آفتابنیوز : آفتاب: سعید لیلاز گفت: «حکایت دولت نهم حکایت همان تیراندازی است که شلیک میکند و تیر به هرجا اصابت نمود دور همان نقطه را دایرهای به عنوان هدف میکشد!
این کارشناس سیاسی ـ اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار سیاسی آفتاب در خصوص بحران قطع گاز در کشور و میزان ارتباط آن با کارآمدی دولت نهم اظهار داشت: «آقای رییسجمهور در یک سخنرانی که البته از مطبوعات خواسته شد آن را منتشر نکنند این مشکلات را به گردن مخالفان و عوامل بیرونی انداخت. ما با این شیوه دیرزمانی است که آشنا هستیم. به گمان من بحران گاز محصول ناکارآمدی دولت نهم و مجلس هفتم و سیاستهای پوپولیستی هر دو به طور توأمان است».
وی افزود: «قبل از تشکیل دولت نهم در بودجه سال 1384 مجلس هفتم بر خلاف نص صریح برنامه چهارم توسعه، افزایش سالانه 10 درصدی قیمت مواد سوختی و انرژی را متوقف کرد. به این ترتیب نه تنها مجلس به یک کسر بودجه مزمن و پایدار در دولت دامن زد بلکه میزان هدررفت سوخت را زیاد کرد و در نهایت منجر به ضایعات منابع ملی شد. یادتان هست که آقای حدادعادل گفت که ما به مردم هدیه نوروزی دادیم در آستانه عید تثبیت قیمت سوخت را!»
وی ادامه داد: «مصرف سوخت در ایران بسیار بالاست. ما در روزهای اخیر سه برابر ترکیه گاز مصرف کردهایم. در حالی تولید ناخالص داخلی ترکیه 3 برابر ایران است و جمعیت آن تنها 10 درصد بیشتر از کشور ماست. اینکه ما الگوی مصرف ملی را تباه کردهایم مسئولیتش به طور مستقیم به گردن مجلس هفتم است. دولت نهم نیز البته با تداوم سیاستهای پوپولیستی آن را تشدید کرده است. سهمیه بندی بنزین بیکفایتی دیگری بود که منجر به بحران ناکارآمدی و افزایش آن شد».
لیلاز در ادامه اظهار داشت: «ما کمی بابت سهمیه بندی بنزین صرفه جویی کردیم اما چون سهمیه بندی مبنا بود و نه افزایش قیمت بنزین، کاهش مصرف بنزین باعث افزایش واردات گازوییل و کاهش صادرات گاز شد. بنابراین صرفهجویی در بنزین را در افزایش واردات گازوییل و گاز از دست دادیم و شدت انرژی در ایران به هیچ وجه افزایش نیافت. از طرف دیگر قرار بود در سال 1385 فاز 9 و 10 پارس جنوبی با ظرفیت 50 میلیون متر مکعب به بهرهبرداری برسد که این اتفاق رخ نداد. اگر میشد ما اکنون به هیچ وجه مشکل کمبود گاز نداشتیم. شما میدانید که دولت نهم پروژههای منطقه عسلویه را به طور کامل خوابانده و یک سال از زمانبندی عقب هستیم و بدون هیچ تردید بحران گاز برای سال آینده وجود خواهد داشت».
این کارشناس مسائل سیاسی و اقتصادی در خصوص بودجه تقدیمی دولت برای سال 1387 نیز گفت: «به گمان من کل سیستم اقتصادی کشور در حال حاضر قادر به اداره کشور نیست. حتی اگر همین امروز آقای هاشمی و آقای خاتمی نیز به ریاست جمهوری برسند وضعیت همین است. مساله ناکارآمدی اجرایی بسیار فراتر از بودجه است و سیاست بودجهای قادر به حل ناکارآمدی موجود نیست. از سوی دیگر مشکل اساسی این است که دولت نهم ارادهای برای اجرای مفاد بودجه ندارد. اگر هیچکس نتواند دولت را مقید به اجرای بودجه کند اساسا چه لزومی دارد که دولت قانون را اجرا نماید؟ مگر دولت نهم بودجه سال 86 را اجرا کرد؟ دولت نهم قرار و مداری را میگذارد و بودجهای را تصویب میکند فقط برای اینکه تصویب کرده باشد. اگر ارادهای برای اجرای بودجه داشت باید بودجه سال 86 را اجرا میکرد. حالا هم که بر اساس اعلام، 2/1 میلارد دلار از حساب ذخیره ارزی برداشت خواهد شد برای واردات شب عید که من اصلا نمیفهمم یعنی چه! دولت 3700 میلیارد تومان برداشت از بودجه عمرانی و ریختن آن به بودجه جاری داشته تا فقط بتواند دستمزد بدهد!»
وی در پاسخ به این سوال که آیا میزان برداشت دولت از حساب ذخیره ارزی بر مبنای برنامه چهارم بوده است یا خیر اظهار داشت: «به هیچ وجه؛ این برداشت تقریبا سه برابر برنامه چهارم است. برنامه چهارم را فراموش کنید و باور کنید که برنامه چهارم توسعه در این کشور مرد! دولتی که خود را مقید به قانون نمیداند و اگر از قانون تخطی کند گرفتار نمیشود چه دلیلی دارد که قانون را اجرا نماید؟!»
لیلاز تصریح کرد: «ببینید! دو راهکار وجود دارد برای تیراندازی. یکی آن شیوه اشتباه اروپاییها و برخی دیگر از کشورهای غربی است که دایره هدف را نشانه میگیرند و بعد به سمت هدف شلیک میکنند و میزان موفقیت خود را با میزان دوری و نزدیکی به دایره هدف میسنجند و دیگری شیوه کاملا درستی است که دولت نهم به کار میگیرد. دولت آقای احمدی نژاد اول شلیک میکند و بعد این تیر به هرجایی که اصابت کرد دور آن دایرهای را به عنوان هدف میکشند و میگویند از اول هدف همین جا بود! دولت هرچه صلاح میداند انجام میدهد و بعد مجلس را لنگ لنگان به دنبال خود میکشاند تا تصویب کند. برای اینکه بدانید در سال 87 چه خواهد شد به عملکرد دولت در سال 86 نگاه کنید. هیچ معیار دیگری لازم نیست.»
وی افزود:«دولت نهم 4 هزار میلیارد تومان فقط برای دستمزدها کم آورده است. یعنی تصور کنید که در یک دولت باید چه میزان بیانضباطی مالی حاکم باشد که به چنین وضعیتی برسد! برای دانستن عملکرد دولت نیازی به رمل و اسطرلاب نیست. بودجه 87 اولاً که انقباضی نیست. و ثانیاً اینکه اصلا قرار نیست اجرا شود. آن گاه مجلس هم هرجا که لازم شد انحرافات دولت از بودجه را رفع و رجوع می کند و قوانین لازم را تصویب میکند. بودجه 87 حتما توزمزا خواهد بود. تریدد نکنید!»
لیلاز در پایان تاکید کرد:«دولتی که هیچ نوع انضباطی را در سیاستهای پولی و مالی برنمیتابد با بودجه 87 چه میتواند بکند؟ برای اولین بار بعد از جنگ ایران و عراق اکنون میزان واردات به اندازه میزان تولید خواهد بود. به من بگویید اگر این بحران ناکارآمدی نیست پس چیست؟!»