اسحاق جهانگیری شامگاه جمعه با حضور در کلاب هاوس به تشریح اقدامات دولت دوازدهم در مواجهه با تحریم و تاثیرات آن پرداخت.
علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی و محمد جواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و اطلاعات هم در این نشست، حضور داشتند.
از فضای مجازی نترسیم
معاون اول رئیس جمهوری در ابتدا گفت: به صورت طبیعی رسانههای رسمی کشور فرصتی در اختیار ما قرار می دهند که البته فرصت گفت وگوی یک طرفه است. یکی از کارهای خوب دولت یازدهم و دوازدهم، اقداماتی بود که برای توسعه اینترنت انجام شد که امروز به نقطه ای رسیدیم که در دوره کرونا خیلی از کارها با استفاده از فضای مجازی انجام میشود.
جهانگیری افزود: اگر این فضا ایجاد نشده بود، در دوره کرونا می توانست یک بحران بزرگ در کشور ایجاد شود. من به همه دوستانی که نگران هستند و طوری اظهار نظر می کنند که از فضای مجازی می ترسند، می گویم که چرا باید بترسیم؟
وی ادامه داد: بگذاریم مردم آزادانه صحبت کنند و باید قدر این آزادی را بدانیم. دولت تمام تلاش خود را برای دسترسی مردم به شبکه مجازی به کار خواهد بست. البته دولت یک بخش است و بخش های دیگری هم در کشور حضور دارند که اختیار دارند اما تلاش دولت بر این است که تسلیم نشود.
معاون اول رئیس جمهوری اظهار کرد: زمانی برخی از اپراتورها، اختلالی ایجاد کرده بودند که وزیر محترم ارتباطات به همراه برخی دیگر از اعضای دولت، پیشنهاد دادند و در دولت جرایم سنگینی برای کسانی که بخواهند اختلال در شبکه مجازی ایجاد کنند، وضع شد.
وفای به عهد
معاون اول رئیس جمهوری در پاسخ به این پرسش که آیا قصد کنارهگیری از دولت داشتید، گفت: من فکر می کنم که دولت در دوره یازدهم کارهای بزرگی انجام داد، در انتخابات ۹۶ به پیشنهاد مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی، آقای خاتمی و بعد خود آقای روحانی وارد رقابت انتخاباتی شدم.
جهانگیری افزود: وفای به عهد این بود که وقتی مردم تلاش کردند ما هم بمانیم و برای خواست مردم بکوشیم. در ابتدای دولت در یک صحبت جدی با آقای روحانی گفتم که یک معاون اول دیگری منصوب کنید، اما ایشان نپذیرفتند.
او ادامه داد: از اوایل سال ۹۷، کشور وارد یک جنگ اقتصادی تمام عیار شد. با این حال خواستم نسبت به همه معاون اولهای دیگر نقش بیشتری داشته باشم. از عقبه دولت حمایت کنم و از ۲۴ میلیون رای حفاظت کنم.
معاون اول رئیس جمهوری اضافه کرد: اگر تنها این مسئولیت که باید تحریمها را خنثی کنیم، می داشتم باید می ماندم و کارهای بزرگی انجام دادیم. لوایح بسیار مهمی در این دوره به مجلس ارائه کردیم که مبارزه با فساد یکی از آنها بود.
جهانگیری اظهار کرد: تمام تلاش به کار گرفته شد تا مواد مورد نیاز مردم به موقع تامین شود و ارز آنها اختصاص یابد. مسئول مبارزه با مفاسد اقتصادی و همچنین ستاد اقتصاد مقاومتی بودم و فکر می کنم کارهای خوبی انجام گرفت.
چرایی ارز ۴۲۰۰ تومانی
وی در پاسخ به چرایی اعلام نرخ ارز ۴۲۰۰ تومانی و افزایش نرخ بنزین هم گفت: ما با شروع دولت سه نرخ ارز داشتیم، ارز ۱۲۲۶، ۲۴۷۷ و ارز آزاد که از اسفند ۹۱ حدود ۴۰۰۰ تومان بود اما با شروع این دولت روند کاهشی داشت.
معاون اول رئیس جمهوری افزود: در ابتدای دولت به سمت تک نرخی کردن ارز رفتم و دو نرخ ارز را ادغام کردم. در پایان دولت یازدهم نرخ آزاد و دولتی به هم نزدیک شده بود. در سال ۹۵ شوکی در بازار ایجاد شد، عمدتا دولت به سمت سازوکار اقتصادی رفت.
جهانگیری ادامه داد: این پیشنهاد اقتصاددانان دولت بود اما به مرور مشخص شد که کارگشا نیست. اتفاقاتی در کشورهای همسایه به خصوص آنهایی که ارز وارد می کردیم، رخ داده بود و گزارش های امنیتی بود که آنها مانع ورود اسکناس ارز به داخل کشور شده بودند.
وی اضافه کرد: موجودی ارز در ابتدای ۹۷ کمتر از یک روز عرضه در سال ۹۶ بود. از آن سو، رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرده بود تصمیم جدیدی خواهد گرفت. سه راه کار روی میز بود.
معاون اول رئیس جمهوری با تاکید بر اینکه مسئولان سیاسی کشور تذکرات پی در پی می دادند که باید این وضع تغییر کند، اظهار کرد: سه گزینه روی میز بود، ادامه وضع موجود، تعیین عدد ثابت، تعیین عدد شناور تا بتوانیم هم تامین ارز داشته باشیم و هم از شوک ناشی از خروج آمریکا از برجام جلوگیری کنیم.
جهانگیری گفت: قرار بود این نرخ برای چند ماه انجام شود، با خروج آمریکا از برجام هیچ اتفاق خاصی نیفتاد همچنانکه آنها چنین پیش بینی کرده بودند. در مرداد ماه در نشست سران قوا سیاست ارزی مورد بررسی قرار گرفت، در آنجا بر اساس اصرار برخی سران قوای سه گانه، قرار شد نرخ ۴۲۰۰ تومن ثابت بماند.
وی افزود: در فروردین که تصمیمگیری شد، در پایان تصمیمگیری به رئیس جمهوری پیشنهاد کردند که برای اینکه در جامعه این خبر مطرح شود، خواستند که آقای جهانگیری اعلام کند و این کار انجام شد.
معاون اول رئیس جمهوری تاکید کرد: نرخ ثابت ۴۲۰۰ تومان، مصوبه سران قوا است.
جهانگیری با اشاره به تغییراتی که در مجلس شورای اسلامی در نرخ ارز اعمال شد، گفت: ارز کنترلی ثابت در ۹۰ درصد ۴۰ سال بعد از انقلاب اسلامی انجام شده است.
وی افزود: ارز سه نرخی شد، در این دولت فقط در دوره جنگ اقتصادی چنین اتفاقی افتاد و عمدتا بر این اساس بود که به زندگی مردم کمترین آسیب وارد شود. ما محدودیت منابع ارزی داشتیم. همه اقتصاددانها در این شرایط به تخصیص ارز معتقدند.
