میکنند. پیروزی در ایالتهای سرنوشتساز برای هر دو نامزد حیاتی است. آنها کلید پیروزی در انتخابات هستند. امسال کارولینای شمالی، فلوریدا، میشیگان، ویسکانسین و آریزونا همگی برای تعیین نتیجه انتخابات تعیینکننده هستند.
نبرد در راه کنگره
امروز سوم نوامبر، علاوه بر آنکه روز سرنوشتسازی در تعیین رهبر بعدی کاخ سفید است، روز انتخاب قانونگذاران در مجلس نمایندگان و سنای آمریکا هم به شمار میرود. این دو مجلس، کنگره آمریکا را تشکیل میدهند. جبهه دیگری که دموکراتها برای تصاحب آن خیز برداشتهاند، کنگره است.
در حال حاضر کنترل مجلس نمایندگان آمریکا با ۴۷ نماینده بیشتر در اختیار دموکراتهاست و سنا هم با ۵۳ نماینده در چنگ جمهوریخواهان قرار دارد. امروز تمام ۴۳۵ کرسی مجلس نمایندگان آمریکا و ۳۵ کرسی از سنا به رای گذاشته میشوند.
از مجموع ۳۵ کرسی سنا که به رای گذاشته شده است، ۲۳ کرسی متعلق به جمهوریخواهان و ۱۲ کرسی متعلق به دموکراتهاست. دموکراتها به سه یا چهار کرسی دیگر برای کسب اکثریت سنا نیاز دارند.
تعداد دقیق این کرسیها به این مساله بستگی دارد که چه کسی پیروز انتخابات ریاست جمهوری شود. چنانچه بایدن پیروز انتخابات ریاست جمهوری شود، معاون او خانم کامالا هریس، رئیس سنا میشود و میتواند در صورت تساوی قانونگذاران، رای را بشکند. پس اگر معاون رئیسجمهوری جدید دموکرات باشد، سه کرسی برای کسب اکثریت کفایت میکند، در غیر اینصورت به چهار کرسی نیاز است.
در مقابل، جمهوریخواهان هم برای تصاحب مجلس نمایندگان آمریکا به ۲۱ کرسی دیگر نیاز دارند. در حال حاضر، مجلس نمایندگان آمریکا با اکثریت ۲۳۲ مقابل ۱۹۷ نماینده در اختیار دموکراتها قرار دارد. اکثریت در این مجلس با ۲۱۸ کرسی به دست میآید.
برای دموکراتها حیاتی است که در کنار ریاست جمهوری، کنترل سنا را هم دوباره به دست بگیرند، چرا که در غیر اینصورت کار بایدن برای پیشبرد اموری از جمله اصلاح قوانین مهاجرتی و بهداشت و درمان سخت میشود.
دوباره برجام
دوباره بایدن
دوباره روحانی
راه ما آزادی است