کد خبر: ۶۸۶۱۲
تاریخ انتشار : ۰۲ دی ۱۳۸۶ - ۱۹:۵۷
لیلاز تحلیل کرد:

سیاسی شدن تورم و و عصای فرشته حامی سیندرلا!

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب:‌ یک کارشناس مسائل سیاسی-‌اقتصادی، سیاسی شدن مقوله تورم را محصول رفتارها و سیاست‌های دولت نهم دانست.

سعید لیلاز در گفت و گو با خبرنگار سیاسی آفتاب در خصوص اظهارات سخنگوی دولت درباره اینکه "اگر سیاست‌های دولت گذشته را دنبال می‌کردیم امروز تورم 100درصدی داشتیم" گفت:«یکی از دلایل این اظهارات این است که آقای الهام از علم اقتصاد چیزی نمی‌داند و با مفاهیم اقتصاد آشنا نیست.»

وی افزود:«در همین مصاحبه مسائل غیرواقعی عنوان شد. یکی از این مسائل این بود که عنوان شد نرخ تورم از 16 درصد به 6/13 رسید. در حالی که می‌دانیم نرخ تورم در پایین‌ترین سطح خود در سال 1385 رسیده بود که این اتفاق در ادامه سیاست‌های پولی و مالی دولت آقای خاتمی بود. امسال اما نرخ تورم نسبت به متوسط سال 1384 حداقل 7 درصد افزایش خواهد یافت. متاسفه در این زمینه آمارهای خلاف واقع فراوان است.»

این روزنامه‌نگار ادامه داد:«تورم در سال‌های 73 و 74 یک واقعیت عینی است. نباید در هر شرایطی انصاف را زیرپا گذاشت. این امر نیز تا حدود زیادی به دلیل اتخاذ سیاست‌های غلط بود. در ایران ریشه تورم کسری بودجه دولت است. دلیل این امر می‌تواند ناشی از آن باشد که هزینه‌های دولت بیشتر از درآمدهاست. تا پیش از افزایش قیمت جهانی نفت خام،‌دولت‌ها کسری بودجه خود را از بانک مرکزی استقراض می‌کردند. بعد از افزایش قیمت نفت و ایجاد ذخیره ارزی مازاد ارزی را می‌فروشند و تبدیل به ریال می کنند. هر دو دلیل در دولت نهم باعث افزایش تورم بوده است.»

لیلاز شرایط تحویل گرفتن دولت توسط آقای احمدی نژاد را با شرایط دوران اقای هاشمی غیرقابل مقایسه دانست و اضافه کرد: «اقتصاد ایران بعد از جنگ اقتصاد خرابی بود. بدون سرمایه انباشته. این وضع را مقایسه کنید با سال 84 که خزانه پر از پول و زیرساخت‌ها در وضعیت متوسط به بالا بود. هاشمی رفسنجانی در فقدان منابع و یا استقراض خارجی سازندگی را شروع کرد. دولت آقای هاشمی کسری بودجه و تورم ناشی از آن را در مسائل عمرانی هزینه می‌کرد که در حکم مالیات ملی بود. اما آقای احمدی نژاد و دولتش آن را در هزینه‌های جاری و برای بزرگ کردن بدنه دولت و خریدن رای گروه های خاص اجتماعی هزینه‌می کند. این دو با هم زمین تا آسمان فرق می‌کند.»

وی در ادامه خاطر نشان کرد:«دولت آقای احمدی نژاد تمام این تورم را که منجر به فقیر شدن میلیونها نفر در ایران شده صرف هزینه‌های جاری کرده است. امروز تصویب شده که 5/3 هزار میلیارد تومان را از محل بودجه عمرانی بردارند و در محل بودجه جاری هزینه کنند. تورم در سال 74 ،‌50 درصد و در سال 75 حدود 35 درصد بوده است که بخش بسیار بزرگی از آن ناشی از سیاست‌های اشتباه اقتصادی بوده است. اما هرگونه مقایسه وضعیت فعلی با سالهای نخست دهه 70 یک مغالطه بزرگ است؛ کشور بعد از جنگ تمامی زیرساخت‌های خود را از دست داده بود، زیربنایی در کشور نبود، نه راه و نه مخابرات بود و نه امکانات آموزشی و بهداشتی و دولت با دست خالی بازسازی را شروع کرد.»

این کارشناس در ادامه در خصوص دلایل سیاسی شدن بحث تورم گفت: «آقای احمدی نژاد از ابتدا نه علاقه و نه درک درستی به مباحث اقتصادی نداشت. بنابراین بحث تورم و مسائل کارشناسی اقتصاد را به میان توده مردم کشاند. از سوی دیگر جامعه امروز ما به شدت نسبت به تورم حساس شده است. فرق اساسی امروز با سال 1374 این است. توجه کنید که هر یک درصد افزایش نرخ تورم صدها هزار ایرانی را به زیر خط فقر می‌برد. آقای احمدی نژاد این را به یکی از ابزارهای خود تبدیل کرد. در انتخابات ریاست جمهوری سال 84 تنها دو کاندیدا شعارهای پوپولیستی سر ندادند. در آن شرایط سه گرایش عمده وجود داشت. گرایش توسعه اقتصادی که هاشمی نماینده آن بود. گرایش توسعه سیاسی که معین آن را نمایندگی می‌کرد و گفتمان عدالت اجتماعی که 5 کاندیدای دیگر مدافع آن بودند. بیشترین حجم شعارها را کروبی و بعد از آن احمدی نژاد سر دادند.»

