سعید خطیبزاده همچنین چندی پیش در گفت وگو با رسانه های چینی، ضمن استقبال از سفر وزیر خارجه چین به تهران، از اهمیت ویژه ای که جمهوری اسلامی ایران برای مذاکرات وانگ یی در تهران قائل است، سخن گفته و ابراز اطمینان کرده بود که رایزنی های رئیس دیپلماسی پکن در تهران، گسترش مناسبات دو کشور را یک گام به پیش خواهد راند.
در این میان، بسیاری از رسانه های چینی با اشاره به مذاکرات نزدیک وزیر خارجه کشورشان با مقامات ایرانی به ویژه محمدجواد ظریف، از استقبال و توجه ویژه تهران به این سفر خبر داده اند.
به نظر می رسد انجام این سفر، علاوه بر دیپلماسی خاورمیانه ای جمهوری خلق چین، گامی در تداوم دیدگاه کلانی است که در جریان سفر سال 2016 شی جین پینگ، رهبر چین به ایران و دیدار با مقامات ارشد کشورمان تنظیم و به تدوین چارچوب "مشارکت جامع راهبردی" میان دو کشور منجر شد، باشد.
بر این مبنا، وانگ یی در مذاکراتش با مقامات ایرانی ضمن ریل گذاری تحقق چارچوب یاد شده، راهکارهای عملی و برنامه های دو کشور در این راستا را مرور و بررسی خواهد کرد و آنچه پیش از این در خصوص برنامه همکاری های بیست و پنجساله ایران و چین مطرح شده نیز در همین فضا قابل تحلیل و درک است.
در همین راستا بود که خطیب زاده جمعه شب در گفت وگو با استودیو خبر شبکه یک سیما عنوان کرد: فردا (شنبه) سند همکاری های بیست وپنجساله میان ایران و چین به امضا خواهد رسید.
او توضیح داد: در سال ۱۳۹۴ و در جریان سفر رئیسجمهوری چین به تهران در ارتباط با این موضوع بحث و گفت وگو شد. به این منظور که روابط دو کشور به سطح راهبردی و جامع هدایت شود.
به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه، روابط ایران و چین چند لایه، عمیق و پر از ابعاد مختلف است و لازم بود این روابط در قالب یک سند تنظیم شود. در همین چارچوب چندین بار این سند برای بررسی بین مقامهای دو کشور رد و بدل شد و نهایتاً در روز شنبه بین وزرای خارجه دو کشور امضا خواهد شد.
موضوع دیگری که اهمیت سفر وزیر خارجه چین به تهران در شرایط کنونی را یادآوری می کند، جایگاه چین در شورای امنیت سازمان ملل متحد و گروه کشورهای حاضر در برجام است.
مذاکرات اخیر مقامات چینی با همتایان آمریکایی و روس پیش از سفر وانگ یی به تهران و رسانه ای شدن بخش هایی از این مذاکرات با محوریت مسأله هسته ای ایران، گواه تلاش چین برای حفظ برجام از سویی و اقدام در راستای احیای آن در سایه مواضع دولت جدید ایالات متحده در دیگر سو است.
چینی ها در روزهای اخیر بارها بر "لزوم بازگشت فوری و بی قید و شرط آمریکا به برجام" و "لغو فوری تحریم های یکجانبه علیه ایران" تاکید داشته و واشنگتن را به عنوان مسؤول وضع کنونی برجام، سرزنش کرده اند. بر این مبنا به نظر می رسد وزیر خارجه چین در قالب سیاست های کشورش بر مبنای چندجانبه گرایی و مقابله با هژمونی طلبی در نظام بین الملل، پیشنهاداتی را برای آینده برجام روی میز مذاکرات آتی با مقامات کشورمان بگذارد.
«وانگ یی» به دعوت محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، روز جمعه و شنبه مهمان تهران است. وزیر امور خارجه چین در این سفر علاوه بر مذاکره با همتای ایرانی، با رییس جمهوری اسلامی ایران نیز دیدار خواهد کرد.
چین توجه ویژه ای به منطقه خاورمیانه دارد؛ به همین دلیل وانگ یی در این سفر، علاوه بر ایران از عربستان سعودی، ترکیه، امارات متحده، بحرین و عمان نیز دیدار خواهد کرد.
خانم «هوا چون اینگ» سخنگوی وزارت خارجه چین روز پنجشنبه گذشته در مورد اهمیت این سفر گفت: سفر، بیانگر تمایل صادقانه پکن برای تعمیق همکاری متقابلاً سودمند دو طرف است و برخورد مسؤولانه چین را در کمک به امنیت و ثبات خاورمیانه نشان می دهد.
او اظهار کرد: وانگ یی با این کشورها تماس راهبردی عمیقی برقرار خواهد کرد؛ اجرای توافق مهم به دست آمده بین رئیس جمهوری «شی جین پینگ» و رهبران این کشورها را پیش خواهد برد و از مبارزه این کشورها با همه گیری بیماری کرونا و بهبود اقتصادی و اجتماعی آنها پشتیبانی می کند.