شاخص کل بورس روز گذشته برای نخستین مرتبه وارد کانال یک میلیون و ۱۰۰ هزار واحد شد. درواقع از زمانی که اصلاح یا همان ریزش در این بازار در مردادماه آغاز شد تا روز گذشته، هیچگاه شاخص به کانال یک میلیون و ۱۰۰ هزار واحد عقب گرد نکرده و کف یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد برای بورس حفظ شده بود. اما ادامه روند ریزشی در این بازار باعث شد اتفاق مذکور رخ دهد و روز گذشته شاهد صف فروش در انواع سهم های کوچک و بزرگ بازار بودیم. درواقع درحالی که تا قبل از مردادماه بسیاری از کارشناسان صعود شارپی بازار را غیر منطقی می دانستند حال بر این باورند که سقوط این بازار در این روزها غیرمنطقی نیست و اعتماد در این بازار از دست رفته است.
بی اعتمادی مردم به بورس همه چیز را باهم میسوزاند
در این راستا، روزبه شریعتی، تحلیلگر بازار سرمایه با تاکید بر اینکه باید روان شناسی بازار صورت بگیرد، اظهار کرد: اسفند ماه سال ۱۳۹۸ و فروردین و اردیبهشت سال ۱۳۹۹ با وجود شیوع کرونا، ریزش بازارهای جهانی و دلار ۱۴ هزار تومانی، بازار پرقدرت بالا میرفت به طوریکه بازار بیش از ارزش ذاتی خود معامله میشد. در آن روزها بازار بیش واکنشی داشت و نه تنها توجهی به اخبار منفی نمیکرد بلکه به اخبار مثبت بیش از حد وزن میداد. درحال حاضر پارادایم فکری بازار برعکس شده است.
وی ادامه داد: در اوایل ریزش بازار در مردادو شهریور، این پیشنهاد مطرح شد که برای جلوگیری از روند ریزشی بازار، باید تجدید ارزیابی از محل دارایی های استهلاک ناپذیر یعنی از محل املاک و دارایی اجرایی شود. البته در آن زمان با این پیشنهاد مخالفت شد و بارزترین مخالف هم گروه شستا بود، اما درحال حاضر نوشدارو بعد از مرگ سهراب شده است. بازار به جایی رسیده که مردم عادی به شدت بدبین شده اند. تیر آخر هم صندوق پالایش یکم بود که ارزش آن نصف شده است. بسیاری از افرادی که این صندوق را خریداری کرده بودند مردم عادی بودند که سررشته ای از بورس نداشتند و فقط بر اساس سبقه دارایکم اقدام به خرید کرده بودند. این بی اعتمادی طوری است که همه چیز را باهم میسوزاند و این بدبینی به حدی بالا رفته است که زمانی که شستا و زیر گروه هایش تجدید ارزیابی می کنند، سهم یک روز هم دوام نمی آورد.
ریزش بورس آثار اقداماتی است که در گذشته صورت گرفته است
این تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به مباحثی که درمورد کاهش قیمت دلار می شود، گفت: بازار به طور باورنکردنی به اخبار مختلف وزن می دهد. نائب رئیس مجلس صحبت از دلار ۱۰ هزار تومانی می کند و بازار به این موضوع وزن میدهد. رئیس جمهور از ازاد شدن ارز های بلوکه شده و دلار ۱۵ هزار تومانی صحبت میکند، بازار به آن ورزن میدهد. هرچند نرخ دلار کاهشی است اما بازار بورس میزان کاهش را حساب و کتاب نمیکند. بازار با چنان سرعتی میریزد که مشخص نیست در سیکل نا امیدی است یا ترس و وحشت. این ریزش منطقی نیست. فقط باید گفت این اتفاق آثار اقداماتی است که در گذشته صورت گرفته است.
شریعتی با تاکید بر اینکه اعتماد به بورس با حرف های دولت برنمیگردد، توضیح داد: رئیس جمهور، وزیر اقتصاد و رئیس دفتر رئیس جمهور و... درمورد بازار صحبت کردند و مردم به این بازار اعتماد کردند و ضربه بدی خوردند. تکنیکالیست ها هم دچار ترس شده اند. اینکه همه سهم ها، از جمله سهم هایی که به بازار جهانی مرتبط هستند، چه سهم هایی که در بورس کالا هستند و چه سهم هایی که میخواهند تجدید ارزیابی دهند و گزارش های خود را در کدال ثبت کرده اند باهم دارای صف فروش هستند، یعنی مشخص نیست نقطه تعادل کجا است.
وی ادامه داد: امیدواریم شاخص کل در محدوده یک میلیون و ۵۰ تا یک میلیون و ۱۰۰ هزار واحد بایستد. با حرف چیزی درست نمیشود. در هفته قبل، چند جلسه بین آقای جهانگیری، وزار و حقوقی های بازار برگزار شد اما اتفاق مثبتی رخ نداده است. زیرا دیگر پولی در اختیار حقوقی ها نیست و از طرف دیگر صندوق های بازنشستگی پول لازم دارند و سهم میفروشند. ادامه نگاه یک طرفه به تامین مالی از بورس به بازار بیشتر اسیب زده است. امیدواریم متغیرها به ثبات برسند که بتوانیم بازار را منطقی نگاه و قیمت گذاری کنیم. امیدواریم دلار کاهش یابد، صادرات نفت از سرگرفته شود، اما بازار ملک و خودرو هم کاهشی شوند. با زمزمه های کاهش قیمت دلار، بازار ملک کلا ۱۰ درصد و بازار خودرو ۱۵ درصد اصلاح کرده اند اما بازار سرمایه ۵۰ درصد اصلاح کرده است.
