برخی رسانههای آمریکایی نوشتهاند رابرت مالی، دستیار ویژه باراک اوباما، رئیس جمهوری پیشین آمریکا و یکی از اعضای گروه مذاکرهکنندگان هستهای او با ایران، قرار است به عنوان نماینده (فرستاده) ویژه دولت جدید آمریکا در امور ایران منصوب شود.
«جویشاینسایدر»، رسانه یهودیان آمریکا روز چهارشنبه ۲۰ ژانویه (یکم بهمن) با اعلام این خبر از قول «منابع آگاه» نوشت: «رابرت مالی که در سمت مقام امنیت ملی در دولت اوباما خدمت میکرد، در دولت بایدن برای تصدی سمت نماینده ویژه در مورد ایران در نظر گرفته شده است.»
جو بایدن، رئیس جمهوری منتخب آمریکا هنوز این انتصاب را اعلام نکرده و منابع رسمی در دولت جدید ایالات متحده نیز هنوز آن را تأیید نکردهاند.
رابرت مالی کیست؟
رابرت مالی، فرزند یکی از یهودیان سوریه است که در مصر به دنیا آمده است. او که به عنوان دستیار ویژه رئیس جمهور و هماهنگ کننده امور خاورمیانه، آفریقای شمالی و منطقه خلیج فارس فعالیت میکرد، پس از خروج از کاخ سفید به عنوان رئیس و مدیر عامل «گروه بینالمللی بحران» مستقر در واشنگتن دیسی فعالیت خود را پی گرفت.
او در ماه نوامبر گذشته از ترور هدفمند محسن فخریزاده، معاون پیشین وزیر دفاع ایران انتقاد كرده و گفته بود كه این حمله «از سرگیری دیپلماسی با ایران را برای جانشین ترامپ دشوارتر خواهد كرد.»
در سال ۲۰۱۹ هنگامی که محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران برای شرکت در نشست سازمان ملل در نیویورک حضور یافته بود، رابرت مالی با این مقام ایرانی دیدار کرد.
رابرت مالی که از زمان ریاست جمهوری بیل کلینتون به کاخ سفید راه یافته بود، در سال ۲۰۰۸ به دلیل گزارش ملاقاتش با اعضای حماس ابتدا از ستاد انتخاباتی اوباما کنار گذاشته شد، اما در مارس ۲۰۱۴ به عنوان مشاور عالی او در امور خاورمیانه به خدمت گرفته شد. او در سال آخر دولت اوباما نیز مسئول و هماهنگکننده سیاستهای دولت در قبال گروه تروریستی داعش بود.
نام مالی و خبر انتصاب احتمالی او در حالی دوباره بر سر زبان افتاده که اعضای تیم انتقالی بایدن تحقق بخشیدن به دیدگاه رئیس جمهوری منتخب را برای دیپلماسی با ایران پس از خروج ترامپ از برجام آغاز کردهاند.
آرون دیوید میلر، یکی از مسئولان پیشین وزارت امور خارجه آمریکا و دوست نزدیک رابرت مالی که در حال حاضر عضو ارشد بنیاد کارنگی برای صلح بینالمللی است، به «جویش اینسایدر» گفته است که او چون عضو تیم مذاکرهکننده هستهای با ایران بوده، نقاط قوت و محدودیتهای برجام را می شناسد و مهمتر از همه آن که او به آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه و جک سالیوان، مشاور امنیت ملی در دولت بایدن نزدیک است.