در فاصله سه هفته مانده به مراسم تحلیف رئیسجمهور جدید آمریکا وزارت خارجه این کشور طرحی به منظور قرار دادن کوبا به فهرست آمریکایی «کشورهای حامی تروریسم» تهیه کرده است.
به نوشته «نیویورک تایمز»، مقامهای وزارت خارجه آمریکا طرحی را تهیه کردند که بر اساس آن کوبا به عنوان یک کشور حامی تروریسم شناخته شود.
این رسانه آمریکایی در انتقاد از اقدام احتمالی این وزارتخانه در قرار دادن کوبا در فهرست «کشورهای حامی تروریسم» نوشت: «این اقدام دقیقه نودی سیاست خارجی (دولت ترامپ) طرحهای دولت آینده بایدن به منظور کاستن از فشار تشدید شده آمریکا علیه هاوانا را پیچیده خواهد کرد».
به گفته دو مقام آمریکایی که نامشان فاش نشده است، این طرح در اختیار مایک پامپئو وزیر خارجه این کشور قرار گرفته و او باید در این باره تصمیمگیری کند.
اقدام احتمالی دولت دونالد ترامپ علیه کوبا در حالی انجام میگیرد که سه هفته تا پایان دوره اول ترامپ و برگزاری مراسم تحلیف ۲۰ ژانویه (اول بهمن) رئیسجمهور جدید آمریکا باقی مانده است.
نیویورک تایمز نوشت: «این اقدام (قرار دادن کوبا در فهرست کشورهای حامی تروریسم) تشکری از آمریکاییهای کوباییتبار و دیگر لاتینتبارهای مخالف کمونیسم در فلوریدا خواهد بود؛ کسانی که به شدت از رئیسجمهور ترامپ و هم حزبیهای جمهوریخواهش در انتخابات (ریاست جمهوری و کنگره) نوامبر حمایت کردند».
این رسانه آمریکایی در گزارش خود نوشت: «هنوز مشخص نیست که آقای پامپئو تصمیم گرفته باشد که این طرح را تایید کند و به پیش ببرد اما دموکراتها و کارشناسان حوزه سیاست خارجی اعتقاد دارند که آقای ترامپ و مقامهای ارشد او مشتاق پیدا کردن راههایی برای محدود کردن ماههای ابتدایی دولت جو بایدن رئیسجمهور منتخب و سختتر کردن وضعیت برای این دولت به منظور از بین بردن سیاستهای خارجی دوره ترامپ هستند».
از نظر نیویورک تایمز، دولت کنونی آمریکا در همین راستا، «طی هفتههای اخیر مقامهای دولت ترامپ همچنین به دنبال افزایش فشار و تحریمهای آمریکا علیه چین و ایران بودهاند».
با افزوده شدن یک کشور به لیست آمریکایی حامیان تروریسم، به طور خودکار تحریمهای واشنگتن علیه دولت آن کشور اعمال میشود.
ایران، سوریه و کره شمالی در فهرست کنونی ادعایی آمریکاییها برای «کشورهای حامی تروریسم» قرار دارند.
نیویورک تایمز در ادامه گزارش خود نوشت: «دولت بایدن میتواند به سرعت کوبا را از لیست (کشورهای حامی تروریسم) بردارد اما این کار به چیزی بیشتر از چرخش قلم ریاست جمهوری نیاز دارد و وزارت خارجه باید یک بازنگری رسمی در این باره انجام دهد که این فرایند چند ماه زمان خواهد برد».
این رسانه آمریکایی از وزارت خارجه آمریکا و کاخ سفید درباره صحت و سقم احتمال قرار دادن کوبا در لیست تروریسم سوال کرد.
یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد، این وزارتخانه درباره تصمیم خود یا احتمال تصمیم گیری برای افزودن یک کشور به لیست تروریسم اظهارنظر نمیکند. سخنگویان کاخ سفید هم از هرگونه اظهارنظر درباره این خبر خودداری کردند.
بعد از سخنان سال ۲۰۱۵ باراک اوباما رئیسجمهور سابق آمریکا و اعلام عادی سازی روابط واشنگتن با هاوانا بود که وزارت خارجه ایالات متحده، کوبا را از فهرست حامیان تروریسم خارج کرده بود. دولت آمریکا در سال ۱۹۸۲ در زمان ریاست جمهوری «رونالد ریگان» برای اولین بار کوبا را در لیست تروریسم قرار داده بود.
بعد از توافق بین آمریکا و کوبا در دولت اوباما و تعهد هاوانا به انجام اصلاحات سیاسی و اجتماعی در کوبا، واشنگتن تحریمهای اقتصادی، محدودیتهای رفت و آمد و تجارت بین دو کشور را رفع کرد و سفارت آمریکا در کوبا را بعد از چند دهه تعطیلی، بازگشایی کرد و باراک اوباما در سال ۲۰۱۶ به کوبا رفت.
با روی کار آمدن دونالد ترامپ به عنوان رئیسجمهور، دولت آمریکا مواضع تندی علیه کوبا اتخاذ کرد و بار دیگر به تشدید فشارهای سیاسی، اقتصادی و تهدید نظامی علیه کوبا روی آورد.