دولت باید پاسخگو باشد
این تحلیلگر بازار سرمایه افزود: دولت حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان پول از بازار بیرون برد و مردم را به حضور در بازار تشویق کرد بنابراین باید پاسخگو باشد. حداقل باید از وزیر اقتصاد و رئیس جمهوری سوال شود که شما که مردم را برای حضور در بازار سرمایه تشویق کردید، الان چه پاسخی برای مردم دارید؟ دولت نمیتواند پولی به بازار تزریق کند اما همین که برای کسری بودجه و حقوق و پاداش جلوی فروش صندوق های بازنشستگی و تامین اجتماعی را در بورس بگیرد، اقدام خوبی است. یعنی منبع درامد دیگری برای کسری های خود پیدا کند.
بازار سرمایه یک بازار هست با تعداد مشخص سهم، که بین مردم دست به دست میشه، سهم که تولید نمیشه (بحث افزایش سرمایه به کنار) مردمی که میرن تو صف فروش و حاضرن آتیش به مالشون بزنن این تقصیر دولته!؟ مگه دولت چقدر پول داره که بخواد به این بازار وارد کنه!؟ مشکل این هست که این بازار علم و دانش میخواد، تا زمانی که مردم بدون یادگیری و فقط طبق گفته های چهارتا کانال تلگرام و صفحه اینستاگرام دست به خرید و فروش میزنن اوضاع همینه، ما نیاز داریم این افراد از بازار خارج بشوند. بعد بازار مسیر خودشو پیدا میکنه، شاخص کل اگر بخواد فقط تورم سال ۹۸ را پوشش بده الان باید روی دو میلیون و پانصد هزار تا دو میلیون و هفتصد هزار باشه، ما صبور هستیم و پاداش صبر ما را بازار میده، بزار افراد هیجانی از بازار خارج بشن چون بعدا ما به اینها نیاز داریم!!! چون همینطور که احساسی خارج شدن، به همین شکل احساسی وارد میشند و سهم های ما را که الان داریم تو کف بازار جمع میکنیم به چند برابر قیمت از ما میخرن!!!!
اول سبک و سطح زندگی مسئولان است که امام علی(ع) در خطبه ۲۰۹ میفرماید : زمانی که مسئولین از حد ضعفای جامعه بالاتر زندگی کنند، مردم طغیان خواهند کرد، زیرا اختلاف طبقاتی میان مردم با مردم قابل تحمل است اما میان مردم و مسئولین غیرقابل تحمل است.
دومین عامل، آن است که الگوی مالیات با الگوی غیرمومنانه و غیر رحمانی محاسبه شود، بهطورمثال در یک سال، تولیدکننده به هر دلیلی ضرر میکند و یا کشاورز به دلیل خشکسالی خسارت میبیند و محصول ندارد که حضرت امیر(ع) در نامه ۵۳ به مالک اشتر میفرماید: باید پیشدستی کنی و در این مواقع اینقدر مالیات را پایین آوری که زندگیاش با پارسال تفاوتی نکند و میفرماید: اگر چنین کردی، خسارت دولت نیست، بلکه سرمایهگذاری است و دو فایده دارد، اول اینکه به مردم اطمینان میدهی زیرا مردم احسان دولت را دیدند و اغتشاش نمیکنند و دوم اینکه این مردم به تو اعتماد میکنند و اگر مشکلی رخ دهد، حمایت خواهند کرد.
سومین مورد از علل اغتشاش و شورش در دیدگاه امام علی(ع) ورود اطرافیان و خویشاوندان مسئولین به حوزه حکومت و کار اقتصادی است.در بخشی از نامه ۵۳ ایشان میفرماید: بدانید که نزدیکان مسئولان خودخواه و چپاولگر هستند و در معاملات انصاف ندارند، ریشه ستمگری آنان را خشک کن و به هیچ یک از اطرافیانت زمینی واگذار نکن.
1. مصاحبه و چهره سازی از علی مطهری و عملکرد او در مجلس نهم و لیست صدای ملت در غیاب اصلاح طلبان
2. پیدا کردن یک علی مطهری در مجلس یازدهم برای انجام نطق ! حداقل 72 نفر در مجلس گرایش به جریان اعتدالی دارند.
عدم نظارت دولت بر شرکت های بورسی خود و نه همه شرکت ها که البته شرکت های خصوصی هم به نوعی وابستگی به دولت دارند ، موجب شد مدیران و دست اندرکاران این شرکت ها از فضای رانتی به وجود آمده استفاده کنند و خود و چند نسل بعدی را صاحب ثروت های بادآورده کنند و مردمی که آشنایی به این بازار نداشتند سرمایه های اندکشان از بین برود.
دولت در بعد نظارتی صد در صد مقصر است.
پیش بینی یکسال پیش من در سایت شما شاید وجود داشته باشد و آن
اینکه سود های چند صد درصدی در بورس را باید دولت در آینده از جیب خود و بیت المال و مردم جبران کند یعنی امروز. شرکت های نیم دولتی حالا با زیان روبه رو می شوند و افراد سود جو در یکسال گذشته نفعشان را برده اند و امروز این شرکت ها با افزایش سرمایه که مبلغ اصلی آن از سوی دولت تامین می شود به دنبال جبران خسارت رفته اند و این یعنی بی تدبیری دولت
بازار بورس بازار مافیاست که نیاز به نظارت دارد.
ثروت های چند هزار میلیارد تومانی که شرکت های کارگزاری برده اند می بایست مورد سوال قرار گیرد
زد و بند هایی که در شرکت های دولتی و نیم دولتی با همین شرکت های کارگزاری شکل گرفته می بایست مورد سوال قرار گیرد.
کلا تو مملکت ما کلاه برداری وکلاهبردار زیاد داریم چون آدم طمع کار دنبال پول مفت خور زیاد داریم اینجا هیچی درست نیست