معاون اول رئیس جمهوری با اشاره به کاهش شدید منابع ارزی از ۱۰۰ میلیارد دلار به ۵ میلیارد دلار ادامه داد: در هر سال تلاش شد، میزان تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومن کاهش یابد و حتی تصمیم داشتیم که در آخر سال ۹۹ این ارز حذف شود. اما مجلس ناگهان این مساله را رسانهای کرد و باعث شد که کالاها انبار شوند.
جهانگیری اضافه کرد: ممکن است از این ارز در جاهایی سوء استفاده شود، دولت نخستین مدعی نسبت به این افراد بوده است. به هر نقطه سوء استفاده رسیدیم مدعی شدیم و قوه قضائیه هم همکاری کرد. مطمئن هستم در نخستین روزهای عبور از جنگ اقتصادی، اکثر تصمیمها از جمله ارز ۴۲۰۰ تومن به شرایط علمی اقتصاد باز خواهد گشت.
معاون اول رئیس جمهوری تصریح کرد: من تلاش کردم که ۴۲۰۰ تومن ثابت نباشد و همراه با تورم تغییر کند. اما الان مهمتر این است که از زندگی مردم حفاظت کنیم. دولت ایران یارانههای پیدا و پنهان زیادی دارد. بیش از یک میلیون و چهارصد هزار میلیارد تومان یارانه پنهان و بیش از ۳۰۰ هزار میلیارد تومن یارانه آشکار پرداخت می کنیم.
جهانگیری یادآور شد: بیش از ۵۰ هزار میلیارد تومان یارانه نان پرداخت میکنیم. ما حساسیتهای سیاسی روی زندگی مردم را هم باید توجه داشته باشیم.
پرسش دیگر این بود که برای چه باید در انتخابات شرکت کنیم، موانع زیادی وجود دارد که حتی حریف همراه اول و ایرانسل برای رفع اختلال کلاب هاوس را ندارید.
معاون اول رئیس جمهوری گفت: شهروندان همدیگر را در کنار صندوق رای می شناسند و اگر جمع نشوند، ممکن است شهر سقوط کند. هیچ راهی برای اصلاح عبور غیر از انتخابات نداریم. نباید اجازه دهیم کسانی که به انتخابات اعتقاد ندارند با اسم انتخابات پیروز شوند.
دود تحریمها به چشم مردم
جهانگیری افزود: دود تحریم اقتصادی که برای مردم ما رقم خورده است، از دل تحریم انتخابات برآمده است. اگر در سال ۸۴ درست عمل میکردیم، شورای امنیت ما را تحریم نمی کرد و دشمنان ما طمع نمیکردند. البته درک می کنم شاید مردم نسبت به اثربخشی رای و قدرت واقعی دولت دچار تردید شده باشند اما به عنوان یک خادم ملت عرض می کنم، رئیس دولت می تواند موثر باشد، یک وقت می گوید که تحریم کاغذ پاره است، یک وقت هم رئیس دولت می گوید باید تحریم را حل کنیم، پذیرفته می شود و از آن برجام می آید.
او ادامه داد: برجام چیزی جز رای ۹۶ نیست.
معاون اول رئیس جمهوری یادآور شد: شما وزیری دارید که جلوی اختلال کلاب هاوس را بگیرد، جریمه سنگین وضع شده است. دولت و رئیس جمهوری در این مسیر جدی است. کسانی که بخواهند در اینترنت اختلال ایجاد کنند، بازنده خواهند بود و دولت در کنار مردم است.
پرسش: در دوره دولت دوم روحانی بارها از جنگ اقتصادی یاد کردید، چه موانعی در دولت دوم شما بود که در عرصه عمومی نتوانستید توضیح دهید. آیا حضور شما واقعا در دولت موثر بود؟
معاون اول رئیس جمهوری توضیح داد: بین تحریم و جنگ اقتصادی باید تفاوت قائل باشیم. ما در شروع دولت با تحریم های شورای امنیت، اروپا و دیگر روبهرو بودیم. در آنجا می شود ارزیابی از نحوه مدیریت در تحریم داشت.
جهانگیری افزود: معتقدم در جنگ اقتصادی آمریکا، در ۲۰۰ سال گذشته این حجم تحریم و پیگیری و اصرار بر اجرای آن بی سابقه است. تمام سفارتخانههای آمریکا موظف به رصد معاملات شده بودند، اصرار بر صفر شدن فروش نفت، فلج کردن سیستم حمل و نقل دریایی و شناسایی تمام گلوگاهها داشتند.
او ادامه داد: به حدی جسور شده بودند که در هر جایی نفتکش ما را شناسایی می کردند، انفجار ایجاد میکردند. حدود ۲۰۰ نفتکش ما را دچار سانحه کردند. چه از طریق خودشان و چه از طریق نیابتیهایی همچون اسرائیل و سعودی انجام می شد.
معاون اول رئیس جمهوری با اشاره به اعتراف مقامات آمریکا برای شکست فشار حداکثری، اضافه کرد: خیلی از سران کشورها در دیدار با رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفته بودند، ترامپ گفته است سه ماه صبر کنید هیچ چیزی از این نظام و ایران باقی نمیماند.
جهانگیری تصریح کرد: با این شکل، ایران ماند و سرافراز ایستادگی کرد.
سئوال: دولت روحانی با حمایت اصلاح طلبان روی کار آمد، آیا جهانگیری دولت روحانی را اصلاح طلب می دانند و آیا این کارنامه به نام اصلاح طلبان نوشته می شود؟ دستاورد دولت روحانی برای اصلاح طلبان چه بوده است؟
معاون اول رئیس جمهوری پاسخ داد: آقای روحانی هیچ وقت نگفتند که اصلاح طلب هستند و هیچ وقت هم نگفتند که دولت اصلاح طلب تشکیل دادند و اتفاقا پست کلیدی در اختیار صبغه اصلاح طلبی دارند. مهمترین دستاورد این دولت این است که یکی می خواستند ایران از قطعنامه های شورای امنیت و تحریم ها نجات یابد، دوم می خواستند مسیر توسعه اقتصادی هموار شود.
برجام نتیجه بزرگترین دیپلماسی قرن
جهانگیری افزود: اگر اصلاحات دنبال اصلاحی بود که منجر به توسعه ایران و حل مشکل مردم بود، برجام نتیجه بزرگترین دیپلماسی قرن است. وزارت خارجه در مقابل ۶ قدرت برجامی را تصویب کردند که آمریکاییها اعتراف کردند سرما کلاه رفته است.
وی ادامه داد: اگر پس از خروج آمریکا ما هم بر اساس فشار برخی خارج میشدیم، امروز باید به چه چیزی باز می گشتیم و باید دوباره مذاکره می کردیم؟ دستاورد دولت دوازدهم که از چهار سال، ۲ سال در تحریم بود دستاورد خوبی بود و در دولت دوازدهم، بزرگترین دستاورد حفاظت از زندگی مردم و جمهوری اسلامی ایران بود.
