«تد کروز»، نماینده جمهوریخواه مجلس سنای آمریکا در سکوت خبری در تلاش است «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا را مجاب کند قبل از روی کار آمدن «جو بایدن»، رئیسجمهور منتخب آمریکا «برجام» و توافق جوی پاریس را به مجلس سنا ارائه کند.
پایگاه RealClearpolitics، به عنوان نخستین رسانه آمریکایی که این خبر را منتشر کرده نوشته هدف تد کروز این نیست که این دو توافق به تأیید و تصویب مجلس سنا برسند، بلکه او میخواهد آنها در این مجلس رد شوند.
کروز در نامهای به «دونالد ترامپ» و «مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا از آنها خواسته این دو توافق را قبل از پایان رسیدن دوران ریاستجمهوری ترامپ به سنا ارائه دهند.
او در این نامه از اقدام ترامپ در خروج یکجانبه از برجام تمجید کرده و نوشته است: «دولت شما با خروج از برجام و توافق جوی پاریس ما را در مسیر درست قرار داده است. این دستاورد بزرگی برای مردم آمریکا بود.»
وی در ادامه نوشته است: «تنها با ارائه این دو توافق به سنا است که این مجلس قادر خواهد بود در صورت تلاش دولت بعدی برای احیای آنها به نقش مشورتیاش در قانون اساسی عمل کند.»
پیش از این هم «تام کاتن»، نماینده جمهوریخواه مجلس سنای آمریکا گفته هر توافق جدید با ایران بدون تصویب در سنا دوام نخواهد آورد.
کاتن که از زمان شروع مذاکرات هستهای با ایران از مخالفان توافق هستهای برجام بود و از خروج واشنگتن از این توافق هم حمایت کرد در مصاحبهای که چند هفته پیش با فاکسنیوز انجام داده ایران را به «نقض» مفاد این توافق متهم کرد.
کاتن طراح اصلی نامهای بود که در سال ۲۰۱۵ همزمان با جاری بودن مذاکرات هستهای خطاب به مقامهای ایران نوشته شده و در آن هشدار داده شده بود که هر توافق هستهای با ایران بعد از اتمام دوران ریاستجمهوری «باراک اوباما» معتبر نخواهد بود.
او در مصاحبه با فاکسنیوز درباره برجام گفت: «من گفتم که این توافق در صورتی که رئیسجمهور جمهوریخواه به ریاستجمهوری انتخاب شود دوام نخواهد آورد و همین اتفاق هم افتاد.»
او در ادامه گفت: «باز هم به مقامهای ایران یا هر شرکت غربی که میخواهند به سمت تجارت با ایران بروند میگویم: توافق جدیدی که به تأیید سنای آمریکا نرسد در درازمدت دوام نمیآورد.»
تام کاتن در بخش دیگری از اظهاراتش گفته هر توافق جدید با ایران باید شامل بندهای موشکی و گزینههای دیگر غیر از مسائل هستهای باشد.
تام کاتن در این مصاحبه هر گونه تلاش برای بازگشت به توافق هستهای برجام را «کوتهبینانه و خطرناک» توصیف کرد.
ایران و پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل (آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) به علاوه آلمان در تیرماه سال ۱۳۹۴ به توافقی دست یافتند که قرار بود در ازای ایجاد محدودیت در بخشهایی از فعالیتهای هستهای ایران، همه تحریمهای بینالمللی و یکجانبه مرتبط با برنامه هستهای ایران را رفع کند.
کارشکنیهای آمریکا در اجرای برجام از زمان روی کار آمدن «دونالد ترامپ» به عنوان رئیسجمهوری آمریکا شدت گرفت. او در اقدامی که نقض صریح بندهای توافق هستهای با ایران محسوب میشود، بارها تهدید کرد کشورش را از توافق خارج خواهد کرد و یا درباره تجارت با ایران به کشورهای اروپایی هشدار داد.
ترامپ سرانجام روز ۸ می سال ۲۰۱۷ (۱۸ اردیبهشتماه ۱۳۹۶) به طور یکجانبه آمریکا را از برجام خارج کرد و فرمانی را برای بازگرداندن تحریمها علیه ایران امضا کرد.
دولت آمریکا بعد از خروج از برجام علاوه بر تمدید تحریمها به سیاستهایی تحریکآمیز علیه ایران، از جمله ترور سردار قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روی آورده است.
ترامپ وعده داده بود با پیگیری این سیاستهای موسوم به «کارزار فشار حداکثری» ایران را به حضور پای میز مذاکره برای رسیدن به «توافقی بهتر» -به زعم او- مجاب خواهد کرد. او در تحقق این هدف ناکام ماند و این در حالی است که ۷ هفته به پایان حضورش در کاخ سفید باقی مانده است.