آفتابنیوز : آفتاب: رئیس هیئت نظارت بر انتخابات استان تهران با بیان اینکه قانون ملاک رسیدگی به صلاحیت هاست، تأکید کرد: رایزنی برخی افراد و تشکیل جلسات بین آنها هیچ تأثیری در روند بررسی صلاحیت ها در هیئت های نظارت بر انتخابات نخواهد داشت.
حجت الاسلام ابراهیم رازینی در گفتگو با خبرگزاری مهر با اعلام این مطلب، گفت: هیئت های نظارت بر انتخابات به وظایف قانونی و شرعی خود عملکرد کرده و رایزنی ها هیچ تأثیری در بررسی صلاحیت کاندیداها ندارد.
وی با بیان اینکه هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات و شورای نگهبان نیز بر همین مبنا عمل خواهند کرد، گفت: به کار بردن تعابیری نظیر نفوذ و تغییر رأی در مورد هیئت های نظارت صحیح نیست. کسانی که از سوی هیئت های اجرایی ردصلاحیت شده و یا صلاحیتشان احراز نشده است، باید دلایل و مستندات خود را به هیئت های نظارت اعلام کنند، بنابراین بحث نفوذ و رایزنی با اعضای این هیئت ها مطرح نیست.
ناظران آگاه معتقدند که چنین واکنشی از سوی هیات های نظارت قابل پیش بینی بود. زیرا ماخذ اطلاعاتی که هیات های اجرایی به استناد آن صلاحیت کاندیداها را بررسی کرده بودند مشخص است. از سوی دیگر با موضع گیری انجام شده از سوی رسانه های حامی دولت کاملا مشخص بود که چه کسانی حتما رد صلاحیت خواهند شد.
اما نکته تعجب آور در این دوره، ردصلاحیت نیروهای قدیمی مجمع روحانیون مبارز مانند حجت الاسلام عباسی فر، کیان ارثی و نظایر ایشان بود. طیفی که نه افراطی هستند و نه با افراطیون نقطه اشتراکی دارند. و شاید یکی از دلایل عدم ثبت نام برخی از اعضا حزب اعتدال و توسعه نگرانی از همین رد صلاحیت های گسترده بود. در جایی که عضو سابق شورای نگهبان ردصلاحیت شود، افراد دیگر چه تضمینی دارند؟!
با این حال شرایط کنونی یادآور خطبه های نماز جمعه آیت ا... هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس مجلس خبرگان رهبری در هفته قبل از مرحله اول انتخابات دوره نهم ریاست جمهوری در سال 84 میباشد. ایشان در آن سخنرانی نسبت به انسداد سیاسی در کشور هشدار دادند و اظهار نگرانی کردند.
شاید در آن زمان حتی برای بسیاری از نیروهای سیاسی این بحث معنایی نداشت. اما امروز در شرایطی که حتی نیروهای قدیمی انقلاب و یاران امام در سالهای قبل از انقلاب هم رد صلاحیت میشوند، انسداد سیاسی بیش از هر زمان دیگر عینیت یافته است.
به واقع باید نگران بود که ادامه این روند ناگوار تا کجا پیش خواهد رفت. آیا در ادامه این روند حتی ممکن است آنگونه که دکتر حسن روحانی رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک پیش بینی کرده است که اگر روند ناسالم در مسائل سیاسی- اجتماعی ادامه یابد ممکن است روزی برسد که شرط برخی از پست ها، لعن و ناسزا گفتن به برخی از یاران امام باشد؟
وی شب عاشورای اخیر طی سخنرانی در مرقد امام خمینی (ره) گفته بود:" متأسفانه در همین انقلاب اسلامی خودمان، در همین ٣٠ سال گذشته شاهد بودیم که به برخی از یاران امام و نهضت اسلامی چقدر تهمت و سخن ناروا گفته شد. نکند روزی برسد که بگویند شرط اینکه، این پست و مقام به تو داده شود، این است که به فلان یار دیرین امام (ره) دشنام دهی و از او نفرت بجوئی. نیاید آن روزی که انحطاط در جامعه بجائی برسد که نزدیک ترین یاران امام(ره) مورد سب و لعن قرار بگیرند. اگر از امام حسین پیروی نکنیم و از راه عاشورا، فاصله بگیریم و شهامت ایستادگی و سخن گفتن نداشته باشیم، آن روز دور نخواهد بود."
به هرصورت یکی از بزرگترین نگرانیهای امروز در فضای سیاسی کشور انسداد سیاسی است که بیش از هر روز دیگر به چشم می آید.
انسداد سیاسی یعنی آنکه گروهی و قدرتی بخواهد در مقابل گردش طبیعی و قانونمند قدرت سیاسی در کشور مقاومت کند و مانع از سیر طبیعی آن شود. اینک نیز گروهی که خود را برحق و قادر در تمام امور مردم می دانند، قصد دارند تا مانع از گردش سیر طبیعی قدرت در جامعه شوند. و نکته جالب در این مورد آنکه خود فرزندان کوچک این انقلاب بوده یا اساسا در مبارزه نبوده اند.
این گونه با قاطعیت صحبت کردن آقای رازینی نشان از آن دارد که ممکن است تغییر چندانی در نتایج بررسی صلاحیت کاندیداهای رد شده در مرحله هیات های نظارت نباشد. همچنین اقدام هیات های اجرایی کاملا مشروع و قانونی بیان کرده است.
البته تجربه نشان میدهد که عاقبت گروهی در مرحله شورای نگهبان تایید خواهند شد تا در باقی مانده فعالیت سیاسی خود وامدار آن باشند. اما اینکه گروه بزرگی از نیروهای شناخته شده را رد صلاحیت کنند تا عرصه برای خودشان باز بماند و عرصه انتخاب مردم را تنگ کنند، یک انسداد سیاسی کامل است.
با این حال باید نسبت به این امر نگران بود. زیرا عاقبت انسداد سیاسی درجامعه مشخص نیست و قطعا به اهداف مسدود کنندگان منجر نخواهد شد.
انسداد سیاسی میتواند وقایع تلخی هم بیانجامد که به نفع هیچ گروه و جناحی نخواهد بود. اما در این راستا قطعا بزرگترین زیان را نظام جمهوری اسلامی و مردم خواهند کرد. زیرا زمان را برای مدیریت و بهبود امور جامعه از دست خواهند داد.
بنابراین مسولان نظام و کشور باید خطر انسداد سیاسی را جدی بگیرند پیش از آنکه برای هر اصلاح و اقدامی دیر شود.