لیلاز تاکید کرد:«سیاسی شدن مساله تورم محصول رفتار سیاسی و سیاست‌های اجتماعی آقای احمدی نژاد است. خود ایشان گفتمان تورم را به میان توده مردم کشاند و شعارهای تک نرخی شدن و گلستان می‌کنیم را سر داد و این به میان جامعه آمد و اولین انحراف در همان زمان اتفاق افتاد. وقتی ایشان به قدرت رسید و وارد کار اجرایی شد متوجه شد که آن عصای فرشته حامی سیندرلا در کار نیست. ما در این سالها به برهنه‌ترین شکل ممکن فضا را به سمت غلیظ‌ترین انوع ناتورآلیسم سوق داده‌ایم.»

این روزنامه‌نگار در پایان گفت:«این جناح شعارهای این چنینی اقتصادی داد و عدم توجه به این امر را به عنوان نقطه ضعف دولت خاتمی مطرح کرد و مدام گفت که باید به اقتصاد برسیم. حالا که این گفتمان غالب شده در اداره جامعه مانده‌اند.»



بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۰
ناشناس
|
-
|
۱۵:۰۹ - ۱۳۸۶/۱۰/۰۳
0
0
آقاي الهام از هيچ چيز هيچ نميداند حتي مدرك دكتراي حقوقش معلوم نيست چگونه گرفته باشد !! ولي به هر حال از نظر رييس جمهور آدم توانمندي است و حتي مي تواند مربي تيم ملي شود
ناشناس
|
-
|
۱۵:۱۰ - ۱۳۸۶/۱۰/۰۳
0
0
آقاي الهام از هيچ چيز هيچ نميداند حتي مدرك دكتراي حقوقش معلوم نيست چگونه گرفته باشد !! ولي به هر حال از نظر رييس جمهور آدم توانمندي است و حتي مي تواند مربي تيم ملي شود.........!
ناشناس
|
-
|
۱۶:۲۴ - ۱۳۸۶/۱۰/۰۳
0
0
من اساسا به كسي بدبين نيستم اما الهام را آدم فهيمي نمي دانم گرچه بذله گوي مذهبيست و هيمن خصوصيت وي ايشان را نزد احمدي نژادمحبوب كرده. الهام در مجلس ششم كه از سوي قوه قضاييه به عنوان نماينده پارلماني يانماينده تشخيص مصلحت خواست معرفي شود حتي قادر نبود راي 40-50 نفر هم فكران خود را در مجلس بگيرد و تنها دو سه نفر به او راي دادند. آقاي ليلاز درست مي گويد كه دوران سازندگي پس از جنگ شرايط ويژه اي بود و قابل قياس با الآن نيست. تمام حرف هاي دولت مردان نهم بر يك پايه ميچرخد وآنهم كشيدن پاي دولت هاي قبل به منابرشان است. گاهي چنان دفاع هاي سطحي حضرات ازدولت نهم و بويژه شخص احمدي نژاد مي بينم.كه نگران مي شوم. بگفته قاليباف دوره بت و بت پرستي شده امروز. بهر حال از نظرات آقاي ليلاز استفاده كرديم و از ايشان ممنونم.
ناشناس
|
-
|
۱۶:۴۷ - ۱۳۸۶/۱۰/۰۳
0
0
اقاي ليلا٫ ميگويدبخش بزرگي از تورم 50درصدي سال 74 وتورم 35درصدي سال 75 ناشي از سياستهاي اشتباه اقتصادي بوده است.در ان زمان اقاي احمدي نزاد ان اشتباهات را مرتكب نشد.
ايا اقاي ليلاز امارهاي مربوط به رشدهزينه هاي جاري دولت ان زمان را نديده اند؟
اقاي ليلاز ميگويد ريشه تورم كسري بودجه دولت است.اگر ايشان كارشناس اقتصادي بود ميدانست كه در ايران نيز مانند بسياري از كشورها تورم ريشه هاي مختلف دارد .كسري بودجه دولت در
بسياري از موارد ريشه اصلي تورم نيست.
ناشناس
|
-
|
۲۱:۵۶ - ۱۳۸۶/۱۰/۰۳
0
0
تمامي دانشگاههاي معتبر دنيا از نخبه گان اقتصادي ايران بهره مي برند. درحاليكه مداحان فقط حامي دولتمردان ما بوده و اقتصاد مملكت دستخوش آزمون و خطاي افراد غير متخصص ميباشد
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین