یک از اعضای تیم سازمان بهداشت جهانی (دبلیو اچ او) که درباره سرمنشاء کووید ۱۹ تحقیق میکند میگوید که چین از ارائه دادههای کلیدی به این تیم خودداری کرده است.
دومینیک دوایر به رویترز، وال استریت ژورنال و نیویورک تایمز گفت که تیم کارشناسان سازمان بهداشت جهانی خواستار دریافت دادههای خام بیمارانی بود که ابتدا در این همه گیری مبتلا شدند، اما فقط خلاصهای از آن را دریافت کرد.
چین به این ادعا پاسخ نداده، اما قبلا پافشاری کرده است که در همکاری با "دبلیو اچ او" شفاف عمل کرده است.
آمریکا چین را ترغیب کرده است دادههای موجود از روزهای نخست شیوع ویروس کرونا را در دسترس قرار دهد، چون میگوید "نگرانیهای عمیقی" درباره گزارش سازمان بهداشت جهانی دارد.
تیم این سازمان هفته پیش گفت "خیلی بعید" است که ویروس کرونا از آزمایشگاه ویروسشناسی ووهان در چین نشت کرده باشد و این نظریه جنجالی که از سال پیش مطرح بود را رد کرد.
ووهان اولین جایی بود که ویروس جدید کرونا در اواخر دسامبر ۲۰۱۹ در آن شناسایی شد. از آن زمان بیش از ۱۰۶ میلیون مورد ابتلا در جهان ثبت شده و ۲.۳ میلیون نفر هم در اثر آن جان باخته اند.
تیم دبلیو اچ او به دنبال چه اطلاعاتی است؟
پروفسور دوایر به رویترز گفت محققان این سازمان خواستار دادههای خام ۱۷۴ مورد شناسایی شده از ابتلا به کرونا در دسامبر ۲۰۱۹ در ووهان بودند.
فقط نیمی از مبتلایان اولیه با بازار ماهی فروشی که ویروس ابتدا در آنجا شناسایی شد در تماس بودند.
پروفسور دوایر گفت: "برای همین اصرار داشتیم که این اطلاعات را دریافت کنیم. من نمیتوانم نظر بدهم که چرا اینها تحویل داده نمیشود. اینکه دلیل سیاسی دارد یا مربوط به زمان است یا دشوار است... اینکه آیا دلایل دیگری برای موجود نبود این اطلاعات وجود دارد یا نه من نمیدانم. فقط میشود حدس زد. "
تیا کُلسِن فیشر، ایمنی شناس دانمارکی که بخشی از تیم دبلیو اچ او بود، به نیویورک تایمز گفت که به موضوع به نظر او جنبههای "شدیدا ژئوپولیتیکی" دارد.
"همه میدانند که چقدر فشار روی چین هست تا در برابر تحقیقات شفاف عمل کند و ممکن است چقدر تقصیرها به گردن این کشور بیافتد. "
پروفسور دوایر گفت که محدودیت در ارائه دادههای از سوی چین در گزارش نهایی سازمان بهداشت جهانی ذکر خواهد شد، گزارشی که احتمالا هفته آینده منتشر میشود.
این تیم اوایل ژانویه وارد چین شد و چهار هفته را در این کشور گذراند که دو هفته اول آن در قرنطینه بود. چین بعد از چند ماه مذاکره بالاخره اجازه ورود آنها را میداد.
پکن پافشاری کرده است که عملکردش در قبال محققان این سازمان شفاف بوده است. با این حال مقامهای چینی به دقت اعضای هیات را در این سفر زیر نظر داشتند.
آمریکا چین را متهم کرده است که ابعاد واقعی شیوع اولیه بیماری را پنهان کرده و از شروط تعیین شده برای سفر هیات بررسی سازمان بهداشت جهانی انتقاد کرد. تیم دبلیو اچ او برای تردد و مصاحبه با شاهدان آزادی کامل نداشت.
محققان به نیویورک تایمز گفتند که اختلاف ها، از جمله بر سر رکورد بیماران، چنان شدید بود که گاه به داد و فریاد میکشید.
گزارش مقدماتی این سازمان در ماه پیش از واکنش اولیه چین انتقاد میکرد و میگفت که "چین میتوانست تدابیر بهداشت عمومی را با قاطعیت بیشتری اعمال کند. "
تیم دبلیو اچ او همچنین خواستار بررسی بیشتر احتمال انتقاد از طریق "زنجیره یخی" شده است که اشارهای به احتمال انتقال ویروس از طریق مواد غذایی منجمد است.
وباید تمام دنیا برعلیه حاکمان خدا نشناس
وکمونیست وجنایتکار اقدام عملی کنند
جهت
محاکمه واعدام !؟