سوال: بستر کلاب هاوس با وجود موانعی که وجود دارد، فرصتی را برای مطالبه گری فراهم کرده است که امروز معاون اول در معرض پرسشها قرار گرفته است و باید پاسخ دهد. این قابل تقدیر است و امیدوارم دیگر اعضای دولت هم این همت را داشته باشند که در مظان پرسشهای مردم قرار بگیرند و دستاوردهای خود را تشریح کنند.
لکنت زبان دولت در دفاع از عملکرد
واقعیت این است که بخش قابل توجه اعضای دولت از کابینه تا بخشداران در دفاع از عملکرد دولت، لکنت زبان دارند و مشارکت نمیکنند. این باعث می شود که همه از روحانی و شما انتظار پاسخگویی دارند.
آیا این لکنت زبان و عدم مشارکت به معنای ضعف دولت است، اگر دولت دستاورد داشته چرا اعضای دولت پاسخگو نیستند.
معاون اول رئیس جمهوری پاسخ داد: قبول دارم یکی از ضعفهای ما همین لکنت زبان است که اشاره کردید. ما در دور اول درآمدهای افسانهای نداشتیم، تورم کاهش یافت، اشتغال زیادی ایجاد کردیم با همه اینها در سال ۹۶ مردم روحانی و دستاوردهای آن را میشناختند.
جهانگیری افزود: پدیده ترامپ بسیاری از پیش بینیهای ما را به هم ریخت، همین که چارچوب اقتصاد کشور مانده، قابل توجه است. ضعف سیستم اطلاع رسانی دولت جدی است اما اگر فشار زندگی مردم نبود، اقتصاد ما در طول بیش از ۱۲ سال گروگان آمریکا و دیگران است، زندگی مردم و توسعه کشور در دست گروگانگیران افتاده است.
وی ادامه داد: همین الان بیشترین دستاورد را نسبت به دولتهای سابق داشتیم. برداشت از ذخایر مشترک با قطر در دوره احمدی نژاد به نفع قطر شد، غارت اموال کشور فقط گرفتن وام و پرداخت نکردن آن نیست. امروز ما بیش از ۶۰۰ میلیون متر مکعب گاز برداشت می کنیم و قطر ۵۸۰ میلیون متر مکعب گاز مانده است.
معاون اول رئیس جمهوری اضافه کرد: بزرگترین انتقال آب در استانهای غرب کشور اجرا شد. کارهای بزرگی شد، حجم ذخایر پتروشیمی و فولاد افزوده شد. بزرگترین کمک به حقوق بگیران ثابت، بازنشستگان انجام شد و امیدواریم در این دور مذاکرات تحریم برداشته بود و مشکلات مردم برطرف شود.
جهانگیری گفت: به همین دلیل، برخی از دوستان ما در دولت شرم داشتند که در این شرایط سخت معیشتی به اقداماتی که انجام دادهاند بپردازند.
سوال: تعامل میان دولت و مجلس می توانست به رفع برخی ایرادها و چالشهای اقتصادی کشور در طول سالهای گذشته کمک کند. اینها بخش عمده آن در حوزه داخل و اصلاحات اقتصادی که باید از درون دولت می جوشید اما به تاخیر افتاد. همچون لوایح مالیاتی که مجلس در حال پیگیری آن است.
دولت مردم را به بازار سهام تشویق کردند و طلاییترین دوران اعتماد مردم به بازار سرمایه سوخت. مردم تصور می کنند که دولت آنها را رها کرده است.
معاون اول رئیس جمهوری اظهار کرد: قطعا تعامل بین همه دستگاههای حاکمیتی مهمترین موضوعی است که می تواند کشور را از مشکلات عبور دهند. اما همه دستگاه ها در قالب قانون اساسی باید اقدام کنند، هر دستگاهی بخواهد فراتر از آن اقدام کند، قطعا مشکلات جدی ایجاد خواهد کرد.
جهانگیری افزود: بیش از ۱۰۰ لایحه دولت در مجلس مانده و مجلس به مجلس طرحها تبدیل شده است. لایحه در نظام قانونگذاری اصل است، هشت لایحه دولت با وجود گذشت زمان زیادی که ارسال شده است، حتی اعلام وصول نشده است. این خلاف قانون اساسی است.
دولت نمیخواهد در بازار سرمایه دخالت کند
وی ادامه داد: مجلس حق ندارد لایحه را اعلام وصول نکند. این دولت حساسیت زیادی بر بازار سرمایه دارد. ممکن است اتفاقات اقتصادی موجب شاخص بورس شد اما دخالت زیادی از دیگران شد. من به دلیل جلسات متعددی که مجلس درباره بازار سرمایه داشت، جلساتم را تعطیل کردم. اگر بازار رشد داشت می گفتند کار ما بوده است، اگر سقوط می کرد، می گفتند کار دولت است.
معاون اول رئیس جمهوری اضافه کرد: دولت نمی خواهد در بازار سرمایه دخالت کند، هر حمایتی که لازم باشد و قانونی دولت بتواند انجام دهد، برای حمایت از سهامداران جزء انجام خواهد داد.
جهانگیری اظهار کرد: درباره ارز ۴۲۰۰ هم در مرداد ماه گفتیم که هر کسی که با این قیمت کالا وارد کرده است، باید مابه التفاوت آن را پرداخت کند.
سوال: شما گزارشی از آنچه که تحویل گرفتهاید به مردم بدهکارید. آیا وقت آن نرسیده است که به مردم بگویید که چه تحویل گرفته است؟ چرا در حمله به سفارت به عربستان، چرا دولت و وزارت کشور از آن جلوگیری نکرد؟
معاون اول رئیس جمهوری گفت: قبول دارم باید همان موقع گزارشی از آن شرایط ارائه می کردیم، واقعا متاسفم وقتی پاسخی داده نمی شود برخی گستاخ می شوند. خساراتی که در آن هشت سال به کشور وارد شد، اگر دو تا هشت سال هم بگذرد باز هم جبران نخواهد شد.
به خاطر شکایت احمدی نژاد به دادگاه رفتم
جهانگیری افزود: احمدی نژاد در چندین مورد از من شکایت کرد و من همچون شهروند عادی به دادگاه رفتم و از خود دفاع کردم و تبرئه گرفتم. بزرگترین پرونده فساد همچون بابک زنجانی، نفت به ستاد کل نیروی مسلح، نیروی انتظامی فروخته شد و پول آن برنگشته است.
وی ادامه داد: ایشان کاری کرده است که تا دهها سال دیگر سرمایهها به کشور باز نگردد. او ۱۵۰ میلیارد دلار را از ترامپ یاد گرفته است. امروز شرکت نفت ما یکی از بزرگترین بدهکاران به بانک مرکزی است که گفته است در صنایع نفتی سرمایهگذاری کرده است.
معاون اول رئیس جمهوری اضافه کرد: درباره آن دولت هر وقت انسان حرف می زند، اعصاب انسان خرد می شود، الان هم آمده است حرفهای آنچنانی می زند و مردم هم فکر می کنند یک ناجی پیدا شده است.
جهانگیری اظهار کرد: حمله به سفارت عربستان، یکی از خیانتها به مردم بود. ما علاقهمند هستیم که با عربستان زودتر به یک تفاهم برسیم، سعودی ها هم باید از اقدامات مخرب خود دست بردارد.
با سردار سلیمانی مثل دو برادر بودیم
سوال: رابطه شخصی شما با سردار چطور بوده است، بزرگترین نقدی که دختران شما در این روزها به شما دارند، چیست و پاسختان چیست؟
معاون اول رئیس جمهوری گفت: من با سردار سلیمانی همچون دو برادر بودیم، بسیار صمیمی بودیم، من در جهاد بودم و ایشان در سپاه بود. یکی از علایقی که داشت، ایشان سعی می کرد، جبران کند و به نیابت من به مادرم سرکشی می کرد. مادرم ایشان را از ما بیشتر دوست داشت. رابطه ما در طول این ۴۰ سال هیچ وقت مشکل نداشت.
جهانگیری افزود: در مصاحبه با سردار سلیمانی به مناسبت سالگرد شهادتشان هم سعی کردم ابعاد دیگر ایشان را مطرح کرد.
وی ادامه داد: رفته بودم در کرمان زنگ مدرسهای را بزنم، دخترم گفت امروز به مدرسه ما آمده بودی؟ حتی این را هم نمی دانستم. آنها هیچ فعالیت دولتی ندارند. نقد آنها این است که وظایف پدرانه شما کم است و همواره باید به آنها درباره اینکه چرا گرانی است و دولت اقدامی نمی کند، به آنها پاسخ دهم.
سوال: درباره پرونده برادر ایشان و اینکه آیا با او ارتباط دارد؟
معاون اول رئیس جمهوری گفت: من چهار برادر دارم که ۲ تن از آنها به شهادت رسیدهاند. دو برادر دیگر یکی از من بزرگتر و یکی کوچکتر است. در سال ۹۶ من در انتخابات حضور یافتم و کمی حرف زدم اما پس از آن خیلی هزینه دادم.
جهانگیری افزود: سه ماه پس از آن، به نحو عجیبی مهدی را بازداشت کردند. همان موقع هم از رسانه ها مطلع شدم. در این ایام، به ویژه اینکه در ستاد مبارزه با فساد هستم بارها گفتهام در مبارزه با فساد نباید هیچ خط قرمزی وجود نداشته باشد.
فعالیتهای اقتصادی برادرم در دوره احمدی نژاد بود
وی ادامه داد: اگر قرار باشد این لکه ننگ از کشور پاک شود، نباید هیچ اغماضی وجود داشته باشد. چرا یک پرونده را آنچنان پررنگ می کنند در حالیکه یک پروند چندین هزار میلیارد دلاری هیچ خبری از آن منتشر نمی شود.
معاون اول رئیس جمهوری اضافه کرد: فسادی که بد است این است که در دستگاه مورد مسئولیت وی فساد شده باشد، برادر من معاون من نبوده است. تمام فعالیتهای اقتصادی برادرم در دوره احمدی نژاد انجام شده است. دو اتهامی که سخنگوی قوه قضائیه گفت و دو قاضی صلواتی و زرگر گفتند دو اتهام متوجه ایشان شده است و مراحل قضایی آن در حال طی شدن است. من هیچ ورودی پیدا نکردهام.
جهانگیری اظهار کرد: در دوره آقای رئیسی روابط من با قوه قضاثیه بهتر شده است. همواره بر برخورد عادلانه تاکید دارم.
سوال: گزارش هایی از دیدار محرمانه بین ایران و سیا وجود دارد، چرا دیدار مستقیمی انجام نمی شود چون آمریکایی ها می گویند این شرایط مذاکرات را کند کرده است؟
همچنین طرف آمریکایی از سه بسته تحریمی می گویند و دولت بایدن معتقد است که این تحریم ها برای سخت کردن بازگشت به برجام وضع شده است.
ظریف از مذاکرات وین راضی است
معاون اول رئیس جمهوری گفت: با آقای ظریف در غروب امروز صحبت کردم، درباره مذاکرات وین. اقای ظریف راضی بودند و گفتند که پیشرفت خوبی دارد اما وضعیت دشوار است. فعلا چارچوبی که در دستور کار هست، مذاکره مستقیم با آمریکا نیست.
جهانگیری افزود: خواست ایران این است که تحریم های پس از ترامپ باید یکجا لغو شود و ما هم به تعهداتمان باز خواهیم گشت. نباید عجله کرد. تیم مذاکره کننده ما احتمالا فردا بازخواهد گشت.
وی ادامه داد: دیداری با ویلیام برنز انجام نشده است اما منطقه مهم است و ایران یکی از مهمترین کشور برای حل مشکلات منطقهای است و حتما باید به نقش ایران توجه شود.
سوال: آیا در انتخابات ۱۴۰۰ ریاست جمهوری نامزد خواهید شد؟ وقتی امر به بحران های اقتصادی می رسد، ایشان مدام اشاره می کنند که توافقی به نام برجام داشتیم و مشکلات اقتصادی را به آن پیوند می دهند و از آن به عنوان توجیه استفاده می کنند در حالیکه در همان زمان توافق، گوشزد شده بود آمریکا می تواند یکجانبه خارج شود.
معاون اول رئیس جمهوری پاسخ داد: خودتان گفتید که ابرتحریم و بی سابقه ترین تحریمها بود. ما تلاش کردیم تحریم را خنثی کنیم که در واقع دور زدن تحریم است. فروش نفت تا حدی بهتر شده است، پیچیدگی فروش نفت و
گرفتن پول و تبدیل آن به کالا بسیار سخت است.
جهانگیری افزود: این توجیه نیست که درآمد ۱۰۰ میلیارد دلاری به ۵میلیارد دلار رسیده است. در بودجه امسال کشور تنها ۱۲ هزار دلار درآمد نفتی پیش بینی شده است.
هیچ وقت نگفتم که نامزد نمی شوم، تابع جمع هستم
وی ادامه داد: ترامپ یک شخصیت چارچوب داری نبود، چرا از توافق پاریس یا پیمان مودت خارج شد. برجام یک توافق بین المللی بود و ترامپ کوشید تا طرف های دیگر را وادار به اقدام در شورای امنیت کند اما نتوانست و آنها ماند.
معاون اول رئیس جمهوری درباره نامزد انتخابات هم گفت: نظر شخصی من منفی است اما هیچ وقت نگفتم که نامزد نمی شوم، تابع جمع هستم اما اگر به نظر قطعی برسند، حتما با بزرگان کشور مشورت خواهم کرد. کشور در شرایط ویژه ای است، نیازمند برنامه تیم و انسجام ملی دقیقی است.
جهانگیری افزود: تاکنون چنین تصمیمی نگرفتهام و اگر تصمیمی گرفته شود حتما با مردم در میان خواهم گذاشت.
اظهارات رئیس سازمان انرژی اتمی کشور
دکتر علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی کشور نیز گفت: در شرایطی قرار گرفته بودیم که حتی با عراق هم نمی توانستیم مراوده مالی داشته باشیم. هر ۶ ماه صادرات نفت ما کم می شد و به زیر یک میلیون بشکه می رسید. طوری سوال مطرح نشود که ما پیش از برجام هیچ مشکلی نداشته ایم، تحریم فلج کننده را فراموش نکنید.
برجام و مذاکره برای رفع تحریم و خروج از قطعنامه ها بود. خب الان نسبت به قبل تحریمهای کمتری داریم. در آن زمان به رهبر معظم انقلاب نامه نوشتیم و مورد پسند ایشان قرار گرفت.
ما در آن زمان شرایط بسیار سختی داشتیم و برجام آمد آن شرایط را بردارد. ترامپ از آن خارج شد.
حال نباید بگوییم که برجام باعث این مسائل شد. ما در دوران وزارت خارجه برای گرفتن دلار وزارت نفت با چه مشقتی اقدام می کردیم.
ما نمی توانستیم حتی کشتی های تجاری را عبور دهیم به خاطر قطعنامه ۱۹۲۹. کشتی های بزرگ باید در امارات پهلو می گرفتند و ما باید با لنج بارها را منتقل می کردیم.
پس از برجام، دو سال گشایش فوق العادهای ایجاد شد. نرخ رشد افزایش یافت.
الان باز می گویند تحریم ۲۰ درصد اثر دارد و ۸۰ درصد داخلی است. فرض کنید یک دولت ایده آل با همه تصمیمات درست داشته باشید، وقتی نتوانید نقل و انتقال مالی داشته باشید، چگونه می خواهید اقدام کنید.
قطعا خروج ترامپ از برجام باعث این شرایط سخت شد.
دفاع جهانگیری از عملکرد صالحی
جهانگیری گفت: خیلی ها به صالحی تهمت زدند که توان اتمی ما را از بین برد اما وقتی که ایشان در کارهای هسته ای جدید که شروع کردند، اقدام شگرفی بود.
وی افزود: عدهای از روز برجام،شروع به کارشکنی کردند و هر جا خواستند استفاده شود طوری صحبت کردند که مردم بهره نبرند. الان هم مذاکرات شروع شده است، حاضرند به نتیجه نرسد و زندگی مردم را گروگان می گیرند تا به یک پست بالاتری برسند.
معاون اول رئیس جمهوری ادامه داد: همه باید همت کنیم تا این مشکلات از پیش پای مردم برداشته شود.
معاون اول رئیس جمهوری گفت، اگر انسان انصاف و مروت داشته باشد وقتی ببیند که دشمن قداری همچون ترامپ ایستاده تا ریشه همه را بزند و عدهای در خط مقدم هستند را کمک کنند. اگر اقدامی که دولت انجام داده را طرف دیگر انجام می داد، صدا و سیما صدها برنامه پخش می کرد.
جهانگیری افزود: کاری که دولت کرد به گونهای بود که خود آمریکایی ها به شکست اعتراف کرد.
وی ادامه داد: توهین به نمایندگان مجلس است که برخی را به جای آنها به جلسات می فرستند. نمایندگی وظیفهای است که هیچ وقت قابل واگذاری نیست. اگر بخواهیم بودجه ۱۴۰۰ را بر زندگی مردم تشریح کنیم چندین ساعت زمان لازم دارد.
معاون اول رئیس جمهوری اضافه کرد: این مجلس رای داد که ۲ درصد نرخ ارز نباید کمتر کاهش یابد. این فقط متوجه مجلس نیست، مجمع تشخیص مصلحت هم اینگونه است. چندین مصوبه در این مجمع مانده است و هیچ پاسخی هم نمی دهند.
جهانگیری اظهار کرد: عدم تصویب اف ای تی اف چه خساراتی را وارد می کند، چه کسی پاسخگو است.
اجازه نمیدهیم به سلیمانی خدشهای وارد شود
وی درباره قاسم سلیمانی هم اظهار کرد: معتقدم یک توطئه سعودی اسرائیلی و ایران اینترنشنال استارت زد تا به این بهانه در شرایط خاصی که کشور در مذاکره با پنج قدرت دنیا است، درگیر موضوع دیگری شود. قاسم همه جان ما است و مگر اجازه می دهم خدشهای به ایشان وارد سازند.
بایدن معتقد است که این دیدارها برای درک بهتر میان دو کشور و قراردادن روابط دو کشور در شرایط قابل پیش بینی و پایدار، ارزشمند است.
سوال: کدام وزارت خانه در فروردین رای به فیلتر کلاب هاوس رای دادند؟
آذری جهرمی گفت: موضوعات مرتبط با فیلترینگ در کارگروه تعیین مصادیق بررسی می شود. در دولت دهم مکانیسمی برای رای گیری آنلاین می گذارند. بنابراین در آئین نامه با این هدف موضوعی تحت قالب برگزاری جلسات آنلاین برگزار می کنند.
دادستانی، نیروی انتظامی، وزارت اطلاعات، سازمان تبلیغات و وزارت ارشاد، قرار بود آنهایی که منافی عفت و فساد اخلاقی است به صورت آنلاین برگزار شود.
این فرایند یک راه حلی شد که برخی از دستگاه ها به دنبال فیلتر کردن شبکه ها بودند، استفاده کنند. به عنوان نمونه اعلام کردیم که سایت پیوندها که مربوط به فیلترینگ است باید فیلتر شود؛ در کمیته فیلترینگ رای به فیلتر کردن سایت خود پیوندها دادند!
در نهایت در دولت دوازدهم قرار بر این شد که برای سایت ها و نرم افزارهایی که مخاطبان زیادی دارند به هیچ وجه آنلاین برگزار نشود.
اینکه درباره کلاب هاوس یک دستگاهی بر اساس نظر کارشناسی خودش روی آنلاین بارگذاری کرده و نمی دانم که رای گیری شده است یا خیر. دادستانی هم اعلامی در این باره نداشته است.
برخی اپراتورها اقدام خلافی کرده اند، باید متناسب با قانون هم برخورد شوند.
اپراتورها افزایش قیمت داده بودند، ما پیگیری کردیم و قیمت ها برگشت. اگر کسی اعتقاد دارد که کلاب هاوس باید فیلتر شود، باید در چارچوب قانونی عمل کند.
وزارت اطلاعات در اسفندماه طی نامهای هشدار داده بود و تهدیدهایی بر آن مترتب است. مملکت قانون دارد و باید مطابق با آن عمل کرد. ما درباره تلگرام مخالف بودیم اما وقتی قانون ابلاغ کرد، اجرا شد.
ما ابزارهای زیادی برای اجبار به اپراتورها دارند. نمی توانم برای برقراری یک خدمات، از خلاف قانون فشار بیاوریم.
کاهش مدت پروانه یکی از ابزارها است که قطعا از آن استفاده خواهیم کرد.شاید عده ای بگویند تا انتخابات این جرایم را می پردازیم اما وقتی جریمه ای صادر شود جزو حقوق دولت محسوب می شود.
اگر در دولت بعدی هم این مساله لغو شود، مشخص می کنند که چه کسانی به دنبال فیلترینگ بوده اند.
قوه قضائیه باید با همه پروندهها یکسان برخورد کند
معاون اول رئیس جمهوری درباره مبارزه با فساد هم گفت: مبارزه با فساد نیاز به شفافیت، حمایت از افشاگران دارد. در عین حال باید مراقبت کرد آبرویی ریخته نشود اما نباید مفسد احساس امنیت کند.
جهانگیری با اشاره به فرمان رهبر معظم انقلاب اسلامی در سال ۸۰ برای مبارزه با فساد افزود: قوه قضائیه باید با همه پروندهها یکسان برخورد کند. یک جا خیلی رسانه ای می شود و یک جا سرپوش گذاشته می شود.
وی ادامه داد: در سال ۹۶ کاغذ سفیدی نشان دادم که زندگی شخص من همچون این کاغذ سفید پاک است. من در رده مسئولان جمهوری اسلامی یک ریال به دنبال استفاده شخصی نبودهام.
معاون اول رئیس جمهوری ایران با بیان اینکه روی موضوع حقوق نجومی خیلی مانور داده شد، اضافه کرد: در مورد عیسی شریفی، املاک نجومی هیچ توضیحی به مردم داده نشد. من بر خلاف نظر برخی در دولت ماندم تا امثال بابک زنجانی دیگری ایجاد نشود.
جهانگیری اظهار کرد: به بابک زنجانی یک میلیارد دلار پول داده شده است. یک و هفت دهم میلیارد دلار نفت داده شده است. نفت را می گرفته و پول آن را بر نمیگردانده، دوباره به او نفت می دادهاند.
وی تصریح کرد: با شعار مشکلی حل نمی شود. من در حد امکان حتما خودم دنبال می کنم.
سوال: چندی قبل گفتید که اجازه برکناری منشی خود را هم نداشتم. وعده هایی که در ۹۶ دادید را مردم فراموش نمی کنند و به دنبال بهانه تراشی هستید.
معاون اول رئیس جمهوری گفت: مطلبی که درباره منشی گفتم نخستین کسی که سوال کرد شخص رئیس جمهوری بود. من از این موضوع ناراحت هستم. من رفتم در جلسه ای برای معرفی وزیر صمت. کسی که در صمت نقش داشتم باید مشورت می شدم.
جهانگیری افزود: در دوره دوم تغییر هیچ وزیری نقشی ندارم، دفتر رئیس جمهوری پیگیری می کند و پس از ابلاغ متوجه می شوم. این حق ایشان است و من هم در حد اختیارات داده شده اقدام می کنم.
از رنج مردم نباید برای محبوبیت خود استفاده کنیم
وی درباره گرانی هم اظهار کرد: از رنج مردم نباید برای محبوبیت خود استفاده کنیم. تفاوت ما با دیگران در این است. ما تلاش می کنیم که رنج مردم را به کار بریم اما عده ای هستند که از رنج مردم برای ارتقای خود استفاده کنند.
معاون اول رئیس جمهوری یادآور شد: در سال ۹۶ نیامده بودم که بمانم، در تمام اظهارات هم با فعل گذشته صحبت کردم. رئیس جمهوری هم وعدههایی داد که بر اساس شرایط آن زمان بود. هیچ کسی تصور نمی کرد که شخص
دیوانه ای همچون ترامپ بیاید و سردار سلیمانی را ترور کند.
جهانگیری تاکید کرد: ترامپ آمده بود که کشور را از بین ببرد که موفق نشد.
وی با تاکید بر اینکه همه باید در چارچوب قانون اقدام کنند، اظهار کرد: رئیس جمهوری دومین شخص این کشور است نباید آن را تنزل دهند. ۲۴ میلیون رای به این دولت داده شده است، عده اندکی تلاش دارند اثبات کنند که اشتباه کرده اید. این باعث شده است که میزان مشارکت در انتخابات به شدت کاهش یابد.
سوال: چرا در هشت سال گذشته با حزب کارگزاران ارتباط کمتری داشته اید؟ آیا کشور را نیازمند ساختار سیاسی می دانید؟ گردش نخبگان چگونه باید اتفاق بیفتد؟
معاون اول رئیس جمهوری گفت: کشوری که بخواهد به سمت دموکراسی حرکت کند باید تلاش کند آن را در کشور نهادینه کند. در دولت آقای خاتمی سعی شد برای حمایت از احزاب منابعی اختصاص یابد و بعد به دلایلی محدود شد.
اینکه الان نامزد نداریم به دولت بر نمیگردد
جهانگیری افزود: نخبگان و احزاب باید بیش از دولت به این مساله بپردازند. اینکه الان نامزد نداریم به دولت بر نمی گردد و خود ساختارهای سیاسی باید این اقدام را انجام دهند. البته کرونا بی تاثیر نبوده است.
وی ادامه داد: با این حال، کشور دارای جوانان مستعد است که می تواند به بهترین کشور از نظر اقتصادی تبدیل شود. من به آینده ایران امیدوارم. ما در مقطعی حتی ماسک نداشتیم، ما بقی تجهیزات بماند. چه گروه و قشری موفق شدند ۲۰۰ هزار ماسک را به ۲۷ میلیون قطعه برسانند. دستگاه تنفس مصنوعی تولید کردند و حتی آن را صادر کردند.
معاون اول رئیس جمهوری به تامین واکسن هم اشاره کرد و گفت در شرایط جنگ اقتصادی هستیم حتی با داشتن مجوز اوفک باز هم نمی توانیم نقل و انتقال واکسن را انجام دهیم.
شرایط سختی بر کشور حاکم است
معاون اول رئیس جمهوری درباره حضور کم رنگ در مقاطع مختلف همچون تحریم و بنزین گفت: من درباره بنزین پیشنهاد داشتم که به جای تخصیص بنزین به خودرو به افراد اختصاص یابد تا به نفع افراد مرفه نشود. بیش از ۴۸ درصد جمعیت هیچ خودرویی ندارند.
جهانگیری با اشاره به اینکه شرایط سخت فقر در کشور حاکم است، افزود: در شرایط سخت جنگ اقتصادی حتی به اتهاماتی که به من شد پاسخ ندادم تا مردم تصور نکنند که آنها را فراموش کردهایم و به خودمان مشغول شدهایم.
وی ادامه داد: من برای یک بار قهر کردم و جلسه را ترک کردم. طوری با من برخورد کردند که نتوانستم تحمل کنم. به دفتر هم گفتم که وسایلم را جمع کنند اما وزرا آمدند که مگر می شود مردم را تنها بگذارید؟ از ساعت ۱۲ شب تا ۹
صبح فردا همچون خورهای به جانم افتاده بود که مگر می شود در این شرایط مردم را رها کرد.
معاون اول رئیس جمهوری اضافه کرد: اینها به خاطر انتخابات نیست چرا که هیچ تصمیمی برای آن ندارم.
سوال: اقلیت های قومی و مذهبی نقش پررنگی در پیروزی روحانی داشتند، چرا در سطوح مدیریتی استفاده نشد؟
معاون اول رئیس جمهوری گفت: تا حدی قبول می کنم آنگونه که شایسته اقوام و مذاهب بود نتوانستیم از آنها استفاده کنیم. در یک جاهایی هم تابو شکنی کردیم، در این دولت ما سفیر اهل سنت، سفیر زن اهل سنت، فرماندار و
استاندار با قومیت و مذاهب مختلف منصوب کردیم.
