با گذشت یک سال از شیوع و همه گیری ویروس کرونا در جهان، تلاش های زیادی برای کنترل و کاهش آثار مخرب آن انجام گرفته و یکی از این تلاش ها یافتن واکسنی برای مقاوم سازی افراد است که در جمهوری اسلامی ایران هم شاهد تلاش هایی برای کنترل از طریق اجرای پروتکل های تعریف شده جهانی و تولید واکسن است که اکنون وارد مرحله آزمایش انسانی شده است وحتی همکاری با برخی کشورها برای ساخت واکسن کرونا کلید خورده است.
اما برای آشنایی بیشتر با روند اولویت بندی های گروه های دریافت کننده واکسن کرونا در کشورهای مختلف ، وضعیت چندین کشور در این گزارش مورد بررسی قرار گرفته است.
حال این کشورها چه میزان در تحقق اهداف تعیین شده ، گروه بندی ها و روند اجرا موفق عمل کرده اند باید منتظر نتایج بیشتری بود چرا که هنوز در اول راه واکسیناسیون هستیم.
در این گزارش اولویت بندی ها در کشورهای انگلیس ، فرانسه ، چین، ژاپن ، روسیه و آمریکا بررسی شده است.
سالمندان؛ اولویت اول در انگلیس
طرح واکسیناسیون کرونا در انگلیس از ۱۸ آذرماه آغاز شد. بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس برای نظارت بر اجرای این طرح معاونت جدیدی را در وزارت بهداشت تشکیل داده است.
دولت انگلیس ابتدا امیدوار بود که این طرح تا تابستان سال آینده به پایان برسد اما با توجه به کمبود ذخایر واکسن، هدفگذاری زمانی به پائیز جابهجا شده است.
وزارت بهداشت انگلیس از همان ابتدا فهرستی موقت شامل اولویت بندی دریافت کنندگان واکسن تهیه و اعلام کرد کسانی که بیش از همه در معرض ابتلای به ویروس قرار دارند از اولویت بالاتر برخوردار می شوند.
در رده های اول و دوم ساکنان و کارکنان خانه سالمندان، افراد بالای ۸۰ سال و کارکنان بخش درمان و مراقبت های پزشکی قرار دارند.
رده های سوم و چهارم افراد بالای ۷۰ سال و آنهایی قرار دارند که به شدت آسیب پذیر هستند و در رده های پنج، شش و هفت افراد بالای ۶۰ سال قرار دارند.
براساس این طرح همچنین افراد بین ۱۶ تا ۶۴ سال که از بیماریهای زمینهای رنج میبرند واکسینه خواهند شد.
شاید یکی از دلایلی که انگلیس سالمندان را در رده اول قرار داده خبرهایی بود که از ابتلای سالخوردگان در خانه های سالمندان و روند افزایشی جان باختان آنها منتشر می شد.
انگلیس اعلام کرده که واکسیناسیون عمومی اشخاص بالای ۵۰ سال و افراد جوان تر دارای مشکلات پزشکی متعاقبا برنامه ریزی خواهد شد.
واکسیناسیون در دو نوبت به فاصله ۲۱ روز انجام می شود. در نوبت اول مصونیت اولیه ایجاد می شود و نوبت دوم آن را تقویت می کند.
نتایج آخرین نظرسنجی صورت گرفته در انگلیس نشان میدهد که بیشتر مردم این کشور از عملکرد دولت در اجرای طرح گسترده واکسیناسیون کرونا رضایت ندارند.
تحقیقات موسسه افکار سنجی یوگو نشان میدهد که ۴۵ درصد انگلیسیها در مقابل ۴۱ درصد دیگر از روند اجرای طرح واکسیناسیون دولت ناراضی هستند. جوانان انگلیسی بیشترین نارضایتی را از خود نشان داده و تنها ۳۲ درصد از عملکرد دولت ابراز رضایت کردهاند.
طرح واکسیناسیون گسترده کرونا در انگلیس از ۱۸ آذرماه آغاز شد. دولت ابتدا امیدوار بود که این طرح تا تابستان سال آینده به پایان برسد اما با توجه به کمبود ذخایر واکسن، هدفگذاریها به پائیز جابهجا شده است.
اولویت بندی در فرانسه
فرانسه مانند سایر کشورهای عضو اتحادیه اروپا طرح واکسیناسیون گسترده کرونا را از ۲۷ دسامبر آغاز کرد و تاکنون ۱۲۵۰۰ نفر دوز اول واکسن را دریافت کرده اند. این رقم نسبت به سایر کشورهای اروپایی از جمله آلمان بسیار پایین است.
دولت فرانسه متعهد شده تا واکسن کرونا را اول در اختیار تمام کارکنان بالای ۵۰ سال بخش بهداشت و درمان قرار دهد. پیش از این سالخوردگان ساکن خانههای سالمندان اولویت اصلی دریافت واکسن بودند.
اولویتبندی واکسیناسیون کرونا در فرانسه به شرح زیر توصیه شده است:
۱- ساکنان و کارکنان خانههای سالمندان
۲- گروههای پرخطر شامل همه افراد بالای ۷۵ سال و افراد بین ۶۵ تا ۷۴ که یک بیماری مزمن دارند
۳- افراد آسیبپذیر شامل همه افراد بالای ۵۰ سال مبتلا به یک بیماری مزمن و همه کارکنان بخش بهداشت و درمان
۴- شاغلان پرخطر شامل افراد شاغل در مشاغل غیر بهداشت و درمان که در معرض خطر بالای ابتلا به کرونا قرار دارند مانند مشاغل عمومی و افرادی که در وضعیتهای ناخوشایند قرار دارند از جمله بیخانمانها
۵- سایر افراد بالای ۱۸ سال که فاقد بیماری زمینهای هستند و در گروههای فوق قرار ندارند
کودکان که اغلب مبتلا به نوع تخفیف کرونا میشوند در اولویت دریافت واکسن قرار ندارند.
این تمهیدات در حالی است که نتایج آخرین نظرسنجیها نشانگر آن است که دستکم ۴۵ درصد فرانسویهای میگویند هنوز نمیخواهند واکسن کرونا دریافت کنند.
افراد شاغل؛ اولویت اصلی در چین
دولت چین برخلاف سیاست واکسیناسیون در اغلب کشورهای غربی اعلام کرده است افراد ۱۸ تا ۵۵ ساله را که در مشاغل مختلف فعالیت دارند و با مردم در ارتباط هستند، در اولویت دریافت واکسن کرونا قرار دارند.
بر اساس این گزارش افراد فعال و شاغل بیش از سالمندان در شیوع ویروس نقش دارند و واکسیناسیون این افراد، کمک بزرگی درمقابله با همهگیری و کنترل ویروس کرونا در چین است.
در همین چارچوب چین که واکسیناسیون عمومی کرونا را از ۱۴ دی ماه سال جاری آغاز کرده است ۹ گروه کلیدی را برای واکسیناسیون اولویت بندی کرده است.
بر این اساس کارکنان حمل و نقل عمومی مانند راننده ها و خدمه پرواز، کارکنان بارگیری بنادر و فرودگاه ها، کارکنان بازرسی مواد غذایی یخ زده، پزشکان و پرستاران، کارکنان گمرک، دانشجویان مقیم خارج و کسانی که قصد سفر به خارج را دارند، کارکنان خانه سالمندان، کارکنان ادارات آب، برق و گاز و ... ماموران پلیس و اتش نشانی و کارکنان مجتمع های مسکونی ۹ اولویت چین برای واکسیناسیون هستند.
دولت چین این اولویت بندی تزریق واکسن را نشان دهنده مسئولیت پذیری خود در مقابل جامعه و اقتصاد کشور دانست و تاکید کرد با این کار می توان فعالیت های اقتصادی را با سرعت بیشتری از سر گرفت.
ژاپن؛ ابتدا کادر درمان
مقامات وزارت بهداشت ژاپن که با بحران همه گیری کرونا مواجه هستند، اوایل دی ماه سال جاری پیش نویس برنامه واکسیناسیون را به دولت های محلی و شهرداری ها ارائه کردند، بر این اساس واکسیناسیون در ژاپن از اواخر ماه فوریه / دهه اول اسفند ۱۳۹۹/ آغاز می شود.
ژاپن در مرحله اول قرار است واکسیناسیون سه میلیون نفر کادر درمان این کشور را از اوایل اسفند ۱۳۹۹ شروع کند، سالمندان هم در اولویت دوم قرار دارند که واکسیناسیون آنها اواخر ماه مارس /دهه اول فروردین ۱۴۰۰/ انجام می شود.
اولویت سوم ژاپن هم با افرادی است که دارای بیماری زمینه ای هستند.
مقامات ژاپنی تخمین می زنند که حدود هشت میلیون و ۲۰۰ هزار نفر از کسانی که بیماری های زمینه ای دارند در این اولویت بندی جای خواهند گرفت.
این اولویت شامل آن دسته از کسانی است که بستری شده اند یا برای بیماری های زمینه ای مانند سرطان، بیماری های قلبی ، مزمن و تنفسی، بیماری های کلیوی، دیابت و چاقی مفرط به طور مرتب به پزشک مراجعه می کنند.
بیماری های زمینه ای همچنین شامل بیماری های عصبی به خاطر نقص در سیستم ایمنی بدن، کروموزم غیرعادی، اختلال های جدی روانی و جسمی و قطع تنفس در خواب می شود، کسانی که شاخص توده بدنی (BMI) آنها ۳۰ یا بیشتر است نیز در این اولویت قرار دارند.
وزارت بهداشت ژاپن تصمیم گرفته است که فعلا به زنان باردار اولویتی ندهد چرا که داده های کافی پیرامون ایمنی و کارایی واکسن برای آنها وجود ندارد.
اولویت بندی چهارم در ژاپن بقیه جمعیت این کشورهستند که واکسیناسیون آنها ماه آوریل /اوایل اردیبهشت/ یا حتی دیرتر شروع می شود.
«گروه ریسک» اولویت واکسیناسیون در روسیه
افرادی که در « گروه ریسک » قرار دارند و شامل معلمان، پزشکان و کارکنان مراکز درمانی و کارکنان مراکز حیاتی هستند ، در اولویت نخست واکسینه شدن در روسیه قرار دارند.
اولویت اول: کارمندان سازمان های پزشکی و آموزشی، خدمات اجتماعی و همچنین افرادی که در اماکن متعلق به سازمان های خدمات اجتماعی زندگی می کنند از جمله افراد مبتلا به بیماری های مزمن.
اولویت دوم : کارمندان سازمان های حمل و نقل و انرژی، کارمندان آژانس های اجرای قانون، نهادهای کنترل دولتی در ایستگاه های بازرسی مرزی، افرادی که به صورت چرخشی کار می کنند و همچنین داوطلبان و پرسنل نظامی و کارکنان خدماتی.
اولویت سوم : کارمندان دولت، دانشجویان، افرادی که مشمول خدمت اجباری هستند.
واکسیناسیون کرونا در مسکو از روز ۵ ماه دسامبر سال ۲۰۲۰ (۱۵ آذر ماه) و در سراسر روسیه از روز ۱۵ همان ماه (۲۵ آذر) با توزیع یک و نیم میلیون دوز واکسن اسپوتنیک و با واکسیناسیون پزشکان و معلمان آغاز شد.
در مسکو واکسیناسیون در ۱۰۰ مرکز درمانی انجام می گیرد، افراد به صورت داوطلبانه در سایت آنلاین یا در سامانه الکترونی و یا سامانه خدمات دولتی روسیه ثبت نام می کنند و پس از اعلام فرا رسیدن نوبت آنها در سامانه در مراکز درمانی حضور یافته و واکسن تزریق می شود.
«میخاییل موراشکو» وزیر بهداشت روسیه گفته است که در نوبت بعدی مقامات مناطق روسیه اختیار دارند افرادی را که نیازمند واکسیناسیون کرونا هستند، تعیین کنند.
در پایتخت روسیه اجازه داده شده است تا افراد بالای سن ۶۰ سال هم علیه کرونا واکسینه شوند.
کاهش مرگ و میر هدف اصلی واکسیناسیون در آمریکا
مرکز کنترل و پیشیگیری بیماریهای آمریکا پس از عرضه اولیه واکسن کرونا توصیههایی را به دولت فدرال، دولت ایالتی و محلی ارائه داده است تا چه کسانی باید ابتدا واکسینه شوند. این توصیهها بر اساس نظر کارگروه مستقلی از متخصصان پزشکی و بهداشت عمومی به دست آمده است.
