آفتابنیوز : آفتاب: واردات بیرویه کالاهای مصرفی و خصوصاً شکر در سال جاری باعث انتقاد بسیاری از کارشناسان اقتصادی به این امر شده است.
آیت الله هاشمی رفسنجانی نیز در خطبه های نماز عید قربان هفته گذشته به عملکرد رژیم شاهنشاهی در واردات بی رویه اشاره کرد و گفت: «یکی از علل نارضایی مردم از این رژیم، مشکلات اقتصادی ناشی از واردات بی رویه پس از افزایش قیمت نفت و جمع آوری ارز بود که وضع اقتصاد کشور را بدتر از گذشته کرد».
آیت الله هاشمی رفسنجانی افزود:« اگر بخواهیم با واردات، مسئله تورم و گرانی را حل کنیم، به طور قطع، نتیجه آن توقف یا کاهش تولید داخلی است».
وی تصریح کرد:« شاید با واردات بتوان یک سال این مسئله را حل کرد اما به موازات واردات، تولید داخلی کاهش می یابد و خطر به سال بعد منتقل می شود و وابستگی و خطرهای دیگر ناشی از آن پیش روی ما قرار می گیرد».
این در حالی است که محمود احمدی نژاد در گزارشی که چندی قبل در مورد عملکرد اقتصادی دولت خود ارائه کرد با بیان اینکه «برخی روزنامهها تيترهای غير واقعی میزنند» افزوده بود: «در يكی از اين روزنامهها نوشته شده بود دولت با واردات، توليد داخل را نابود كرده است، اما ما شكر وارد كرديم كه عمده آن صادر ومقداری هم در انبارها ذخيره شد، زيرا سال گذشته تهديداتی عليه ايران بود و بايد اين كار انجام میشد».
احمدینژاد در همین مصاحبه درباره موضوع واردات بیرويه شكر افزود: «در حالی كه دولت شكر وارداتی را به قيمت 300تومان خريداری كرد خرده فروشی آن 900تومان بود و برخی توليدكنندگان شكر وارداتی خريداری میكردند و در اين فضا به قيمت 560تومان به دولت میفروختند در همين حال برخی فرياد نابودی توليد داخل را سر داده بودند».
رئيسجمهور گفت: «وقتی در داخل كشور قيمتها به صورت بیرويه افزايش میيابد، تنها ابزار دولت واردات است، زيرا در بسياری از موارد ماليات بخشيده شده بود و عوارض صادرات نيز دريافت نمیشد، به همين دليل دولت بايد تعرفه را كاهش میداد تا تعادل ايجاد شود».
نمایندگان مجلس چه می گویند؟
ایرج ندیمی نائب رییس کمیسیون اقتصادی
ایرج ندیمی نائب رییس کمیسیون اقتصادی در پاسخ به این سوال که گفته میشود واردات کالاهای مصرفی در دولت نهم حتی بیش از دوره پیش از انقلاب بوده و در این بین واردات شکر نیز بسیار بالا بوده است، گفت: «در لیست اقلامی که قرار بود در صورت تصویب یک فوریت برداشت یک میلیارد و دویست میلیون دلار از حساب ذخیره ارزی وارد کشور شود موارد متعددی از جمله اقلام خوراکی و کالاهای اساسی نظیر روغن، شکر، برنج و .. وجود داشت که البته فوریت این لایحه در مجلس رأی نیاورد».
وی اظهار داشت: رییس جمهوری در مصاحبهای که با سیماداشتند اعلام کردند ما شکر را وارد کردیم ولی برای داخل وارد نکردیم. البته ایشان توضیح ندادند منظورشان از این جمله چیست. آیا صادرات مجدد بود؟ به کدام کشورها قرار است صادر شود؟ آیا صادرات با قیمت بالاتر یا صادرات بلاعوض بود؟
نماینده لاهیجان افزود: «بدون توضیح آقای رییس جمهور مشخص است که شکر برای مصرف بیش از یک سال و برای چند سال وارد کشور شده است که این امر انگیزه تولید را در کشور از بین خواهد برد».
نایب رییس کمیسیون اقتصادی تصریح کرد: «باید قبول کنیم یکی از علامتهایی که به تولید کننده داده میشود، واردات است؛ واردات چه به صورت قاچاق و چه به شکل بیرویه و چه در فصل غیرمناسب به تولید کننده ضرر میزند. مثلاً وقتی نیاز کشور به برنج 400 هزار تن است ولی 1 میلیون تن برنج وارد می شود، مشخص است که برای سالهای بعد نیز در نظر گرفته شده است؛ حال اگر زمان عرضه این کالا با زمان عرضه داخلی تولیدگر برابر باشد علامت نامناسبی خواهد بود».
ندیمی گفت: «کارخانجات مختلف به اندازه کافی در سالهای اخیر با مشکلات دست و پنجه نرم کرده اند و اگر چنین مشکلاتی نیز اضافه شود، عدم صیانت از وضعیت موجود اشتغال از یک سو و بیانگیزگی و ورشکستگی کارخانهدار از سوی دیگر و همچنین اقبال مصرف کننده به کالایی ارزان تر، معلوم نیست که چه نتایجی به بار خواهد آورد».
وی در پاسخ به این سوال که مجوز واردات بیرویه شکر، توسط چه کسی صادر شده، اظهار داشت:« ما هیچ واردات قانونی و یا گمرکی نداریم که بدون مجوز دولت باشد مگر اینکه واردات قاچاق باشد، قطعا دستگاههای ذیربط از این مساله آگاه هستند».
نماینده لاهیجان در پاسخ به این سوال که آیا مجلس بررسی کرده است که شهد شیرین شکر وارداتی به کام چه کسانی می رود، گفت: «همانطور که گفتم دولت باید مشخص کند که منظور رییس جمهور از اینکه ما شکر را برای داخل وارد نکردیم چه بوده تا مجلس بررسی کند».
حمیدرضا فولادگر عضو کمیسیون صنایع و معادن
حمیدرضا فولادگر عضو کمیسیون صنایع و معادن در پاسخ به این سوال که واردات کالاهای مصرفی در دولت نهم بیش از قبل از انقلاب بوده خصوصا واردات شکر گفت: «من این آمار را به این شکل قبول ندارم که واردات کالاهای مصرفی در دولت نهم حتی بیش از قبل از انقلاب بوده است».
وی اظهار داشت:« اما در مورد واردات شکر کمیسیون ما پیگیری کردیم بخشی از این واردات با مصوبه دولت، به دلیل احتمال تحریمهای سال گذشته و یک ذخیره استراتژیک بود و بخشی دیگر نیز به دلیل کمبود کارخانجات بود که این مجوز داده شده تا این کمبود جبران شود متاسفانه از این قسمت استفاده زیاد شده و مقداری واردات بیرویه انجام شد».
نماینده اصفهان افزود:« این مساله مورد اعتراض همه قرار گرفت و جلسات متعددی هم در کمیسیون برای این مساله گذاشتیم که نتیجه این جلسات این گونه شد که دولت نظارتش را بیشتر کرد و الان بر این مساله مسلط شده است».
فولادگر در پاسخ به این که در هر صورت مجوز همۀ این واردات را دولت داده است، گفت: «بخش استراتژیک را که بله دولت مجوز داد. بخشی هم که برای کمبود کارخانجات بود دولت مجوز داد ولی عدهای بسیاری به دلیل مجوزهایی که داشتند به وارد کردن بیرویه این کالا پرداختند».
وی در پاسخ به این سوال که مجلس بررسی نکرده که این واردات توسط چه کسانی بوده است، اظهار داشت:« نمیدانم حجم این واردات چقدر بوده است البته ظاهرا بررسی شده چه کسانی بودند چون گروههایی بدون مجوز و گروهی با مجوز بیرویه وارد کردند که من اطلاع ندارم چه کسانی بودند».
