غریب آبادی سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین روز پنجشنبه با اعلام خبری کوتاهی به خبرنگاران گفت: در اثر تلاشهای گسترده دیپلماتیک، فرایند صدور قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام متوقف شد.
غریب آبادی ضمن انتقاد از اقدامات با انگیزه های سیاسی و سوءاستفاده از آژانس برای مقاصد چانه زنی، از هوشیاری و تدابیر اعضای آژانس، بویژه شورای حکام و مدیرکل، در تلاشهای خود برای جلوگیری از ایجاد تنش های غیر ضروری و حفظ فرصت های موجود برای دیپلماسی، استقبال کرد. توضیحات بیشتری را در این رابطه بعد از نشست امروز شورای حکام ارائه خواهد کرد.
همچنین سخنگوی وزارت امور خارجه در توضیح تحول امروز در آژانس بینالمللی انرژی اتمی اظهار کرد: با تلاشهای فشرده دیپلماتیک در تهران، وین و پایتختهای همه اعضای شورای حکام و به ویژه سه کشور اروپایی، و همچنین همراهی چین و روسیه، طرح قطعنامه منتفی شد.
سعید خطیب زاده اضافه کرد: تحول امروز میتواند مسیر دیپلماسی را که ایران و آژانس باز کردهاند، حفظ نموده و زمینه را برای اجرای کامل تعهدات از سوی تمامی طرفهای برجامی فراهم آورد. ایران امیدوار است، طرفهای مشارکتکننده در برجام بتوانند با استفاده از این فرصت و با همکاری جدی، اجرای کامل برجام از سوی همه را تضمین نمایند.
برخی رسانهها در روزهای گذشته گزارش دادند که آمریکا و سه کشور اروپایی باقیمانده در برجام قصد دارند تا پیشنویس قطعنامهای را به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه کنند که در آن از ایران به دلیل توقف اقدامات داوطلبانه تحت برجام انتقاد شده است.
در همین پیوند وزیر امور خارجه فرانسه سهشنبه شب مدعی شد که قطعنامهای علیه ایران به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارایه میشود و آن را انتقادی خواند. «ژان ایو لودریان» ادعا کرد که این قطعنامه در روزهای آینده ارائه خواهد شد.
سخنگوی دولت ایران نیز تهدید کرده بود اگر شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی قطعنامهای علیه ایران صادر کند، تهران تفاهم اخیر خود را با آژانس مورد بازنگری قرار خواهد داد. علی ربیعی در یک نشست خبری در تهران گفت در صورت تصویب هر قطعنامهای علیه ایران به طور قطع واکنش مناسب اعمال و تصمیمات مقتضی اتخاذ خواهد شد.
امروز خبرگزاری «رویترز» به نقل از منابع دیپلماتیک گزارش داد انگلیس، فرانسه و آلمان از طرح خود تحت حمایت آمریکا در خصوص تصویب قطعنامه در انتقاد از ایران به دلیل کاهش همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی در شورای حکام عقب نشستهاند.
طبق این گزارش، آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرده «رافائل گروسی» قرار است ساعت ۱۱ به وقت گرینویچ کنفرانسی خبری داشته باشد.
به نوشته رویترز، آژانس دلیل این کنفرانس را اعلام نکرده اما دیپلماتهای مذکور گفتهاند مدیرکل آژانس به ۳۵ عضو شورای حکام گفته که این نهاد قصد دارد در ماه آوریل (ماه آینده میلادی) با ایران گفتوگوهای فنی انجام دهد.
همزمان «لارنس نورمن» خبرنگار روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» مستقر در بروکسل در صفحه توییتر خود به نقل از برخی منابع نوشت احتیاط آمریکا درباره واکنش ایران به تصویب قطعنامه ضد ایرانی در شورای حکام نقش مهمی در عقبنشینی اروپا داشته است.
پیشتر «محمدجواد ظریف» وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در اشاره به تلاش برای صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حکام، گفته بود: حرکت غلطی را اروپاییها با حمایت از آمریکا در شورای حکام شروع کردهاند، فکر میکنیم این حرکت باعث بهم ریخته شدن شرایط خواهد شد.
وزیر امور خارجه کشور تاکید کرد: بهم ریختگی شرایط کنونی را از طریق سفیر ایران در وین به همه اعضای شورای حکام شرایط توضیح دادهایم، امیدواریم عقل غلبه کند و اگر چنین نشود راهکارهایی داریم.
«علی اکبر صالحی» رئیس سازمان انرژی اتمی هم به شورای حکام هشدار داده بود در صورتی که در نشست خود نسبت به اقدام ایران مبنی بر توقف پروتکل الحاقی قطعنامهای را علیه کشورمان صادر کنند، ایران واکنش مناسبی را خواهد داشت و در این راستا نامهای هم ارسال شده است.
روسیه هم در اعلامیهای که برای اعضای شورای حکام فرستاد، هشدار داد تصویب قطعنامه میتواند به تلاشها برای احیای برجام آسیب بزند.
پیش از رویترز، شبکه «الجزیره» گزارش داد که کشورهای اروپایی پیشنویس طرحی برای محکوم کردن ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی را پس گرفتهاند. این شبکه قطری جزئیات بیشتری در این خصوص ارائه نکرد.
این در حالی است که رویترز قبلاً در این خصوص گزارش داده بود که علیرغم هشدارهای ایران و روسیه، تروئیکای اروپایی به دنبال تصویب قطعنامه علیه ایران هستند و خبرگزاری فرانسه هم نوشته بود که این قطعنامه که مورد حمایت آمریکا نیز هست، احتمالا روز جمعه ۱۵ اسفند ماه به رأی گذاشته شود.
جمهوری اسلامی ایران پنجم اسفند ماه سال جاری و در راستای اجرای ماده ششم قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران» نظارتهای فراپادمانی و اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کرد. البته دو روز قبل از اجرای این قانون، در پی سفری که گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران داشت، موافقتنامهای موقت بین ایران و آژانس صادر شد که بر مبنای آن مقرر شد ایران به مدت ۳ ماه اطلاعات برخی فعالیتها و تجهیزات نظارتی را که در پیوست مشخص شده ضبط کند و نزد خود نگهدارد.
در این مدت، آژانس به این اطلاعات هیچ نوع دسترسی نخواهد داشت و اطلاعات منحصرا نزد ایران باقی میماند. چنانچه ظرف سه ماه تحریمها به طور کامل لغو شود، ایران این اطلاعات را در اختیار آژانس میگذارد، در غیر این صورت اطلاعات برای همیشه پاک خواهد شد.
عقلانیت در اینجا
دوستان نادان حرص میخورند در اینجا و انجا .
رافایل گروسی گفت :به ایران فرصت جدیدی برای همکاری با آژانس بین المللی دادیم
او افزود که اقدام ایران به محدود کردن فعالیت بازرسان، نتایج معکوسی در پی خواهد داشت.