سوال: شبکه مخوف اقلیت حاضر در قدرت سالهای سال است که رسانه های مختلفی دارد، راهپیمایی ها را علیه دولت سازماندهی کرده است. یکی از فرماندهان سپاه تا امام جمعه یکی از استانهای بزرگ هستند، حتی اصولگرایان
میانه رو را هم مورد حمله قرار می دهد، چرا دولت علیه این اقلیت کوچک بر خلاف نظر رهبر معظم انقلاب عمل می کنند، سکوت کرده است و حاضر نشده است چهره مخوف این جریان که اصالت مردمی ندارد را برملا سازد؟ چرا
حداقل این اقلیت را به حاشیه نراندید؟
معاون اول رئیس جمهوری افزود: این یک مشکل جدی و واقعی است. ما در درون حاکمیت باید تلاش کنیم به تفاهم برسیم و اخلاق بنیان کار ما باشد. متاسفانه گاهی اوقات تیترها، صحبت ها و تجمعات با هیچ اصول اخلاقی سازگار نیست.
جهانگیری ادامه داد: دولت در این زمینه دارای محدودیت جدی است. از خدا می خواهیم آن دوستان هم به راه راست هدایت شوند. من در دی ۹۶ در مشهد بودم. فردا جمعه با پزشکان اصلاح طلب جلسه ای داشتم گفتم که اقایانی که این تظاهرات را برگزار کردید دود آن به چشم مردم و خودتان خواهد رفت.
وی اضافه کرد: آن تظاهرات ترامپ را به این نتیجه رساند که می تواند تیر خلاص را به کشور بزند.
سوال: چرا سهم ایران در بازار سوریه بسیار اندک است ؟ آیا در حال ارزیابی برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری هستید؟
معاون اول رئیس جمهوری گفت: سوریه کشوری بزرگ و نیازمند بازسازی وسیعی است. حتما کشورها تلاش خواهند کرد سهمی از بازسازی سوریه را برعهده بگیرند. البته باید دید که برای بازسازی سوریه چه تصمیمی گرفته می شود. بخش خصوصی ما ورود خوبی داشته است.
جهانگیری افزود: مقررات سوریه هم سخت است، بخش خصوصی که کارش را برای مردم انجام می دهد، منابع آن دریافت می شود.
موسسههای مالی کانون اصلی فساد
معاون اول رئیس جمهوری گفت: موسسات مالی قطعا یکی از کانونهای اصلی فساد بودند اما زندگی عده ای از مردم را گروگان گرفته بودند. دولت برای مردم باید فکری می کرد اما باید مشخص می شد که این فساد چگونه شکل گرفت. برخی دستگیر و محکوم شدند.
جهانگیری درباره کرونا هم اظهار کرد: من عضو ستاد کرونا نیستم. در اسفند ماه خودم مبتلا شدم. رئیس جمهوری در موضوع کرونا وقت گذاشته است. وزیر هم هرچه در توان است انجام می دهد. اما مسائل کرونا واقعا سخت است و امیدوارم که در مساله ای که زندگی مردم را از نظر سلامت و اقتصاد تهدید می کند، بتوانیم به نتیجه برسیم.
وی افزود: با حضور دکتر ظریف و نمکی درباره چگونگی تامین کرونا جلسه داشتیم که تشخیص بر این بود که به وزارت کشور محول شود. ما پول واکسن دادیم اما نفرستادند. مقطعی برای تامین پول هم مشکل داشتیم.
معاون اول رئیس جمهوری در ادامه اظهارات مربوط به کرونا از همه خواست به تصمیمات ستاد کرونا عمل کنند.
وی درباره کنکور هم گفت با وزیر آموزش و پرورش در این باره صحبت خواهم کرد تا تصمیمگیری درستی انجام شود.
سوال: به عنوان کسی که دغدغه توسعه ایران را دارد، نسبت به آنچه که این روزها درباره درز نوار صوتی دکتر ظریف رخ داد، چه می شود انجام داد؟ این دو قطبی دو سرمایه ملی را هدف گرفته است. یکی سردار سلیمانی که سردار دلها نامیده شد و در طرف دیگر دکتر ظریف که امثال او اندک است. چه می شود کرد که این دو قطبی میدان و دیپلماسی را گرفت به ویژه اینکه بهره برداری انتخاباتی هم می شود؟
جهانگیری درباره این سوال هم گفت: در یک شرایط تاریخی برای برداشتن فشار از زندگی مردم و گشایش برای کشور قرار داشتیم که ناگهان نوار صوتی محرمانه دکتر ظریف منتشر شد.
سلیمانی سردار دلها و ظریف قهرمان ملی
معاون اول رئیس جمهوری افزود: یک بخش درباره چگونگی انتشار آن بود که رئیس جمهوری دستور رسیدگی فوری برای آن صادر کرد که چگونه یک فایل محرمانه سر از رسانهای که با پول سعودی علیه مردم ایران فعالیت می کند، درآورده است.
وی گفت: باید مراقب میدان بازی که دیگران برای ما طراحی می کنند، باشیم. من دوستی دیرینه با سردار سلیمانی و دکتر ظریف داشتم و دارم. این دو یک سرمایه ملی هستند. موضوع میدان در منطقه ما یک موضوع جدی است.
معاون اول رئیس جمهوری با اشاره به حمله صدام به کویت و وقایع حضور طالبان در افغانستان اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب فرمودند ورود به افغانستان ممنوع است. بهار عربی شکل گرفت و منطقه حالت نظامی گرفت.
وقتی وجه غالب منطقه نظامی می شود، حتما باید در ایران هم این حساسیت ایجاد شود تا از مرزهای ایران که بزرگ و باز است ، به شدت مراقبت و حفاظت کنیم.
جهانگیری تصریح کرد: دو نهاد در این شرایط نقش کلیدی دارند، یکی میدان است که نقش تاریخی دارد که سردار سلیمانی عزیز بررسی کرد اگر داعش سوریه را بگیرد و در عراق مستقر شود، حتما به سمت ایران خواهد آمد. همه تلاش خود را به کار گرفت تا چنین اتفاقی نیفتد.
دیگری دیپلماسی است که در این شرایط نقش بسیار حساسی خواهد داشت. پس میدان و دیپلماسی دو عنصری هستند که هر دو نقش تعیین کننده و کلیدی دارند.
معاون اول رئیس جمهوری گفت: در همه این شرایط، اختلاف نظرها وجود دارد و تحلیلها جدی میشود. نقش نهاد اجماع ساز بین اختلافات کارشناسی بین میدان و دیپلماسی در این مواقع ظهور میکند و کار آن حل اختلافات است.
هیچ کدام از این اختلافات، اختلاف افراد با یکدیگر نیست، اختلافات کارشناسی است که دبیرخانه و خود شورای عالی امنیت ملی یکی از نهادها است که این نقش اجماع ساز را بر عهده دارد.