عضو کمیسیون صنایع و معادن افزود: «البته یک بخشی از این واردات برای این بوده که به کشورهای دیگر صادر شود».
فولادگر در پاسخ به این سوال که مجلس برای توقف این واردات بیرویه اقدامی نکرده است، گفت: «چرا مجلس جلسات متعددی در کمیسیونهای مختلف داشتیم و این پیگیریهای مجلس باعث شد که الان دولت بر مساله مسلط است و میگوید که این زمینه مشکلی وجود ندارد».
کاظم دلخوش مخبر کمیسیون اقتصادیکاظم دلخوش مخبر کمیسیون اقتصادی در پاسخ به این سوال که گفته میشود رویه واردات در دولت نهم بیش از انقلاب و یکی از مصدایق این واردات شکر بوده است، گفت: «در برخی بخشها واردات بیرویه آسیب به کشاورزان تولیدکنندگان و کارخانهداران میزند و یکی از مواردی که به تولیدکنندگان آسیب زد همین واردات بیرویه شکر بود».
وی اظهار داشت: «اعتقاد داریم دولت با تولیدکنندگان جلساتی داشته باشد تا در جهت تولید اثرگذار در قدم بگذارد و همین اینکه کنترلهای لازم را انجام دهد تا به تولید کننده ضرر وارد نشود و دیگر اینکه زمینه واردات نیز باید مشخص باشد زیرا واردات بیرویه دودش به چشم اقتصاد کشور میرود».
نماینده صومعهسرا در پاسخ به این سوال که واردات بیرویه، چه تاثیری بر اقتصاد کشور دارد، گفت: « وقتی که درصد تولید کاهش یافت و افت تولید داشته باشیم یا باید به سوی واردات برویم و یا به سمت تولید غیرضروری، که در هر صورت سیستم اقتصادی کشور آسیب میبیند».
دلخوش تصریح کرد: «ضمن اینکه وقتی کشورهای دیگر متوجه شوند ما به کالایی نیاز داریم قیمت آن کالا را افزایش میدهند و آسیب جدی به کشور وارد می شود، الان نمونههایی است که به کالای در کشور نیاز ضروری وجود داشته و وقتی کشورها خارجی متوجه شدند، قیمت آن کا لا را افزایش دادند و بنابراین پول ملت از جیب آنها به جیب کشور بیگانه رفت».
وی در پاسخ به این سوال که شهد و شیرینی شکر به کام چه کسانی بوده، اظهار داشت: «برخی مواقع تصمیمگیریهایی انجام میشود که این تصمیمگیریها آنی و فوری است شاید در آن زمان چون احساس میشد در زمان تحریم نیاز به شکر است واردات این کالا افزایش مییابد یا اینکه در داخل کشور کسانی که با شکر سر و کار دارند آمار درستی در اختیار دولت برای واردات قرار نداند».
نماینده صومعهسرا گفت: «عوامل متعددی برای این مشکل وجود دارد که دولت باید بررسی لازم را انجام دهد و مقررات لازم را در نظر بگیرد تا کسی فرصت سوءاستفاده نداشته باشد».
مخبر کمیسیون اقتصادی در پاسخ به این سوال که مجلس چه پیگیریهایی برای این مساله انجام داده، گفت: «جلسات متعددی با وزارت بازرگانی و تولیدکنندهها داشتیم ولی چون مدیریت نشد از بخشهای مختلف مانند دولت، تولید کننده فشارهایی وارد میشود که این فشار غیرطبیعی که مشکلات را ایجاد میکنند».
دلخوش در پاسخ به این سوال که چه گروهها یا چه کسانی در واردات شکر نقش داشتند، گفت: «من اطلاعی ندارم چه گروههایی بودند ولی در واردات و صادرات وزارتخانه جهاد کشاورزی بهتر از این باید عمل میکرد و مدیریت باید درست باشد».