آفتابنیوز : آفتاب-مهسا امرآبادی: بخش نخست گفتگو با معصومه ابتکار، عضو اصلاحطلب شورای شهر تهران و معاون رییسجمهور پیشین چند روز قبل منتشر شد. آنچه در پی میآید بخش دوم و پایانی این گفتگو است.
بخش نخست مصاحبه آفتاب با ابتکار
[کلیک کنید]
ابتکار در این بخش از علت حضور خود و دو تن از وزیران دولت خاتمی در شوراها و همچنین از فعالیتهای زیست محیطیاش در شورای اسلامی شهر تهران سخن میگوید. وی که به تازگی به عنوان یکی از 50 ناجی زمین شناخته شده است، برعدم مشاوره سازمانهای زیست محیطی دولتی در مورد مسائل و معضلات محیط زیست ایران تاکید میکند:
س: شما به همراه آقایان نجفی و مسجدجامعی در دولت اصلاحات و در سطوح وزیر و معاون رییس جمهور مشغول به فعالیت بوده اید، اما اکنون عضو یک دولت محلی که با جایگاه قبلی شما تفاوتهای بسیاری و نسبت به آن محدودیت بیشتری دارد، هستید. چگونه خود را به حضور در شورای شهر متقاعد کردید؟ و با توجه به این که از شانس زیادی برای تایید صلاحیت برخوردار بودید، چرا مدت یک سال صبر نکردید تا در انتخابات مجلس هشتم کاندیدا شوید؟
ج) فضایی که در زمان انتخابات شوراهای شهر وجود داشت، بسیار خاکستری و یاسآلود بود. در آن زمان اصلاحطلبان از حضور دوباره در عرصههای سیاسی و تاثیرگذاری در کشور نامید بودند. حضور چهرههای شاخص جریان اصلاحطلب در آن هنگان میتوانست این فضا را تغییر دهد و فکر اصلی و دلیل اصلی حضور ما در انتخابات شوراها، تغییر فضای کشور و شکستن فضای یاسآلود آن زمان بود که آقای خاتمی هم تعبیر «باطل سحر» را برای آن به کار میبردند و البته اکنون هم همین تعبیر را به کار میبرند.
به نظر من آن چه که میتواند تحول بزرگی در انتخابات مجلس به وجود آورد، حضور گسترده مردم در انتخابات است و اگر اجازه برگزاری انتخاباتی سالم، آزاد و رقابتی داده شود، تحول بزرگی در کشور به وجود خواهد آمد.
مسالهای که در آن زمان از انتخابات شوراها مهمتر محسوب میشد، بحث احیای مجدد حرکت اصلاحطلبی و امید آنان به آینده بود. بنابر همین اصل ما در انتخابات شرکت کردیم و با اقبال مردم هم مواجه شدیم. از سوی دیگر هم من تفاوتی بین مسئولیت عالی کشوری و مسئولیت در شورای شهر نمیبینم. البته کار کردن با آقای خاتمی افتخاری بود، اما به نظر من شئونات بالاتر یا پایینتر تفاوت زیادی در اصل ماجرا ندارد، به ویژه که من در انتخابات شوراها برای نخستین بار منتخب مردم بودم که تجربه منحصر به فرد و خوبی برای من بود. این بار مردم مستقیما به من رای دادند و الان هم افتخار میکنم که نماینده مردم در شورای شهر هستم و لحظهای هم تردیدی برای این مساله ندارم. چرا که فکر میکنم ما به عنوان نیروهای اصلاحطلب در شورای شهر ظرفیتهایی داریم و میتوانیم به وجود آوریم که بسیار بالا است. ضمن این که افراد از توانمندیها و ظرفیتهای خود در موقعیتهای متفاوت میتوانند حداکثر استفاده را کنند.