جهانگیری تصریح کرد: سردار سلیمانی فرماندهی بود که باور داشت که مذاکره در همه حال تعیین کننده است. به همین دلیل در خیلی از مذاکرات حضور داشت و خیلی ها را خودش انجام می داد. سفری که سردار سلیمانی شهید شد برای مذاکره درباره سعودی و یمن رفته بود تا با نخست وزیر عراق گفتوگو کند. از هوشمندی و دلسوزی بالایی برخوردار بود، استقلال ایران برایش اهمیت داشت و شخصیت همه جانبه بود.
وی گفت: سردار سلیمانی برای خود در میان القاب مختلفی که وجود داشت، سرباز وطن را انتخاب کرد. مردم ایران از گروههای مختلف با گرایشهای مختلف لقب سردار دلها به سلیمانی دادند، سردار دلها فقط از میدان به دست نیامده است، از صداقت، مردمی بودن و گذشتن از منافع شخصی و جناحی و دغدغه ایران داشتن، از میل به انسحام و تفاهم ملی و تلاش برای حل مسائل و دشوارای های سیاسی ایجاد شد.
معاون اول رئیس جمهوری افزود: در آخرین نشستی که با سردار سلیمانی داشتم درباره آقای خاتمی بود. برای او تفاهم و انسجام داخلی بسیار مهم بود، سعی داشت با دولتمردان هماهنگی و رابطه پایداری داشته باشد که در راس آنها آقای ظریف بود.
وی تصریح کرد: باید به ظریف به عنوان یک سرمایه ملی بزرگ نگاه کرد، ببینیم خود سردار سلیمانی درباره او چه میگفت. رهبر انقلاب در این دو دولت ما از شخصیت عضو دولتی که در سخنرانی عمومی از شجاعت و صداقت تعریف کرده باشد نداریم و حتی در یکی از سخنرانیها برای شجاعت آقای ظریف استدال کردند که من مذاکرات ایشان را می بینم و در جریان جزئیات مذاکرات هستم.
تسلط ظریف به مسائل بین المللی و بن بست شکنی او در برجام، نخبگان به درستی او را در برجام با نهضت ملی شدن صنعت نفت و دکتر مصدق مقایسه کردند.
جهانگیری گفت: هیچ مسالهای جز منافع ملی کشور برای این دو عزیز، با توجه به شناختی که داشتم مطرح نبوده است، استقلال و سربلندی وطن برای هر دوی آنها مهم بود. نگذاریم دوگانه سازی کاذب برای ما درست کنند. میدان و دیپلماسی همیشه با هم هستند و هیچ وقت نمی شود گفت که اینها دو موضوعی هستند که یکی باید باشد و دیگری باید دور بزند.
معاون اول رئیس جمهوری تاکید کرد: مذاکرات وین و رفع تحریم را بزرگترین موضوع ملی امروز کشور بدانیم، مسئول مذاکره در برابر با ۶ قدرت دنیا را تضعیف نکنیم.انتخابات را با رقابت شرافتمدانه و مشارکت موثر رونق ببخشیم نه با تقدیس زدایی از چهرههای خدمتگزار کشور.
وی گفت: به درک مردم و رشد فکری آنها بیش از القائات سیاسی و مخرب باور داشته باشیم. مردم سردار سلیمانی ودکتر ظریف را مکمل هم می دانند. بارها از زبان سردار سلیمانی درباره ظریف و از زبان دکتر ظریف درباره سردار سلیمانی شنیدم.
یک وقتی کمی شرایط سخت بود فکر می کردم که آنها با هم جلسه ای ندارند، به هر دوی آنها گفتنم که می خواهید یک نشست سه جانبهای داشته باشیم تا مشکلات را حل کنیم، گفتند که ما هر یکشنبه و بعد هر سه شنبه با هم جلسه داریم.
جهانگیری تصریح کرد: ظریف در این نوار به نقش بسیار مهم سردار سلیمانی اقرار می کند، دولت و ملت وظیفه خود می دانند که از قهرمانانشان و مدیران سرآمد با تمام توان دفاع کنند.
یک لحظه نمی توانیم تحمل نمی کنیم که کسی جمله ای بگوید که با روحیات و از خودگذشتگی سردار سلیمانی سازگار نباشد و همین طور نباید قهرمان بزرگمان را در میدان دیپلماسی که از کیان و استقلال و مسایل کشور در برابر قدرتهای بزرگ دفاع میکند، تضعیف کرد.
وی افزود: وظیفه ملی بزرگ بر روی دوش آحاد ملت این است که نگذارند مسائل حیاتی کشور به بازی های لحظه ای تبدیل شود. بگذاریم این دو قهرمان برای مردم ایرن قهرمان بمانند. بگذاریم سردار سلیمانی همچنان محبوب دلها باشد و ظریف فردی باشد که به پشتیبانی مردم این دور از مذاکرات مشکل کشور را حل کند و با عزت از تحریم عبور کنیم.
معاون اول رئیس جمهوری گفت: تا این لحظه اطلاعی از اقدامات وزارت اطلاعات درباره شناسایی عامل انتشار این فایل نگرفتهام اما می دانم که امکانات خود را برای این موضوع بسیج کرده است.
جهانگیری افزود: آنچه در بیرون طراحی کرده بودند این بود که از این موضوع یک اختلاف و دوگانگی در شرایط مذاکره ایجاد کنند. یک دوگانگی که نیروهای انقلابی و ارزشی متاثر شوند که به سردار سلیمانی توهین شده است و از طرف دیگر حملاتی به ظریف عزیز شود تا خدای نکرده نتواند با روحیه قوی در مذاکرات حاضر شود.
این بازی بود که ایران اینترنشنال شروع کرد و می خواستند با این تحلیلها، اختلافات را به داخل کشور بکشاند. مطمئنم با هوشیاری مردم این نقش، نقش بر آب می شود.
سردار سلیمانی همچنان برای ما سردار دلها است و ظریف همچنان برای ما یک قهرمان و انسان مخلصی است که به دنبال حقوق ملت ایران است.
برای ابروی هم لباس ها , برای خود ممنوع التریبون ایجاد کن .
منزلت دنیا و اخرت بهتر حفظ می شود .
محاکمه و جبران خسارات کنند .
باید در انتخابات شرکت کنیم تا شهر سقوط نکند و شهر را به مافیا واگذار نکنیم؛ رای بدهید تا شهر دست شهروندان باشه نه دست مافیا!
اشتباهی برای اقای جهانگیری ارسال شده .
شما که تجربه واکنش سخنان بدون مطالعه را داری .
برای ابروی هم لباس ها , برای خود ممنوع التریبون ایجاد کن .
منزلت دنیا و اخرت بهتر حفظ می شود .
خودش اونهمه پرونده دارد
خبری از محاکمه اش نیست
اما معاون اول رییس جمهور
را به دادگاه میکشند ،،،،،!؟
عجب پشت بامی با سرما
وگرما
احمدی نژاد یه طرف اصول گرایان و اصلاح طلبان و .... یه طرف
همه شونو حریفه برا همین همه شون دارن میسوزند