در این توصیهها سه هدف در نظر گرفته شده است: کاهش مرگ و بیماری جدی تا حد ممکن، حفظ عملکرد جامعه و کاهش بار اضافی کووید-۱۹ برای افرادی که در زمان حاضر با نابرابری مواجه هستند.
در حالی که مرکز کنترل و پیشگیری بیماریها توصیههایی را برای افرادی که باید ابتدا واکسن کووید-۱۹ را دریافت کنند، ارائه می دهد، هر ایالت برنامه خود را برای تصمیمگیری در مورد اینکه چه کسی ابتدا واکسینه شود و چگونه میتواند واکسن دریافت کند، دارد.
گروه الف: پرسنل بهداشتی و کسانی که به مدت طولانی در اماکن مراقبتی به سر میبرند، دوزهای واکسن را دریافت میکنند.
این افراد کسانی هستند که در مراکز مراقبتهای حاد، مراکز مراقبتهای حاد طولانی مدت، اماکن توانبخشی بیماران بستری، خانههای سالمندان و مراکز درمانی، مراقبتهای بهداشتی در منزل، کلینیک های سیار و مراکز سرپایی، مراکز دیالیز و مطب پزشکان مشغول به کار هستند.
نمونههایی از پرسنل مراقبتهای بهداشتی عبارتند از: پرسنل خدمات فوریتهای پزشکی، پرستاران و دستیاران پرستاری، پزشکان، تکنسینها، درمانگران، دندانپزشکان، بهداشتیاران و دستیاران دندانپزشکی، حجامتگران یا کارکنان آزمایشگاهی، داروسازان، دانشجویان و کارآموزان، پیمانکاران بیمارستانی، کارکنان تغذیه و آشپزخانه بیمارستان، کارکنان خدمات محیطی و کارکنان اداری این مراکز.
مرکز کنترل و پیشگیری بیماریهای آمریکا در ۲۲ دسامبر ۲۰۲۰، گروههای بعدی را در دو اولویت ب و ث دسته بندی کرد.
گروه ب: کارگران مشاغل امدادی همچون آتشنشانان، افسران پلیس، افسران زندان، کارگران مواد غذایی و کشاورزی، کارگران خدمات پستی، کارگران کارخانجات، کارگران فروشگاههای مواد غذایی، کارکنان حمل و نقل عمومی و کسانی که در بخش آموزش کار میکنند (معلمان، اساتید، کارکنان پشتیبانی و کارکنان مهد کودک)
همچنین افراد ۷۵ سال به بالا که در معرض خطر بستری شدن در بیمارستان، بیماری و مرگ ناشی از کووید-۱۹ قرار دارند هم در این دسته قرار گرفتهاند.
به افراد ۷۵ سال به بالا که ساکن مراکز مراقبتی هستند نیز باید در فاز الف واکسن ارائه شود.
گروه ث: در این گروه افراد ۶۵ تا ۷۴ ساله قرار میگیرند چرا که در معرض خطر بستری شدن در بیمارستان، بیماری و مرگ ناشی از کووید-۱۹ هستند. به افراد ۶۵ تا ۷۴ ساله که ساکن مراکز مراقبت طولانی مدت هستند نیز باید در گروه الف واکسن ارائه شود.
افراد ۱۶ تا ۶۴ ساله با شرایط پزشکی زمینهای که خطر عوارض جدی و تهدید جانی ناشی از کووید-۱۹ در آنها زیاد است.
سایر کارگران و مشاغل ضروری همچون افرادی که در حمل و نقل و تدارکات، خدمات غذایی، ساخت مسکن و امور مالی، فناوری اطلاعات، ارتباطات، انرژی، قانون، رسانهها، ایمنی و بهداشت عمومی کار میکنند، هم در این گروه تعریف میشوند.
قرار است با افزایش در دسترس بودن واکسن، توصیههای واکسیناسیون گسترش یابد و گروه های بیشتری را شامل شود.
با وجود شروع واکسیناسیون در آمریکا اما همچنان روند ابتلای مردم به ویروس کرونا و مرگ و میر ناشی از بیماری کووید ۱۹ در این کشور همچنان صعودی است و به همین دلیل اثربخشی واکسن های ارائه شده همچنان در پرده ابهام قرار دارد.