س: سوال بعدی من در خصوص فعالیتهای زیست محیطی شما است. اکنون شما ریاست کمیته محیط زیست را برعهده
دارید و شما را میتوان یکی از اصلیترین متولیان محیط زیست شهر تهران دانست. از سوی دیگر شما به عنوان یکی از 50 ناجی زمین انتخاب شدهاید. تا کنون در کمیته محیط زیست شورا چه مسائلی را مطرح کردهاید و عملکرد این کمیته را چگونه ارزیابی میکنید؟
ج) ما کمیته محیط زیست را به جهت اهمیت مسائل زیست محیطی تهران تاسیس کردیم. و جلسات متعدد فرابخشی تا کنون داشتهایم. اعضای این کمیته نیز شامل دستگاههای اجرایی شهرداری تهران، دستگاههای مرتبط با محیط زیست دولتی و جمعی از کارشناسان و اساتید محیط زیست که تجربه فعالیت در مباحث شهری دارند، است. جلسات کمیته نیز پیرامون موضوعات مختلفی از جمله مباحث آلودگی هوا، آب و فاضلاب، فضای سبز، محیطهای طبیعی اطراف تهران، آلودگی صوتی و مدیریت پسمانده و زبالههای شهر تهران است. این کمیته همچنین از 12 کارگروه تشکیل شده است که هر کدام از این کارگروهها در موضوع خاصی فعال هستند.
کمیته محیط زیست تا کنون طرحهای متعددی را در شوراها به تصویب رسانده است. مهمترین این مصوبهها را میتوان اینگونه عنوان کرد: الزام شهرداریهای تهران به انجام مطالعات توجیه فنی، اقتصادی و زیست محیطی در تمام طرحها، الزام شهرداری تهران به اجرای نظام مدیریت محیط زیست در ساختمانها، پارکها و خودروهای شهرداریها، مدیریت مصرف انرژی، آب و کاغذ، حفاظت از پارکهای ملی سرخ حصار و خوجین، تعیین جریمه برای پرتاب زباله در معابر و مجموعهای از مصوبات دیگری که نقش کمیته محیط زیست در این مصوبهها بسیار پررنگ و بارز است.
کمیته ما طرحهای دیگری هم در دست دارد که نظارت هم جزء مهمترین آنان محسوب میشود. کمیته محیط زیست همچنین بازدیدهایی از محلهای متفاوت مثل سیستم حمل و نقل عمومی مترو، محل دفن زبالهها، سازمان کهریزک و بازدید از طرحهای تفکیک از مبدا و بازیافت در سطح شهر تهران را داشتهایم. بارها از مترو و از فعالیت و پیشرفت آن بازدید کردهایم. بنابراین کمیته محیط زیست یکی از فعالترین بخشهای شورا است.
ما همچنین بارها درباره ساخت مونوریل یا پیشرفت مترو اظهارنظر کردهایم و معتقدیم که باید ایمنترین، سریعترین و پاکترین وسیله حمل و نقل عمومی را برای شهر تهران انتخاب کرد . هیچ شکی نیست که با وجود سرمایهگذاری که تاکنون در مورد مترو شده است، در همین مسیر باید ادامه دهیم تا متروی تهران تکمیل شود، خطوط آن افزایش پیدا کند و فاصله بین حرکت واگنها کاهش یابد و مردم بتوانند از آن استفاده کنند. باید دقت کرد که مساله مترو یا مونوریل، سیاسی نشود چرا که این موضوع یک بحث کاملا کارشناسی است اما متاسفانه متوقف کردن اعتبار مترو از سوی دولت و فشاری که دولت نهم برای ساخت مونوریل میآورد، این موضوع را تبدیل به یک مناقشه سیاسی کرده که نگاهی غیرمنطقی و غیرمنصفانه محسوب میشود.
س) با توجه به اعتبار شما در مجامع زیست محیطی بینالمللی و فعالیتها و تجربیاتتان، مسئولین محیط زیست دولتی چه میزان از این تجربیات استفاده میکنند و آیا شما مورد مشاوره مسئولین دولتی قرار میگیرید؟ ج) تاکنون با من هیچ مشاورهای در مورد مسائل زیست محیطی کشور انجام نشده و من اجازه اظهارنظر درباره سیاستگذاریها و تصمیمگیریها را ندارم، اما به عنوان یک فعال زیست محیطی از طریق سخنرانیها، وبلاگ شخصی و سازمان غیردولتی «صلح و محیط زیست» فعالیت خود را ادامه میدهم و در بسیاری از مسائل سعی میکنم دیدگاههای خود را اعلام کنم چرا که بحث محیط زیست یک موضوع سیاسی نیست و نباید وجه مصالحه تعلل و ناکارآمدی سیاستمداران قرار گیرد اما در کشور ما، این موضوع هم مبتلا به سیاست شده است.