جدیدترین آمار از وضعیت تورم در بهمن سالجاری بیانگر این است که هر سه شاخص تورم شامل تورم ماهانه، سالانه و نقطه به نقطه رشد داشتهاند و به ترتیب به ارقامی چون ۲.۵، ۳۴.۲ و ۴۸.۲ درصد رسیدهاند.
این در حالی است که طبق گفته کارشناسان اقتصادی در ماههای پیش به خصوص آذرماه با کاهش انتظارات تورمی به دلیل انتخاب بایدن به عنوان رئیس جمهور آمریکا برای مدتی ثبات یا کاهش قیمتی در بازارهای مختلف به ویژه بازار مسکن تجربه شد.
در این زمینه، برخی از پیش بینیها نشان از تداوم روند نزولی تورم و حتی تحقق تورم منفی داشتند اینگونه که صادق الحسینی معتقد بود روند کاهشی نرخ تورم در آذرماه تا پایان سالجاری ادامه دارد و با کاهش نرخ ارز در این زمان، انتظارات تورمی و تورم کالاهای وارداتی کاهش پیدا خواهد کرد که این موارد موجب میشود تا در برخی از ماههای پیش رو تورم منفی هم تجربه کنیم.
اما برخی دیگر از پیش بینیها خبر از روند صعودی تورم در سه ماهه سوم و چهارم سال جاری داشتند.
به گونهای که یکی از پیش بینیها از این متغیر کلان اقتصادی بیانگر این است که نرخ تورم متوسط سالانه در سه ماهه سوم و چهارم امسال روند صعودی به خود میگیرد و بالاترین رقم نرخ تورم یعنی حدود ۴۵.۳ درصد در سه ماهه چهارم رخ میدهد که بنابر آمارها نرخ تورم در دومین ماه از سه ماهه چهارم سالجاری رشد قابل ملاحظهای داشته است.
در این بین، بانک مرکزی به منظور کنترل تورم برای اولین بار سیاست تعیین تورم هدف را مدنظر قرار داده و سطح تورم هدف ۲۲ درصدی با یک بازه ۲ ± درصدی تا اردیبهشت سال آینده تعیین شده است که همتی در آخرین اظهارات خود مطرح کرده است که پیش بینی تورم هدف، (۲۲ درصد) بر اساس پیشفرضهایی همانند ارز نیمایی ۱۷ هزار تومان بود اما نوسانات ارزی مانع شد.
وی بارها تاکید کرده است که کنترل تورم یکی از اولویتهای بانک مرکزی است و تمام سیاستها و برنامههای پولی خود را در این زمینه به کار خواهد بست.
علاوه براین، پیش بینی کارشناسان اقتصادی این است که نرخ تورم در سال آینده روند نزولی به خود بگیرد و در انتهای سال ۱۴۰۰ این نرخ به ۲۵.۱ درصد برسد.
همچنین، اقتصاددانان معتقدند که کاهش نرخ تورم در سال ۱۴۰۱ هم تداوم داشته باشد و در سه ماهه اول این سال به حدود ۲۰ درصد برسد.